– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk kosttillskott –
Den icke essentiella aminosyran karnitin och esterformen av aminosyran, Acetyl –L-karnitin (ALC, ALCAR) är intressanta av flera anledningar. Karnitin har betydelse för fettförbränningen, vilket gör det till ett populärt tillskott för att uppnå viktminskning och bättre uthållighet vid träning. Det finns även intressant forskning som indikerar att ALC kan främja hjärnans funktion.
Funktion av karnitin och ALC i kroppen
Karnitin är en icke essentiell aminosyra som vi får i oss genom att äta proteinrika livsmedel. Den kan även bildas i kroppen genom aminosyrorna metionin och lysin när det finns tillräckligt med vitamin C, B3, B6 och järn närvarande.
Karnitin har en central roll i cellernas mitokondrier (cellernas kraftverk) där fettförbränningen sker. Det är mitokondrierna som ser till att det bildas energirika föreningar från näringsämnen till den form av energi som kroppens celler kan utnyttja. Finns det inte tillräckligt med karnitin närvarande byggs fettet upp runt cellerna istället, där det sedan har svårt att brytas ner (1). Tillräckliga mängder av karnitin kan därmed bidra till bättre fettförbränning.
ALC för att stödja hjärnfunktioner
Genom förbättrad cellenergi har man genom forskning sett att ALC har förmågan att stabilisera cellmembranens rörligheten genom reglering av sfingomyelinnivåerna. Det fungerar som en reserv av cellenergiproduktionen, vilket förebygger för mycket neuronal celldöd, samtidigt som det ökar nervtillväxtfaktorn i hjärnan (2). Ju mer vi åldras, desto mer sjunker nivåerna av ALC i hjärnan. ALC har betydelse för acetylkolinproduktionen, samt har en kolinliknade effekt och förmågan att främja hjärnfunktionen. Tillräckliga nivåer av karnitin i kroppen kan därmed förebygga hjärnskador vid stress.
I ett flertal dubbelblinda placebokontrollerade studier (1) (3) där man gav tillskott av ALC under 12 månader såg man signifikanta förbättringar av minnet. De positiva effekterna visade sig efter 3 månader och ökade med tiden. Man rapporterade inte några negativa effekter i dessa studier.
Tillskott av karnitin vid träning
För att få igång fettförbränningen under träningen så krävs det att man har tillräckligt med l-karnitin i kroppen. Hård fysisk aktivitet bidrar även till att minska nivåerna av karnitin, vilket gör att behovet ökar. Om det finns för lite karnitin närvarande så påverkar det inte bara fettförbränningen utan kan även bidra till svaga muskler, hämmad muskeluppbyggnad och minskad uthållighet. En ökad fettförbränning gör att energin räcker längre samtidigt som muskeltrötthet förebyggs. En ökad fettförbränning är med andra ord inte bara bra för den som vill gå ner i vikt, utan även för den som vill prestera bättre.
Det har även utförts forskning på hjärtinfarktspatienter som visar att karnitin har en god effekt för att minska det systoliska trycket, ge färre hjärtattacker och bättre fettsyramönster (5). Intressanta studier (4) har också gjorts som visar att karnitin skulle vara ett effektivt tillskott för barn som lider av ADHD.
Ökad risk för att utveckla brist på karnitin
Vegetarianer och speciellt veganer har ökad risk att utveckla brist på karnitin eftersom aminosyran främst förekommer i animaliska livsmedel.
Exempel på livsmedel som innehåller karnitin:
- Kött (främst lammkött och inälvsmat)
- Mjölkprodukter
- Fisk
- Fågel
- Avokado
- Tempeh (kaka av fermenterade sojabönor som hålls ihop av ett svampmycel)
Exempel på kosttillskott med karnitin/ALC:
- Core Carnitine (kapslar)
- Core ALC (kapslar)
- Self Omninutrition ALC (kapslar)
Fler kosttillskott hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.
(2) Polo JR. et al. ”Role of nerve growth factor in neurological disease”.
Agnoli A. et al. Senile dementias. 2nd International Symposium. Paris, Libby;1988:15-25
(3) Montgomery, SA, et al. “Meta-analysis of double blind randomized controlled clinical trials of ALC versus placebo in brainfunction”. Int Clin Psychopharmacol.2003;18:61-71
(4) Davini, P., et al ” Controlled study on L-carnitine therapeuftic efficacy in postinfarction”. Drug Exptl Clin Res 1992; 18:355-356
(5) Van Oudheusden,LJ., Scholte, HR ” Efficacy of carnitine in the treatment of children with attention-deficit hyperactivity disorder”. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids.2002;67:33-8
Relaterade inlägg:
- Därför vill du äta antiinflammatorisk mat
- 5 kryddor med antiinflammatoriska egenskaper
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
- Att stödja tarmfloran och maghälsan