Antioxidanter

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Antioxidanter är ett samlingsnamn för en grupp ämnen som fungerar som kroppens försvar mot fria radikaler som bryter ner våra cellerna. Det är därmed viktigt att vi får i oss tillräckligt för att hålla oss friska. Klicka här för att läsa mer om antioxidanter

Pharma Nord Bio-Antioxidant, 150 kapslar

Bio-Antioxidant är ett kombinerat tillskott av de viktigaste antioxidanterna. Bland annat innehåller den vitamin C och E, zink, selen och koppar, men det anpassas kontinuerligt enligt nya forskningsrön

219 kr

 

Alpha Plus Antioxidant Synergi, 90 kapslar

Alpha Plus Antioxidant Synergi innehåller en balanserad mängd av utvalda vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen som har en antioxidativ effekt i kroppen.

399 kr

 

Solgar Citrus Bioflavonoid Complex, 100 tabletter

Helt naturligt och vegetabiliskt tillskott med bioflavonoider från citrus, ämnen som har antioxidativ verkan i kroppen och ger skydd till cellerna mot fria radikaler i kroppen. En tablett ger hela 1000 mg komplex.

157 kr

 

Fler produkter hittar du här

Funktion av antioxidanter i kroppen

Begreppet antioxidanter betecknar en grupp där många olika näringsämnen ingår. Antioxidanter har alla det gemensamma att de förhindrar bildning och skadeverkan från vissa reaktiva syre- och kväveformer. En del av de skadliga ämnena är så kallade fria radikaler. Det finns två huvudgrupper att antioxidanter: endogena antioxidanter som kroppen tillverkar själv och sen de antioxidanter som vi får i oss via kosten.

Det finns starka antioxidanter som exempelvis bioflavonoider och enzymer, och svaga som vissa vitaminer och fettsyror. Dessa antioxidanter kan inte ersätta varandra eftersom de ingår i ett mycket viktigt samarbete och måste vara i balans för att bilda ett effektiv skydd mot fria radikaler. När nivån av fria radikaler blir för hög hamnar kroppen i ett stadium som kallas för oxidativ stress. Vid fysisk och/eller psykisk stress, startas en mängd nedbrytande reaktioner i kroppen som kallas oxidationer. Om denna stress kvarstår en längre tid kan förråden av viktiga antioxidanter sjunka drastiskt. Sjukdomstillstånd som kan kopplas till övertag av fria radikaler i kroppen är många och omfattar mer eller mindre alla hälsotillstånd. Därför är det viktigt att se till att förråden av antioxidanter aldrig blir för låga.

Antioxidant-aktivitet mäts genom ORAC-värde

Ju högre ORAC-värde ju mer antioxidanter innehåller ett födoämne. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100 gram. Ju högre ORAC-värde, ju bättre är livsmedlet på att motverka skador från fria radikaler och hjälpa kroppen att hålla sig frisk och inte åldras i förtid.

Exempel på livsmedel med högt ORAC-värde:

Chaga >100 000
Kakao 26 000
Gojibär 25 000
Granatäpple 10 500
Blåbär 4 500
Grönt te 2 700
Spenat 1 250
Rödbetor 850

Relaterade inlägg: