Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Så får du fart på ett trögt lymfsystem

av | feb 7, 2019 | Fysisk hälsa, Hälsa, Huskurer & Husmorstips, Livsstil | 20 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost, WeightWorld och Bodystore.com –

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Om lymfsystemet inte fungerar optimalt så kan det orsaka problem i kroppen.

 Så får du fart på ett trögt lymfsystem

Artikelns innehåll:

Vad händer vid ett trögt lymfsystem?

Om lymfsystemet inte fungerar som det ska, så kan det innebära att lymfvätskan inte renas ordentligt. Det gör att virus, bakterier, andra skadlig mikrober och avfallsprodukter istället stannar kvar i kroppen. Man kan även få vätskeansamlingar som kan orsaka svullnad och ömhet, eftersom lymfvätskan inte sugs upp som den ska. Det kan även bildas fibroser/celluliter som är en förtätning av fettväven som bildas när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop, vilket försämrar lymfflödet ytterligare.

Trögt lymfsystem orsak

Orsaker till trögt lymfflöde:

 • Dålig kost och livsstil
 • Stress
 • Att man dricker för lite vatten
 • Brist på rörelse och motion
 • Skador och ärr
 • Genetiska anlag för trögt lymfsystem
 • Kläder som stramar åt på fel ställen som hämmar lymfflödet
Trögt lymfsystem symtom

Symtom på trögt lymfsystem:

 • Svullnad i olika kroppsdelar
 • Att man känner sig trött och tung i kroppen
 • Oförklarlig värk i kroppen
 • Ofta återkommande infektioner och förkylningar
 • Domningar i fingrar, händer och armar
 • Yrsel och huvudvärk
 • Att man lätt får träningsvärk
 • Celluliter
 • Oren och svullen hy
 • Problem med bihålorna
 • Slembildning
 • Spänningar i nacken
 • Svullna lymfkörtlar
 • Dålig blodcirkulation
 • Att man lätt känner sig frusen
 • Sömnproblem
 • Att man känner stress och oro
Få igång lymfflödet

Så får du fart på ett trögt lymfsystem

Det finns många faktorer som kan göra att lymfflödet stagnerar. En hälsosam och ren kost och en sund livsstil där du får tillräckligt med motion och återhämtning lägger grunden för hur vi mår och fungerar. Det finns även en rad andra effektiva saker som man kan inkludera i sin vardag för att förbättra lymfsystemets funktion. Här följer några tips för hur du får fart på ett trögt lymfsystem.

Hälsosam kost

En hälsosam kost med fokus på antiinflammatorisk kost, främjar kroppens friska processer. Ju renare och näringsrikare din mat är, ju mindre kemikalier och skräp får du i dig som kroppen sedan måste rensa ut.

Örter så som maskrosrot, astragalus, echinacea och ringblomma är exempel på växter som länge använts traditionellt för att rena lymfan så att avfallet lättare kan lämna kroppen. Dessa örter, speciellt maskrosrot hjälper även till att driva ut överskottsvätska som lagrats i kroppen.

En produkt som Water Away kan vara ett annat bra alternativ. Den innehåller en kombination av 11 olika växtextrakt, mineraler och vitaminer. Dessa inkluderar maskrosrot, grönt te, buchu-blad, spansk peppar, enbär, druvkärnor, vattenmelon, tranbär, äppelcidervinäger, kalium och vitamin B6. Produkten är utformad för att hjälpa kroppen att göra sig av med överflödig vätska och samtidigt tillföra viktiga vitaminer och mineraler som behövs för en hälsosam vätskebalans i kroppen.

Äppelcidervinäger bidrar till att basa upp kroppen och är ett traditionellt sätt att rena lymfan. Blanda 1 tsk-1 msk äppelcidervinäger med vatten. Drick på morgonen cirka 30 minuter innan frukost och på kvällen innan du går och lägger dig. Använd en äppelcidervinäger som är ekologisk, ouppvärmd, ofiltrerad, opastöriserad och som innehåller något som kallas ”mamman” (The Mother). Bragg äppelcidervinäger är här ett riktigt bra val.

Vatten i tillräckliga mängder har stor betydelse för ett välfungerande lymfsystem, eftersom lymfflödet försämras vid vätskebrist. Så se till att du dricker en bra mängd vatten varje dag.

Djupandning

Rätt andning är viktigt för lymfflödet eftersom det hjälper lymfan att röra på sig. Här kan man dra stor nytta av djupandning. När vi andas in djupt, spänns bröstkorgen ut, som är ett av de ställena i kroppen där vi har en stor ansamling av lymfkörtlar. När vi tar ett djupt andetag vidgar sig inte bara lungorna, utan även lymfkärlen inne i bröstkorgen, vilket hjälper flödet.

