Energi – Vitalitet

Om vi stödjer kroppens vitala funktioner, så kan vi hålla en jämn och bra energi i vardagen. Det gör även att vi kan hålla oss unga i kropp, hjärna och själ och på så sätt uppleva mer livskvalité. Här följer lite tips för hur du kan stödja kroppen under perioder när energinivån inte är på topp. Klicka här för att skrolla ner direkt till produkter som ökar energin

Kosttillskott som ökar energin och vitalitet och motverkar trötthet.

Mer eller mindre alla går igenom perioder då man känner sig tröttare än vanligt. När energin och orken helt enkelt inte räcker till. Det kan vara efter en stressig period eller kanske under vintermörkret då det är lätt att tappa energi. Bra kost, fysisk aktivitet, tillräckligt med sömn och mental avslappning, samt att man inte lider av någon näringsbrist är alla viktiga faktorer för att man ska känna sig full av energi, men ibland kan kroppen behöva lite extra hjälp. Här följer exempel på näringsämnen och adaptogena örter som kan stödja kroppens anpassning och på så sätt bidra till en bra energinivå och prestationsförmåga.

Kosttillskott och näringsämnen som bidrar till energi och vitalitet (1):

Mineraler:  MSM, Kalcium, Magnesium
Vitaminer: B-komplex, Q10
Aminosyror: 5-HTP, Karnitin
Örter:  Ginseng, Schisandra, Rosenrot, Ginkgo biloba
(Dom näringsämnen som är markerade har starkast verkan)

Rosenrot

Rosenrot är ett uppskattat tillskott vid perioder av trötthet och ansträngning. Örten tillhör de adaptogena växterna, vilka har förmågan att stärka kroppens försvar och anpassning vid olika stressfaktorer och yttre angrepp (2). Det hjälper kroppen att bättre hantera fysisk-, mental- och emotionell stress. Det kan även förhindra att kroppen hamnar i ett utmattningstillstånd som annars kan bli följden efter långa stressperioder. Det är även en av få örter och naturläkemedel som är centralstimulerande som får säljas fritt eftersom den inte är beroendeframkallande eller skadlig på något sätt. Rosenrot har särskilt positiv påverkan vid mental trötthet, men hjälper även kroppen att motverka fysisk utmattning och emotionell stress. Vid fysisk aktivitet hjälper rosenrot till att bibehålla fokus och uthållighet. Exempel på en bra produkt är Rosenrot Forte.

Schisandra

Örten Schisandra chinensis är små röda bär med ett mycket intressant näringsinnehåll som har sitt ursprung i östra Asien. Även denna örten är en adaptogen som stödjer kroppens anpassningsförmåga vid yttre och inre påfrestningar. Effekten av schisamdra är lika effektiv som rosenrot, men när rosenrot främst ökar den mentala orken och motverkar trötthet så är chisandra mer effektiv för att minska fysisk trötthet och svaghetskänsla (3). Schisandra finns att köpa som en hälsokostprodukt som shisandrapulver, men förekommer även ofta i kombination med andra adaptogena örter som rosenrot och rysk rot, där samtliga örter jobbar tillsammans för att stärka kroppen och motverka trötthet. Exempel på en populär produkt är Chi San.

Ginseng

Inom kinesisk medicin har Ginseng Panax länge setts som en universalört. Det vetenskapliga namnet Panax har sitt ursprung ur grekiskans panacea, vilket typ betyder ”helar allt”. Ginseng har framförallt en uppiggande effekt och är en uppskattad ört för att minska stress, höja energin, förbättra koncentrationsförmågan och prestationsförmågan (4). Det är även ett kosttillskott som är uppskattat för att i förebyggande syfte stödja immunsystemet under förkylningstider. Ginseng har också använts genom tiderna som ett medel för att öka sexlusten hos både män och kvinnor. Det är en ört som inom traditionell kinesisk medicin ses som ett “botemedel” mot åldrandet. Exempel på en bra produkt är Gerimax.

Ginkgo Biloba

Ginkgo har en väldigt lång historisk bakgrund som läkeväxt. Användning av örten finns dokumenterad så tidigt som 2800 f.Kr i ett tidigt medicinskt standardverk. Ginkgo biloba är ett av världens mest använda läkeörter och ett av de mest sålda örtpreparat i Sverige. Det är ett registrerat naturläkemedel som bland annat visats sig ha fördelar vid behandling av långvariga symptom hos människor och speciellt äldre som har minnesbesvär, koncentrationssvårigheter, yrsel, öronsusningar och trötthetskänsla (5). Exempel på en populär produkt är Bio-Biloba.

B-komplex

B-vitaminerna har betydelse för en mängd viktiga kroppsfunktioner och inte minst den cellulära funktionen. Dom agerar som co-enzymer i ett brett spektrum av katabola och anabola enzymatiska reaktioner och när vi utsätts för stress förbrukar kroppen B-vitaminer i rykande fart. B-vitaminer är avgörande för optimal fysiologisk och neurologisk funktion och spelar en betydande roll för hjärnans funktion i många avseenden inklusive energiproduktion. Många av B-vitaminerna bidrar till vår mentala prestationsförmåga, energiomsättning, hjärthälsa och ett normalt fungerande immunsystem och nervsystem. Ett flertal av B-vitaminerna bidrar till minskad trötthet och utmattning, samt normal psykologisk funktion. Vid brist kan man därför uppleva symtom som trötthet, utmattning, irritation, depression och sömnlöshet (6). Brist på B-vitaminer påverkar också våra kognitiva funktioner och kan leda till koncentrationssvårigheter och att man helt enkelt får problem med att ta emot, bearbeta och förmedla information. Exempel på en bra produkt är Holistic Mega B-komplex.

 

Produkter

[cf]rosenrot forte[/cf] [cf]chi san[/cf] [cf]gerimax[/cf] [cf]b komplex[/cf] [cf]ginkgo[/cf] [cf]stressbalans[/cf]

Fler produkter för ökad energi och vitalitet hittar du här

Relaterade inlägg:

 

[cf]källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close