Cystin, L-cystin

by Mikaela Bjerring - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott -

Aminosyran cystin bildas från två sammanfogade cysteinmolekyler som är stabilare än aminosyran cystein, men som har sämre upptagningsförmåga. Cystin finns det rikligt av i håret, vilket är anledningen till att aminosyran ofta ingår i produkter för att vårda håret inifrån. Klicka här för att läsa mer om cystin

Priorin, 60 kapslar

priorin för att vårda håret inifrån. Priorin innehåller l-cystin, hirsextrakt, samt vitamin B5 (pantotensyra) och vitamin B7 (biotin) som hjälper till att bibehålla en normal hårkvalitet.

299 kr

 

Fler kosttillskott hittar du här

Aminosyran cystin

Funktion av cystin i kroppen

Cystin är en stabilare form av den svavelrika aminosyran cystein, men som inte äger de antioxidativa egenskaperna som cystein gör. I kroppen fungerar cystin däremot som en kelator för tungmetaller. Kroppen kan omvandla L-cystin till L-cystein vid behov så länge det finns tillräckligt med C-vitamin tillgänglig för att omvandlingen ska kunna ske. När det finns otillräckligt med C-vitamin förvandlas istället cystein till cystin.

Förutom metionin kan alla svavelrika aminosyror (cystein, cystin och taurin) tillverkas av kroppen från svavel och metionin. I kroppen finns cystin i stora mängder i främst hår, men även i bindväv, muskler, insulin och matsmältningsenzymerna: kromotrypsinogen A, trypsinogen, laktoglobulin, papain.

Exempel på livsmedel som innehåller cystin

  • Kött
  • Fisk
  • Fågel
  • Sojabönor
  • Mjölk

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Om aminosyran cystin: https://sv.wikipedia.org/wiki/Cystin

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.