Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Chili (Capsicum annum)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Chili (Capsicum annum) är en älskad krydda och en uppskattad medicinalväxt på grund av det aktiva ämnet capsaicin. Chiliextrakt är vanligt förekommande i tillskott för att öka fettförbränningen som i sin tur kan stödja viktminskning. Chili kan även hittas som en ingrediens i liniment och smärtlindrande salvor. 

Chili och chiliextrakt i kosttillskott och smärtlindrande krämer

Om chili och det aktiva ämnet capsaicin

Chili som även kallas för chilipeppar, cayennepeppar och spansk peppar tillhör potatisväxtfamiljen (Solanaceae) som även går under solaninväxter och nattskatteväxter. Chilifrukterna innehåller ett starkt smakämne som kallas capsaicin som är det mest verksamma ämnet i chili. Störst mängd capsaicin finns i chilifruktens mellanväggar och kärnor och mängden varierar mellan olika sorter Det finns omkring 200 olika typer av chili med varierande storlek, färg, form och styrka. Generellt gäller att ju spetsigare och mindre chilifrukt desto starkare smak. Röda chilifrukter är dessutom starkare än gröna.

Capsaicin är en unik alkaloid och som sagt det mest kraftfulla verksamma ämnet i chili. Alla chilisorter innehåller även rikligt med antioxidanter, mogna frukter med kraftig färg innehåller mycket C-vitamin och karotenoider som lykopen, alfakaroten, betakaroten, zeaxantin, lutein, capsantin och capsorubin, samt flavonoider som quercetin, luteolin och apigenin.

Inom traditionell läkekonst är chili känd för att skydda levern och främja matsmältningsenzymerna från bukspottskörteln och gallan. Hettan från capsaicinet ökar temperaturen i kroppen, vilket är anledningen till att man blir varm och börjar svettas när man äter stark chili. När kroppstemperaturen höjs, går energin i maten vi äter åt som värmeenergi och vår ämnesomsättning ökar. En ökad kroppstemperatur verkar också minska vår matlust och gör att vi helt enkelt äter mindre. Chiliextrakt ingår därför ofta i tillskott för att öka fettförbränningen som i sin tur kan bidra till viktminskning. Chili ingår även i vissa smärtlindrande salvor och liniment.

 

Exempel på produkter med chiliextrakt:

 

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

Effects of red pepper on appetite and energy intake. Yoshioka, St-Pierre, Drapeau, Dionne, Doucet, Suzuki, Tremblay. 1999.

Could capsaicinoids help to support weight management? A meta-analysis of energy intake data. S Whiting, EJ Derbyshire, B Tiwari. School of healthcare Sciense, 2013.

Capsiater har en inflammationshämmande effekt Sancho R. et al. “Immunosuppressive activity of capsaicinoids: capsiate derived from sweet peppers inhibits NF-kappaB activation and is a potent antiinflammatory compouind in vivo”. Eur J Immunol, 2002;32:1753-63.

Chilipeppar minskar oxidation av lipoproteiner Ahuja KD. et al. ”Effects of daily ingestion of chilli on serum lipoprotein oxidation in adult men and women”. Br J Nutr, 2006;96:239-42.

Curcumin, capsaicin, dihydrocapsaicin minskade kopparinducerad oxidation av lipoproteiner Ahuja et al. ”Effects of capsaicin, dihydrocapsaicin, and curcumin on copper-induced oxidation of human serum lipids”. J Agric Food Chem, 2006;54:6436-9.

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close