B-vitaminkomplex

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

B-vitaminer är ett samlingsnamn för åtta vattenlösliga vitaminer, som behövs för en mängd viktiga kroppsfunktioner. Bland annat har B-vitaminerna en betydelse för att muskler och nerver ska fungera normalt, samt för en normal ämnesomsättning och energiproduktion. B-vitaminer som kosttillskott intas ofta tillsammans i ett så kallat B-komplex.  Klicka här för att läsa mer om B-vitaminer.

Holistic Mega B-komplex, 90 kapslar

Holistic mega b-komplex Mega B-komplex innehåller en balanserad mängd av alla B-vitaminer. B-vitaminer är vattenlösliga och kan inte lagras i kroppen, vilket betyder att vi är beroende av jämn tillförsel via kosten.

144 kr

 

Alpha Plus B-Komplex med C-vitamin, 90 Kapslar

Alpha plus B-komplex med c-vitamin Alpha Plus B-komplex med C-vitamin innehåller samtliga B-vitaminer tillsammans med de B-vitaminliknande ämnena inositol och kolin. Tillskottet är dessutom berikat med C-vitamin som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

144 kr

 

Bättre hälsa B-komplex spray, 25 ml

Bättre hälsa B-vitamin spray Bättre Hälsa B-Vitamin Spray innehåller hela B-komplexet i en ultimat kombination. B-vitaminsprayet är enkelt att använda och hjälper till att optimera upptagningsförmågan då det inte behöver passera tarmen innan det tas upp.

235 kr

 

Metyl-B-Plex, Alpha Plus 90 Kapslar

Alpha Plus Metyl-B-Plex innehåller aktiva former av B-vitamin (metylformer av folsyra och B12), tillsammans med kolin och trimetylglycin. Det är ett special tillskott för att stödja metyleringen i kroppen.

305 kr

 

Fler kosttillskott av B-komplex hittar du här

B-komplex

Funktionen av B-vitaminer

B-vitaminer behövs för många av kroppens grundläggande funktioner, och brist kan påverka hälsan negativt på en rad olika sätt. Alla B-vitaminer har sina unika egenskaper, samtidigt som de samverkar med varandra på ett eller annat sätt i olika kroppsprocesser. Nedan följer några av de viktigaste funktionerna av de olika B-vitaminerna.

B1 (Tiamin): Bidrar till normal funktion av energiomsättningen, nervsystemet, hjärtat och har betydelse för vår psykologiska funktion.

B2 (Riboflavin): Bidrar till normal funktion av energiomsättningen, nervsystemet, slemhinnor och bildning av röda blodkroppar. Har även betydelse för huden, synförmågan och järnomsättningen, samt skyddar cellerna mot oxidativ stress och bidrar till att minska trötthet och utmattning.

B3 (Niacin): Bidrar till normal funktion av nervsystemet, energiomsättningen, slemhinnor, huden och vår psykologiska funktion. B3 bidrar även till att minska trötthet och utmattning.

B5 (Pantotensyra): Bidrar till normal funktion av energiomsättningen, vår mentala prestationsförmåga, syntes och omsättning av steroidhormoner, D-vitamin och vissa neurotransmittorer, samt bidrar till att minska trötthet och utmattning.

B6 (Pyridoxin): Bidrar till normal funktion av cysteinsyntesen, homocysteinomsättningen, energiomsättningen, proteinomsättningen, glykogenomsättningen, nervsystemet och immunsystemet. B6 har även betydelse för bildning av röda blodkroppar, samt bidrar till att reglera hormonaktiviteten och minska trötthet och utmattning.

B7 (Biotin): Bidrar till normal funktion av nervsystemet, energiomsättningen och slemhinnor. B7 har även betydelse för håret, huden och vår psykologiska funktion.

B9 (Folsyra): Bidrar till normal funktion av vävnadstillväxt hos gravida, aminosyrasyntesen, blodbildningen, homocysteinomsättningen, immunsystemet och celldelningsprocessen. Folsyra har även betydelse för normal psykologisk funktion, samt bidrar till att minska trötthet och utmattning.

B12 (Kobalamin): Bidrar till normal funktion av energiomsättningen, nervsystemet, homocysteinomsättningen, immunsystemet och celldelningsprocessen. Bidrar även till bildningen av röda blodkroppar, minskar trötthet och utmattning och har betydelse för vår psykologiska funktion.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 163-201 , ISBN: 91-631-7910-5.