För att hjälpa lymfsystemet lite extra kan man göra en djupandningsövning tillsammans med armrörelser som kallas änglavingar. Dessa rörelser ser ut precis som när man gör snöänglar, men du står upp och gör dom i luften.

Så här gör du:

 • Stå upp och andas in djupt, samtidigt som du lyfter armarna upp över huvudet så långt du kan.
 • Håll andan under 5 sekunder.
 • Andas ut samtidigt som du för ner armarna längs sidan av kroppen.
 • Upprepa 5 gånger per tillfälle och 5 gånger per dag.

Torrborstning

Något som använts väldigt länge för att främja cirkulationen och lymfflödet är torrborstning. Det hjälper även till att avlägsna döda hudceller så att kroppen lättare kan göra sig av med avfall den vägen. Det ger dessutom liv åt huden och gör den fantastiskt len.

När du gör torrborstning så vill du välja en borste tillverkad av naturhår ämnad för just torrborstning. Den jag själv använder som jag är mycket nöjd med kan du köpa här. Borsten har ett långt skaft som är avtagbart, vilket underlättar för att man ska komma åt överallt på kroppen. I början kan borsten kännas hårda mot huden, men efter ett par gånger kommer det enbart att kännas skönt. Hur du gör torrborstning kan du läsa om i ett av mina föregående inlägg “Därför är torrborstning så bra“.

Lymfmassage

Något annat som man kan göra själv hemma som en daglig rutin för att hjälpa lymfflödet är lymfmassage. Genom lätta och långa strykningar över hela kroppen hjälper du lymfflödet i riktning mot ljumskarna, armhålorna och bröstbenet där vi har ansamlingar av lymfknutor.

Koppningmassage

För att mjuka upp bindväven och öka flödet så kan koppningsmassage vara väldigt effektivt. Det är även en mycket uppskattad metod för att få bukt med fibroser/celluliter. Koppningsmassage kan användas på både kropp och ansikte. Med hjälp av silikonkoppor så masserar du huden i cirkelrörelser i riktning mot ställen på kroppen där vi har ansamlingar av lymfknutor. Du kan läsa mer i inlägget “Fördelar med koppning för kropp och ansikte“. Silikonkoppor för hemmabruk kan du köpa här där du även hittar en instruktionsvideo för hur du använder dom.

Rör på dig tillräckligt

Att man rör på sig tillräckligt har stor betydelse för lymfsystemet eftersom det hjälper lymfflödet. All typ av motion och rörelse är bra. Att hoppa hopprep eller på studsmatta är speciellt fördelaktigt för att få igång lymfflödet.

Bastubad

Bastubad stödjer kroppens reningssystem och sätter igång cirkulationen som får fart på lymfan. När du bastar så svettas du, vilket också hjälper kroppens utrensning.

Varma bad

Varma bad stödjer liksom bastubad kroppens reningssystem och sätter igång cirkulationen och lymfan. Lider du av stelhet och svullnad orsakad av vätskeansamlingar kan epsomsalt i badet vara mycket effektivt.

Duscha växelvis varmt och kallt

Att växelvis duscha varmt och kallt hjälper till att få igång cirkulationen i kroppen, vilket också hjälper lymfan att röra på sig. Lymfkörtlarna utvidgar sig av det varma vattnet och drar ihop sig av det kalla.

Om du vill läsa mer ingående om lymfsystemet så kan du göra det på sidan “Lymfsystemet“.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

20 Kommentarer

 1. Krestina

  Så intressant och så viktigt. Tack <3

  Svara
 2. Anne

  Riktigt bra tips! Uppskattar verkligen din blogg!

  Svara
 3. Anja W

  Jättebra inlägg! 🙂

  Svara
 4. Lorna

  Jag har under en lång tid haft problem med lymfsystemet och gick på lymfmassage. Gjorde även torrborstning hemma och saltbad. Det har blivit så mycket bättre. Jag ska börja införa lite fler av dina tips! Tack för all bra information. <3

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Härligt att höra att det blivit bättre!

 5. Janne P

  Tur att jag inte är mycket för att fylla min hud med bläck, skulle ju vara en udda tatuering att göra som bilden i inlägget annars För övrigt så är ju ganska så många av symptomen ganska träffande, nästan lite väl många av dem.

  Svara
 6. Emmy

  Toppenbra inlägg! Så viktigt att ta hand om.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tack! Ja det är det verkligen!

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close