Karnitin, Acetyl-l-karnitin (ALC, ALCAR)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott -

by Mikaela Bjerring

Den icke essentiella aminosyran karnitin och esterformen av aminosyran, Acetyl –L-karnitin (ALC, ALCAR) är intressanta av flera anledningar. Karnitin har betydelse för fettförbränningen, vilket gör det till ett populärt tillskott för att uppnå viktminskning och bättre uthållighet vid träning. Formen ALC har man genom forskning sett främja hjärnfunktionen och minnet. Klicka här för att läsa mer om karnitin och ALC

Self Omninutrition ALC, 120 kapslar (120 portioner)

self omninutrition alc Self omninutrition ALC, innehåller rent acetyl-l-karnitin, som är en speciell form av karnitin som bildas och finns framförallt i musklerna.

199 kr

 

Pro Nutrition Karnitin flytande, 500 ml (25 portioner)

Karnitin i flytande tillskott

Pro Nutrition Karnitin är ett flytande tillskott med god smak och bra upptagningsförmåga.

129 kr

 

Self Omninutrition Carnitine, 120 kapslar (120 portioner)

self omninutrition karnitin Self omninutrition Carnitine innehåller den optimalt upptagliga formen av karnitin. Intags förslagsvis tillsammans med grenade aminosyror BCAA (Leucin, Valin, Isoleucin).

139 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran karnitin

Funktion av karnitin och ALC i kroppen

Karnitin är en icke essentiell aminosyra som vi får i oss genom att äta proteinrika livsmedel. Den kan även bildas i kroppen genom aminosyrorna metionin och lysin när det finns tillräckligt med vitamin C, B3, B6 och järn närvarande.

Karnitin har en central roll i cellernas mitokondrier (cellernas kraftverk) där fettförbränningen sker. Det är mitokondrierna som ser till att det bildas energirika föreningar från näringsämnen till den form av energi som kroppens celler kan utnyttja. Finns det inte tillräckligt med karnitin närvarande byggs fettet upp runt cellerna istället, där det sedan har svårt att brytas ner (1). Tillräckliga mängder av karnitin kan därmed bidra till bättre fettförbränning.

ALC för att stödja hjärnfunktioner

ALC fungerar som en kraftfull antioxidant för hjärnan. Genom förbättrad cellenergi har man sett att ALC har förmågan att stabilisera cellmembranens rörligheten genom reglering av sfingomyelinnivåerna. Det fungerar som en reserv av cellenergiproduktionen, vilket förebygger för mycket neuronal celldöd, samtidigt som det ökar nervtillväxtfaktorn i hjärnan (2).

Ju mer vi åldras, desto mer sjunker nivåerna av ALC i hjärnan. ALC har betydelse för acetylkolinproduktionen, samt har en kolinliknade effekt och förmågan att optimera hjärnfunktionen. Tillräckliga nivåer kan därmed förebygga hjärnskador vid stress och hjälpa en föråldrad hjärna att fungera mer effektivt.

I ett flertal dubbelblinda placebokontrollerade studier (3) där man gav tillskott av ALC under 12 månader såg man signifikanta förbättringar av minnet. De positiva effekterna visade sig efter 3 månader och ökade med tiden. Man rapporterade inte några negativa effekter i dessa studier. Det ultimata är att börja inta tillskott i redan i universitetsålder och det kan vara essentiellt för alla över 40 år som eftersträvar en optimal hjärnfunktion och hälsa (1).

Tillskott av karnitin vid träning

För att få igång fettförbränningen under träningen så krävs det att man har tillräckligt med l-karnitin i kroppen. Hård fysisk aktivitet bidrar även till att minska nivåerna av karnitin, vilket gör att behovet ökar. Om det finns för lite karnitin närvarande så påverkar det inte bara fettförbränningen utan kan även bidra till svaga muskler, hämma muskeluppbyggnaden och minska uthålligheten. En ökad fettförbränning gör att energin räcker längre samtidigt som muskeltrötthet förebyggs. En ökad fettförbränning är med andra ord inte bara bra för den som vill gå ner i vikt, utan även för den som vill prestera bättre.

Det har även utförts forskning på hjärtinfarktspatienter som visar att karnitin har en god effekt för att minska det systoliska trycket, ge färre hjärtattacker och bättre fettsyramönster (5). Intressanta studier (4) har också gjorts som visar att karnitin skulle vara ett effektivt tillskott för barn som lider av ADHD.

Ökad risk för att utveckla brist på karnitin

Vegetarianer och speciellt veganer har ökad risk att utveckla brist på karnitin eftersom aminosyran främst förekommer i animaliska livsmedel.

Exempel på livsmedel som innehåller karnitin

  • Kött (främst lammkött och inälvsmat)
  • Mjölkprodukter
  • Fisk
  • Fågel
  • Avokado
  • Tempeh (kaka av fermenterade sojabönor som hålls ihop av ett svampmycel)

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Polo JR. et al. ”Role of nerve growth factor in neurological disease”. Agnoli A. et al. Senile dementias. 2nd International Symposium. Paris, Libby;1988:15-25

(3) Montgomery, SA, et al. "Meta-analysis of double blind randomized controlled clinical trials of ALC versus placebo in brainfunction". Int Clin Psychopharmacol.2003;18:61-71

(4) Davini, P., et al " Controlled study on L-carnitine therapeuftic efficacy in postinfarction". Drug Exptl Clin Res 1992; 18:355-356

(5) Van Oudheusden,LJ., Scholte, HR " Efficacy of carnitine in the treatment of children with attention-deficit hyperactivity disorder". Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids.2002;67:33-8