Ångest

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Ångest är en stark känsla av oro eller rädsla och en naturlig reaktion när man upplever hot eller fara. Det är något som majoriteten av oss upplevt vid ett eller flera tillfällen. Var tredje kvinna och var femte man kommer även någon gång i livet att drabbas av ångestsyndrom, vilket innebär att ångestkänslorna är mer eller mindre konstanta. På den här sidan kan du läsa mer ingående om ångest och vad du kan göra för att hjälpa dig själv till ett bättre välmående. Klicka här för att skrolla direkt ner till produkter vid ångest

Naturlig hjälp vid ångest och oro

Ångest är ett spänningstillstånd och en intensiv känsla av oro och rädsla om vad som kommer att hända. Man känner sig ofta maktlös och man har svårt att handskas med händelser. Vårt fysiska försvar på stress och ångest är detsamma. Vid återkommande och långvarig stress och ångest tar kroppen mycket stryk. Det påverkar speciellt hormonsystemet, immunsystemet och hjärt-kärlsystemet. När vi upplever ångest aktiveras kroppens stressförsvar och alarmreaktioner genom det autonoma nervsystemet som normalt inte går att kontrollera med enbart viljan.

Orsaker till ångest

De flesta upplever ångest någon gång i livet. En del får det bara någon enstaka gång. Andra kan känna stark ångest som är återkommande, eller ångest som håller i sig länge. Ångest kan upplevas på olika sätt för olika människor, och kan även kännas annorlunda från gång till gång.

Orsaker till ångest kan vara många och kan t.ex grunda sig i en medfödd sårbarhet, fysiologiska obalanser i hjärnans kemi, upplevelser under uppväxten, associationsinlärning och även metall- och miljöförgiftning. Det kan även bero på stor press på arbetsplatsen, hög stressnivå eller en negativ inställning till livet. Missbruk av droger eller alkohol kan vara andra orsaker. Man kan även drabbas av ångestsyndrom som är ett samlingsnamn på flera ångestsjukdomar. Till dessa räknas ​paniksyndrom, seperationsångest, agorafobi, social ångest eller social fobi, specifika fobier och generaliserat ångestsyndrom (GAD).

Symtom vid ångest

Typiska tecken på ångest är: hjärtklappningar, tryck över bröstet, svettningar, muntorrhet, klump i halsen, spända muskler, domningar, stickningar, illamående, yrsel och andnöd. En del kan också uppleva diarré eller att man måste kissa oftare än vanligt. Vid sjuklig ångest har kroppens alarmsystem blivit överkänsligt och utlöses utan att det finns ett hot eller en verklig fara att reagera på.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) har visat sig vara väldigt effektivt vid ångest. Lider man av svår sjuklig ångest så bör man i första hand uppsöka professionell hjälp. Lider man av mildare ångest och oro som man upplever att man själv kan hantera så finns det mycket man kan göra för att förbättra sitt välmående.

Tips vid ångest och oro

Var fysiskt aktiv – Något av det bästa för att motverka stress, oro och ångest är att vara fysiskt aktiv. All typ av träning är bra för att minska stress och ångest, men löpning, yoga och promenader, gärna i skön natur kan göra underverk för välbefinnandet.

Djupandning – Genom att praktisera djupandning kan du styra kroppen mot avslappning och lugn. Det innebär att du andas med buken och tar långsamma och avslappnande andetag som underlättar kroppens avspänning. Det gör att hjärnans elektriska aktivitet förändras från de stimulerande betavågorna till de lugnande alfavågorna, vilket förändrar hjärnans uppfattning av stress och smärta så att vi blir mer toleranta.

Mental avslappning – Att vi ger oss själva tid att ladda batterierna både fysiskt och mentalt är otroligt viktigt för vår hälsa och vårt välbefinnande. Genom mental avslappning kan vi hjälpa kroppen att släppa både muskulära och mentala spänningar. Det bidrar också till bättre sömn som ger kropp och hjärna återhämtning och vila.

Lavendel – En ört som kan vara väldigt användbar vid ångest, oro, stress depression och sömnbesvär är lavendel (5). Häll lite eterisk lavendelolja i badvattnet eller en handfull torkad lavendelblom. Du kan även massera in eterisk lavendelolja vid tinningarna, droppa ett par droppar på kudden när du ska sova eller sprida doften med hjälp av en aromalampa.

Omega 3 – Genom studier (6) har man sett att tillskott med omega-3 minskar markörer för inflammation och ångestrelaterade symtom. Omega-3 är en essentiell fettsyra, vilket betyder att vi måste få i oss den via kosten och komplettera med kosttillskott av omega-3 vid behov.

Grönt te – Det finns även en mängd studier (7) som visar att grönt te och dess rika innehåll av aminosyran L-theanin kan bidra till ökat lugn och avslappning och därmed vara hjälpsamt vid stresshantering och känslor som oro och ångest. Grönt te-extrakt kan därmed många gånger vara ett bra komplement till en annars välbalanserad kost.

GABA – GABA (gamma-aminosmörsyra) fungerar som en signalsubstans i kroppen och är delaktig i kroppens förmåga till avslappning och sömn. Vid låga nivåer av GABA i kroppen kan man därmed uppleva oroskänslor, ångest och sömnsvårigheter. Det finns kosttillskott av GABA som kan intas vid behov.

Magnesium – Den livsviktiga mineralen magnesium har en stor betydelse för en mängd viktiga kroppsprocesser. Inte minst behövs magnesium för att stödja kroppen vid stress. Denna antistress mineral minskar frisättningen av stresshormoner i kroppen, minskar trötthet och utmattning och hjälper oss att slappna av. Tillräckliga nivåer magnesium har även en stor betydelse för nervsystemets normala funktion.

B-komplex – B-vitaminer spelar en viktig roll vid stress och utmattning. Kroppen förbrukar dom då snabbare och behovet ökar. Samtidigt har de förmågan att öka kroppens motståndskraften mot stress, vilket gör det till en stor betydelse att man får i sig tillräckliga mängder genom kosten och kompletterar med ett B-komplex vid behov.

 

Produkter

Omega-3 Plus, 75 kapslar

Tillskott omega-3 plus Fiskoljekapslar är ett optimalt tillskott för dig som får i dig för lite fet fisk i din vanliga kost. 1200 mg omega-3 per kapsel.

169 kr

 

Thorne PharmaGABA-250, 60 kapslar

Thorne PharmaGABA-250 rekommenderas som komplement vid sömnsvårigheter och oroskänslor i samband med låga nivåer av GABA i kroppen. En kapsel 1-3 gånger om dagen är en rekommenderad dosering.

689 kr

Thorne PharmaGABA-100, 60 kapslar

GABA (gamma-aminosmörsyra) fungerar som neurotransmittor i kroppen, och är delaktig i kroppens avslappningsförmåga och sömn. PharmaGABA-100 innehåller GABA som framställs genom fermentering av bakterier, Lactobacillus hilgardii, som är samma typ av fermentering som används vid surning av livsmedel.

379 kr

GABA + L-teanin droppar, 50 ml

Liposomal GABA + L-teanin från Quicksilver Scientific är ett flytande tillskott med aminosyrorna GABA och teanin i kombination. En liposomal GABA i pumpflaska som du droppar rakt på tungan, smidigt och effektivt.

379 kr

B-Relax, Alpha Plus 90 Kapslar

adreno plus - adaptogenkomplex B-Relax består utav näringsämnen som kroppen har extra behov av vid stress - samtliga B-vitaminer tillsammans med mineralet magnesium, aminosyran L-teanin och citrusbioflavonoider.

219 kr

Holistic Mega B-komplex, 90 kapslar

Holistic mega b-komplex Mega B-komplex innehåller en balanserad mängd av alla B-vitaminer. B-vitaminer är vattenlösliga och kan inte lagras i kroppen, vilket betyder att vi är beroende av jämn tillförsel via kosten.

144 kr

 

Magnesium Alpha Plus 60 tabletter

Magnesium från Alpha Plus innehåller 100 mg per tablett av den lättupptagliga formen magnesiumbisglycinat.

139 kr

 

Solgar Green tea leaf extract, 60 kapslar (60 portioner)

Solgar gront te extrakt Grönt te är naturligt rikt på teanin, anitoxdanter och ämnet EGCG. Innehåller 60 kapslar vilket motsvarar 60 portioner.

212 kr

 

Räddningsdroppar, Five Flower Remedy 30 ml

Räddningsdroppar, five flower remedy Five Flower Remedy är en kombination utav blomessenser som vid negativa sinnestillstånd stödjer kroppens emotionella balans, så som stress, oro, panik, ångest så att kroppen kan koppla på positiva känslor och bli lugnare.

209 kr

 

Holistic Stressbalans, 50 ml

Holistic StressBalans är ett balanserade kosttillskott innehållandes örtextrakt i form av ashwagandha, ryskrot, schisandra, rosenrot och lakritsrot. Använd vid fysisk-, psykisk-, och emotionell stress.

199 kr

Fler produkter vid stress, oro, ångest och sömnbesvär hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida: 695, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Näringsaspekter vid depression och ångest: http://www.medibalans.se/press/Naringsaspekter.pdf

(3) Jonsson B, Winzer R. Depression – i ett miljö-, samhälls- och evolutionsperspektiv – del 1, Medikament 2004, nr 5-6, sid 32-37; del 2, nr 7, sid 14-19.

(4) Gadamer, Hans-Georg (2011). ”Ångest och ängslan”. Den gåtfulla hälsan. Ludvika: Dualis förlag AB. Sid. 36-41. ISBN 978-91-87852-40-4

(5) Effect of lavender scent inhalation on prevention of stress, anxiety and depression in the postpartum period: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4815377/

(6) Reference:”Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: A randomized controlled trial,” Kiecolt-Glaser JK, Belury MA, et al, Brain Behav Immun, 2011 July 19; [Epub ahead of print]. (Address: Institute for Behavioral Medicine Research, Ohio State University College of Medicine, OH, USA).

(7) Yoto, A., Motoki, M., Murao, S., & Yokogoshi, H. (2012). Effects of L-theanine or caffeine intake on changes in blood pressure under physical and psychological stresses. Journal of Physiological Anthropology, 31, 28.