Cystin, L-cystin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott -

by Mikaela Bjerring

Aminosyran cystin bildas från två sammanfogade cysteinmolekyler som är stabilare än aminosyran cystein, men som har sämre upptagningsförmåga. Cystin finns det rikligt av i håret, vilket är anledningen till att aminosyran ofta ingår i produkter för att vårda håret inifrån. Klicka här för att läsa mer om cystin

Priorin, 60 kapslar

priorin för att vårda håret inifrån. Priorin innehåller l-cystin, hirsextrakt, samt vitamin B5 (pantotensyra) och vitamin B7 (biotin) som hjälper till att bibehålla en normal hårkvalitet.

299 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran cystin

Funktion av cystin i kroppen

Cystin är en stabilare form av den svavelrika aminosyran cystein, men som inte äger de antioxidativa egenskaperna som cystein gör. I kroppen fungerar cystin däremot som en kelator för tungmetaller. Kroppen kan omvandla L-cystin till L-cystein vid behov så länge det finns tillräckligt med C-vitamin tillgänglig för att omvandlingen ska kunna ske. När det finns otillräckligt med C-vitamin förvandlas istället cystein till cystin.

Förutom metionin kan alla svavelrika aminosyror (cystein, cystin och taurin) tillverkas av kroppen från svavel och metionin. I kroppen finns cystin i stora mängder i främst hår, men även i bindväv, muskler, insulin och matsmältningsenzymerna: kromotrypsinogen A, trypsinogen, laktoglobulin, papain.

Exempel på livsmedel som innehåller cystin

  • Kött
  • Fisk
  • Fågel
  • Sojabönor
  • Mjölk

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Om aminosyran cystin: https://sv.wikipedia.org/wiki/Cystin