Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

LCHF

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Förkortningen LCHF står för Low Carbohydrate, High Fat (lite kolhydrater, mycket fett). Det är en lågkolhydratkost som har blivit populär eftersom den både ökar fettförbränningen och bidrar till stabilare blodsocker. LCHF kan därmed vara en mycket hälsofrämjande kosthållning om man fokuserar på att få i sig fett och protein från bra källor i kombination med en generös mängd grönt.

LCHF kost

Vad är LCHF?

LCHF går ut på att äta protein, rikligt med fett och grönsaker som växer ovanför marken. Samtidigt minimerar man intaget av kolhydrater – stärkelse, socker och spannmålsprodukter. Faktum är att vi i vår västerländska kost ofta äter alldeles för mycket snabba kolhydrater som ger energi utan någon direkt näring. Det gör kosten både näringsfattig och inflammatorisk.

Grundtanken med LCHF är att alla typer av kolhydrater höjer blodsockret i kroppen, vilket stimulerar utsöndringen av insulin. Insulinet hjälper sedan kroppens celler att ta upp socker, aminosyror och fettsyror som stimulerar både muskeltillväxt och fettinlagring. Om kolhydratintaget minimeras, blir även insulinutsöndringen och fettinlagringen mindre. Ett högt fettintag ger även en långsammare magsäckstömning som minskar behovet av insulin ytterligare. Man har mycket att vinna på att hålla sitt blodsocker stabilt, eftersom höjt blodsocker med tiden kan göra stor skada och leda till en rad olika sjukdomstillstånd. Forskning har även visat att förhöjt blodsocker får oss att åldras snabbare (1) och påverkar vår kognitiva förmåga negativt (2). När tillgången på kolhydrater i kroppen är låg kan protein och fett omvandlas till så kallade ketoner för att tillgodose hjärnans energibehov.

Att äta LCHF på rätt sätt

Många känner att dom mår mycket bättre när dom drar ner på kolhydrater. Det som många dock gör fel med LCHF är att fokusen ligger helt på protein och fett och att mikronäringsvärdet av måltiden glöms bort. Ökad förbränning och stabilare blodsocker är bara positivt, men kroppen behöver även samtliga essentiella näringsämnen i tillräckliga mängder för att inte utveckla näringsbrister.

Så oavsett vilken typ av kost man följer så bör grundfokusen vara den samma – Näringstät och antiinflammatorisk mat som ger kroppen dom byggstenar som behövs för att främja kroppens hälsosamma processer. En välbalanserad och varierad kost med bra proteinkällor, hälsosamma fetter och rikligt med grönsaker i regnbågens alla färger. Det förser kroppen med essentiella näringsämnen som är livsnödvändiga för att vi ska kunna fungera optimalt. Komplettera gärna kosten med alger, spannmålsgräs och andra greens samt örter och kryddor för att öka näringstätheten och mängden antiinflammatoriska ämnen ytterligare.

Oavsett om man väljer att äta enligt LCHF eller någon annan kosthållning så bör man alltid lyssna på sin kropp och vad den mår bra av. Man behöver ha en förståelse för att det man äter dagligen påverkar hälsan på många nivåer: vikten, immunsystemet, hormonerna, hjärnan och en massa andra kroppsfunktioner. Det handlar inte om någon tillfällig och kortvarig diet, utan att hitta en livslång hälsosam kosthållning och livsstil som möter ens individuella behov så att man kan leva ett så friskt liv som möjligt.

 

Källor och Referenser:

(1) Leiden University – Looking older: the effect of higher blood sugar levels: http://www.research.leiden.edu/news/looking-older-blood-sugar-plays-a-role.html

(2) Forskare länkar blodsockret till normal kognitivt åldrande – http://www.news-medical.net/news/2009/01/01/24/Swedish.aspx

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close