– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Antioxidanter är ett samlingsnamn för en grupp ämnen som fungerar som kroppens försvar mot fria radikaler. Det är därmed av stor vikt att vi får i oss tillräckligt genom kosten för att upprätthålla en bra hälsa.

Artikelns innehåll:
- Vad är antioxidanter?
- Vad är oxidativ stress?
- Kroppsegna antioxidanter
- Antioxidanter i kosten
- Antioxidantkapacitet mäts genom ORAC-värde
- Exempel på livsmedel med högt ORAC-värde
- Kosttillskott med antioxidanter
Vad är antioxidanter?
Antioxidanter är ämnen som skyddar våra cellerna från att skadas. De fungerar genom att neutralisera fria radikaler, vilket motverkar oxidativ stress som kan kopplas till förtidigt åldrande och sjukdomar.
Det finns två huvudgrupper av antioxidanter – enzymatiska och icke-enzymatiska. De kan även kategoriseras efter ursprung som endogena som kroppen kan tillverka själv, och de som vi får i oss via kosten. De kan också delas in i fettlösliga och vattenlösliga.
Det finns starka antioxidanter som till exempel bioflavonoider och enzymer, och svaga som vissa vitaminer, mineraler och fettsyror. Dessa antioxidanter kan inte ersätta varandra eftersom de samarbetar för att bilda ett effektivt skydd.
Vad är oxidativ stress?
Oxidativ stress sker när det inte finns tillräckligt med antioxidanter närvarande för att bryta ner och oskadliggöra fria radikaler i kroppen.
När vi lever ohälsosamt, äter osunt, röker och solar ökar denna nedbrytande process. Föroreningar, bekämpningsmedel, strålning, hård träning, fysisk och psykisk stress bidrar också till att mängden fria radikaler ökar.
Sjukdomstillstånd som kan kopplas till oxidativ stress i kroppen är många. Det är därför viktigt att det alltid finns tillräckligt med antioxidanter tillgängligt i kroppen.
Kroppsegna antioxidanter
Kroppen producerar själv flera olika typer av viktiga antioxidanter. Dessa inkluderar bland annat enzymer som katalas och superoxiddismutas (SOD), samt föreningar som alfaliponsyra, glutation och Coenzym Q10.
För att de kroppsegna antioxidanterna ska fungera, krävs det också att vi får i oss tillräckligt med antioxidanter via kosten som C-vitamin, E-vitamin, zink, selen, mangan och koppar.
Antioxidanter i kosten
Vissa antioxidanter som finns i kosten är essentiella, vilket betyder att vi måste få i oss dom genom maten vi äter, eftersom kroppen inte kan tillverka dom själv. Till de essentiella antioxidanterna räknas vitaminerna C, E och betakaroten, samt mineralerna zink, selen, koppar och mangan.
Andra antioxidanter som vi får i oss genom frukt och grönt är polyfenoler och bioflavonoider som till exempel katekiner, resveratrol, quercetin och antocyaniner.
Antioxidantkapacitet mäts genom ORAC-värde
ORAC som står för Oxygen Radical Absorbance Capacity, är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100 gram. Ju högre ORAC-värde, ju bättre är livsmedlet på att oskadliggöra fria radikaler i kroppen och motverka oxidativ stress.
Exempel på livsmedel med högt ORAC-värde:
- Chaga: 146 000
- Acaibär: 102 700
- Raw kakao: 95 500
- Gojibär: 25 000
- Blåbär: 4669
- Valnötter: 13 541
- Grönt te: 2700
- Korngräspulver: 25 500
- Oregano (färsk): 13 970
- Oregano (torkad): 175 295
- Gurkmeja (färsk): 127 068
- Gurkmeja (torkad): 159 277
- Ingefära (färsk): 28 000
- Ingefära (torkad): 39 000
Detta är ett ungefärlig uppskattning av ORAC-värdet och kan variera något beroende på växtplats, klimat och hantering etc.
Exempel på kosttillskott med antioxidanter:
Här hittar du fler fler kosttillskott med antioxidanter
Relaterade inlägg:














