– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat (lite kolhydrater, mycket fett). Det är en kosthållning som har blivit populär eftersom den ökar fettförbränningen och bidrar till stabilare blodsocker. Fokusen bör ligga på att äta protein från bra källor, hälsosamma fetter och mycket grönt i stor variation.

Artikelns innehåll:
Vad är LCHF?
LCHF går ut på att äta protein, rikligt med fett och grönsaker som växer ovanför marken. Samtidigt vill man minska intaget av kolhydrater drastiskt. Man utesluter då kolhydratrika livsmedel som pasta, ris, bröd, potatis och andra rotfrukter. Socker och söta livsmedel som läsk, godis och bakverk exkluderas också. Man drar även ner på intaget av frukt.
Hur fungerar LCHF?
Grundtanken med LCHF är att kolhydrater höjer blodsockret, vilket stimulerar utsöndringen av insulin. Insulinet hjälper sedan kroppens celler att ta upp socker, aminosyror och fettsyror som stimulerar muskeltillväxt men även fettinlagring.
Om kolhydratintaget minimeras, blir även insulinutsöndringen och fettinlagringen mindre. Ett högt fettintag ger även en långsammare magsäckstömning som minskar behovet av insulin ytterligare. En lågt intag av kolhydrater kan därmed bidra till ökad fettförbränning, stabilare blodsocker och viktminskning.
Man har mycket att vinna på att hålla sitt blodsocker stabilt, eftersom ett höjt blodsocker med tiden kan göra stor skada och leda till en rad olika sjukdomstillstånd. Forskning har även visat att förhöjt blodsocker får oss att åldras snabbare (1) och påverkar vår kognitiva förmåga negativt (2). När tillgången på kolhydrater i kroppen är låg, kan protein och fett omvandlas till så kallade ketoner för att tillgodose kroppens energibehov.
Man behöver dock inte äta en strikt LCHF-kost för att hålla ett stabilt blodsocker. En antiinflammatorisk kost bidrar även med stabilare blodsocker och förbättrad insulinkänslighet, tillsammans med en rad andra hälsofördelar.
Att äta LCHF på rätt sätt
Ofta mår man mycket bättre när man drar ner på kolhydraterna. Det som många dock gör fel med LCHF är att fokusen helt och hållet ligger på att öka intaget av protein och fett, men att mikronäringsvärdet av måltiden glöms bort.
En ökad fettförbränning och stabilare blodsocker är bara positivt, men kroppen behöver även samtliga essentiella näringsämnen i tillräcklig mängd för att inte utveckla näringsbrist. Dåliga fetter ökar även inflammationen i kroppen som har negativa hälsoföljder.
Så oavsett vilken typ av kost man följer så bör grundfokusen vara densamma – näringstät och antiinflammatorisk mat. Det ger kroppen dom byggstenar och näringsämnen som behövs för att främja kroppens hälsosamma processer.
Vad man vill äta är en välbalanserad och varierad kost med bra proteinkällor, hälsosamma fetter och rikligt med grönsaker i regnbågens alla färger. Alger, spannmålsgräs och andra greens kan också vara ett bra komplement. Örter och kryddor bidrar dessutom till näringstätheten och mängden antiinflammatoriska ämnen ytterligare. Samtidigt vill man undvika processad mat, hel- och halvfabrikat.
Oavsett om man väljer att äta enligt LCHF, eller någon annan kosthållning så bör man alltid lyssna på sin kropp och vad den mår bra av. Man behöver ha en förståelse för att det man äter dagligen påverkar hälsan på många sätt – vikten, tarmfloran, immunsystemet, hormonerna, hjärnan och hälsan som helhet.
Det handlar inte om någon tillfällig och kortvarig diet, utan att hitta en livslång hälsosam kosthållning och livsstil.
Källor och referenser
(1) Leiden University – Looking older: the effect of higher blood sugar levels: http://www.research.leiden.edu/news/looking-older-blood-sugar-plays-a-role.html
(2) Forskare länkar blodsockret till normal kognitivt åldrande – http://www.news-medical.net/news/2009/01/01/24/Swedish.aspx
Relaterade inlägg: