Chili (Capsicum annum)

by Mikaela Bjerring - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

Chili (Capsicum annum) är en älskad krydda och en uppskattad medicinalväxt på grund av det aktiva ämnet capsaicin. Chiliextrakt är vanligt förekommande i tillskott för att öka fettförbränningen som i sin tur kan stödja viktminskning. Chili kan även hittas som en ingrediens i liniment och smärtlindrande salvor. Klicka här för att läsa mer om chili & capsaicin

Chili diet HealthWell, 120 kapslar

Chili Diet är produkten för dig med viktkontroll och förbränning som mål. Innehåller en kombination utav chiliextrakt, grönt te, hallonketoner och fibrer.

249 kr

 

Chili Burn New Nordic, 60 kapslar

Chli Burn är högdoserat och innehåller kvalitativt chiliextrakt, krom, B-vitaminer, magnesium berikad med extrakt från grönt te med hög halt av EGCG.

189 kr

 

Ormsalva Extrem, 70 ml

Välgörande liniment från Ormsalva med arnica montana, chili och mentol som nyckelingredienser.

99 kr

 

Fler produkter hittar du här

Chili, Capsaicin för fettförbränning, viktminskning, ledvärk och som stark antioxidant

Om chili & capsaicin

Chili som även kallas för chilipeppar, cayennepeppar och spansk peppar tillhör potatisväxtfamiljen (Solanaceae) som även går under solaninväxter och nattskatteväxter. Chilifrukterna innehåller ett starkt smakämne som kallas capsaicin som är det mest verksamma ämnet i chili. Störst mängd capsaicin finns i chilifruktens mellanväggar och kärnor och mängden varierar mellan olika sorter Det finns omkring 200 olika typer av chili med varierande storlek, färg, form och styrka. Generellt gäller att ju spetsigare och mindre chilifrukt desto starkare smak. Röda chilifrukter är dessutom starkare än gröna.

Capsaicin är en unik alkaloid och som sagt det mest kraftfulla verksamma ämnet i chili. Alla chilisorter innehåller även rikligt med antioxidanter, mogna frukter med kraftig färg innehåller mycket C-vitamin och karotenoider som lykopen, alfakaroten, betakaroten, zeaxantin, lutein, capsantin och capsorubin, samt flavonoider som quercetin, luteolin och apigenin.

Inom traditionell läkekonst är chili känd för att främja matsmältningsenzymerna från bukspottskörteln och gallan samt skydda levern. Hettan från capsaicinet ökar temperaturen i kroppen, vilket är anledningen till att man blir varm och börjar svettas när man äter stark chili. När kroppstemperaturen höjs, går energin i maten vi äter åt som värmeenergi och vår ämnesomsättning ökar. En ökad kroppstemperatur verkar också minska vår matlust och gör att vi helt enkelt äter mindre. Därför ingår chiliextrakt ofta i tillskott för att öka fettförbränningen som då kan bidra till viktminskning. Chili ingår även i vissa smärtlindrande salvor och liniment.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



Effects of red pepper on appetite and energy intake. Yoshioka, St-Pierre, Drapeau, Dionne, Doucet, Suzuki, Tremblay. 1999.

Could capsaicinoids help to support weight management? A meta-analysis of energy intake data. S Whiting, EJ Derbyshire, B Tiwari. School of healthcare Sciense, 2013.

Capsiater har en inflammationshämmande effekt Sancho R. et al. “Immunosuppressive activity of capsaicinoids: capsiate derived from sweet peppers inhibits NF-kappaB activation and is a potent antiinflammatory compouind in vivo”. Eur J Immunol, 2002;32:1753-63.

Chilipeppar minskar oxidation av lipoproteiner Ahuja KD. et al. ”Effects of daily ingestion of chilli on serum lipoprotein oxidation in adult men and women”. Br J Nutr, 2006;96:239-42.

Curcumin, capsaicin, dihydrocapsaicin minskade kopparinducerad oxidation av lipoproteiner Ahuja et al. ”Effects of capsaicin, dihydrocapsaicin, and curcumin on copper-induced oxidation of human serum lipids”. J Agric Food Chem, 2006;54:6436-9.