Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Energi – Vitalitet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till svensk hälsokost –

Om vi stödjer kroppens vitala funktioner, så kan vi hålla en jämn och bra energi i vardagen. Det gör även att vi kan hålla oss unga i kropp, hjärna och själ och på så sätt uppleva mer livskvalité. Här följer några tips för hur du kan stödja kroppen under perioder när energinivån inte är på topp.

Tips för hur du ökar energin naturligt

Att hålla en bra energinivå

Mer eller mindre alla går igenom perioder då man känner sig tröttare än vanligt. När energin och orken helt enkelt inte räcker till. Det kan vara efter en stressig period eller kanske under vintermörkret då det är lätt att tappa energi. Bra kost, fysisk aktivitet, tillräckligt med sömn, mental avslappning och att man inte lider av någon näringsbrist är alla faktorer som spelar en viktig roll. Ibland kan kroppen dock behöva lite extra hjälp. Här följer exempel på näringsämnen och adaptogena örter som kan stödja kroppens anpassning och på så sätt bidra till en bra energinivå och prestationsförmåga.

Rosenrot

Rosenrot är ett uppskattat tillskott vid perioder av trötthet och ansträngning. Örten tillhör de adaptogena växterna, vilka har förmågan att stärka kroppens försvar och anpassning vid olika stressfaktorer och yttre angrepp (2). Det hjälper kroppen att bättre hantera fysisk-, mental- och emotionell stress. Det kan även förhindra att kroppen hamnar i ett utmattningstillstånd som annars kan bli följden efter långa stressperioder. Det är även en av få örter och naturläkemedel som är centralstimulerande som får säljas fritt eftersom den inte är beroendeframkallande eller skadlig på något sätt. Rosenrot har särskilt positiv påverkan vid mental trötthet, men hjälper även kroppen att motverka fysisk och emotionell utmattning. Vid fysisk aktivitet hjälper rosenrot till att bibehålla fokus och uthållighet. Exempel på en bra produkt är Rosenrot Forte.

Schisandra

Örten Schisandra chinensis är små röda bär som har sitt ursprung i östra Asien. Även denna örten är en adaptogen som stödjer kroppens anpassningsförmåga vid yttre och inre påfrestningar. Effekten av schisamdra är lika effektiv som rosenrot, men när rosenrot främst ökar den mentala orken och motverkar trötthet så är chisandra mer effektiv för att minska fysisk trötthet och svaghetskänsla (3). Schisandra finns att köpa som en hälsokostprodukt som shisandrapulver, men förekommer även ofta i kombination med andra adaptogena örter som rosenrot och rysk rot, där samtliga örter jobbar tillsammans för att stärka kroppen och motverka trötthet. Exempel på en populär produkt är Chi San.

Ginseng

Inom kinesisk medicin har Ginseng Panax länge setts som en universalört. Det vetenskapliga namnet Panax har sitt ursprung ur grekiskans panacea, vilket typ betyder ”helar allt”. Ginseng har framförallt en uppiggande effekt och är en uppskattad ört för att minska stress, höja energin, förbättra koncentrationsförmågan och prestationsförmågan (4). Det är även ett kosttillskott som är uppskattat för att i förebyggande syfte stödja immunsystemet under förkylningstider. Ginseng har också använts genom tiderna som ett medel för att öka sexlusten hos både män och kvinnor. Det är en ört som inom traditionell kinesisk medicin ses som ett “botemedel” mot åldrandet. Exempel på en bra produkt är Gerimax.

Ginkgo Biloba

Ginkgo har en väldigt lång historisk bakgrund som läkeväxt. Användning av örten finns dokumenterad så tidigt som 2800 f.Kr i ett tidigt medicinskt standardverk. Ginkgo biloba är ett av världens mest använda läkeörter och ett av de mest sålda örtpreparat i Sverige. Det är ett registrerat naturläkemedel som bland annat visats sig ha fördelar vid behandling av långvariga symptom hos människor och speciellt äldre som har minnesbesvär, koncentrationssvårigheter, yrsel, öronsusningar och trötthetskänsla (5). Exempel på en populär produkt är Bio-Biloba.

B-komplex

B-vitaminerna har betydelse för en mängd viktiga kroppsfunktioner och inte minst den cellulära funktionen. Dom agerar som co-enzymer i ett brett spektrum av katabola och anabola enzymatiska reaktioner och när vi utsätts för stress förbrukar kroppen B-vitaminer i rykande fart. B-vitaminer är avgörande för optimal fysiologisk och neurologisk funktion och spelar en betydande roll för hjärnans funktion i många avseenden inklusive energiproduktion. Många av B-vitaminerna bidrar till vår mentala prestationsförmåga, energiomsättning, hjärthälsa och ett normalt fungerande immunsystem och nervsystem. Ett flertal av B-vitaminerna bidrar till minskad trötthet och utmattning, samt normal psykologisk funktion. Vid brist kan man därför uppleva symtom som trötthet, utmattning, irritation, depression och sömnlöshet (6). Brist på B-vitaminer påverkar också våra kognitiva funktioner och kan leda till koncentrationssvårigheter och att man helt enkelt får problem med att ta emot, bearbeta och förmedla information. Exempel på en bra produkt är Holistic Mega B-komplex.

Fler produkter för ökad energi och vitalitet hittar du här

 

Källor och Referenser:
(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5. 
(2) Shevtsov VA, et al. A randomized trial of two different doses of a SHR-5 Rhodiola rosea extract versus placebo and control of capacity for mental mork. Phytomedcine 10:95-105; 2003
(3) Rhodiola rosea for physical and mental fatigue: a systematic review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541197/
(4) Efficacy of Ginseng Supplements on Fatigue and Physical Performance: a Meta-analysis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5102849/ 
(5) Örtmedicin – naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf 
(6) Lång SJ, Benton D. Effekter av vitamin- och mineraltillskott på stress, milda psykiska symptom, och stämningen i pre-kliniska prover: En metaanalys. Psychosom Med. 2013; 75: 144-153. doi: 10,1097 / PSY.0b013e31827d5fbd. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23362497 

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close