LCHF

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Förkortningen LCHF står för Low Carbohydrate High Fat (lite kolhydrater, mycket fett). Det är en lågkolhydratkost som har blivit populär eftersom den både ökar fettförbränningen och bidrar till stabilare blodsocker. LCHF kan därmed vara en mycket hälsofrämjande kosthållning om man fokuserar på att få i sig fett och protein från bra källor i kombination med en generös mängd grönt.

LCHF LCHF antiinflammatorisk
LCHF går ut på att äta protein, rikligt med fett och grönsaker som växer ovanför marken. Samtidigt minimerar man intaget av kolhydrater – stärkelse, socker och spannmålsprodukter. Faktum är att vi i vår västerländska kost ofta äter alldeles för mycket snabba kolhydrater som ger energi utan någon direkt näring. Det gör kosten både näringsfattig och inflammatorisk.

Grundtanken med LCHF är att alla typer av kolhydrater höjer blodsockret i kroppen, vilket stimulerar utsöndring av insulin. Insulinet hjälper sedan kroppens celler att ta upp socker, aminosyror och fettsyror som stimulerar både muskeltillväxt och fettinlagring. Om kolhydratintaget minimeras, blir även insulinutsöndringen och fettinlagringen mindre. Ett högt fettintag ger även en långsammare magsäckstömning och minskar behovet av insulin ytterligare. Man har mycket att vinna på att hålla sitt blodsocker stabilt, eftersom höjt blodsocker med tiden kan göra stor skada och leda till en rad olika sjukdomstillstånd. Forskning har även visat att förhöjt blodsocker får oss att åldras snabbare (1) och påverkar vår kognitiva förmåga negativt (2). När tillgången på kolhydrater i kroppen är låg kan protein och fett omvandlas till så kallade ketoner för att tillgodose hjärnans energibehov.

Att äta LCHF på rätt sätt

Många känner att dom mår mycket bättre när dom drar ner rejält på kolhydrater. Det som många dock gör fel med LCHF är att fokusen ligger helt på protein och fett och att mikronäringsvärdet av måltiden glöms bort. Ökad förbränning och stabilare blodsocker är bara positivt, men kroppen behöver även samtliga essentiella näringsämnen i tillräckliga mängder för att kunna fungera bra och inte utveckla näringsbrister.

Så oavsett vilken typ av kost man följer så bör grundfokusen vara den samma – Näringstät och antiinflammatorisk mat som ger kroppen dom byggstenar som behövs för att främja kroppens hälsosamma processer. En väl varierad kost med bra proteinkällor, hälsosamma fetter och rikligt med grönsaker i regnbågens alla färger så att man får i sig vitaminer, mineraler, antioxidanter, fytokemkalier och andra växtämnen etc. som fungerar hälsofrämjande. Det förser kroppen med essentiella näringsämnen som är livsnödvändiga för att vi ska kunna fungera optimalt. Komplettera gärna kosten med alger, spannmålsgräs och andra greens samt örter och kryddor för att öka näringstätheten och mängden antiinflammatoriska ämnen ytterligare.

Oavsett om man väljer att äta enligt LCHF eller någon annan kosthållning så bör man alltid lyssna på sin kropp och vad den mår bra av. Man behöver ha en förståelse för att det man äter dagligen påverkar hälsan på många nivåer: vikten, immunsystemet, hormonerna, hjärnan och en massa andra kroppsfunktioner. Det handlar inte om någon tillfällig och kortvarig diet, utan att hitta en livslång hälsosam kosthållning som möter ens individuella behov så att man kan leva ett så friskt liv som möjligt.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Leiden University - Looking older: the effect of higher blood sugar levels: http://www.research.leiden.edu/news/looking-older-blood-sugar-plays-a-role.html

(2) Forskare länkar blodsockret till normal kognitivt åldrande - http://www.news-medical.net/news/2009/01/01/24/Swedish.aspx