– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Chili (Capsicum annum) är en älskad krydda och en uppskattad medicinalväxt på grund av det aktiva ämnet capsaicin. Chiliextrakt är vanligt förekommande i tillskott för att öka fettförbränningen som i sin tur kan stödja viktminskning. Chili kan även hittas som en ingrediens i liniment och smärtlindrande salvor.
Om chili och det aktiva ämnet capsaicin
Chili som även kallas för chilipeppar, cayennepeppar och spansk peppar tillhör potatisväxtfamiljen (Solanaceae) som även går under solaninväxter och nattskatteväxter. Chilifrukterna innehåller ett starkt smakämne som kallas capsaicin som är det mest verksamma ämnet i chili. Störst mängd capsaicin finns i chilifruktens mellanväggar och kärnor och mängden varierar mellan olika sorter Det finns omkring 200 olika typer av chili med varierande storlek, färg, form och styrka. Generellt gäller att ju spetsigare och mindre chilifrukt desto starkare smak. Röda chilifrukter är dessutom starkare än gröna.
Capsaicin är en unik alkaloid och som sagt det mest kraftfulla verksamma ämnet i chili. Alla chilisorter innehåller även rikligt med antioxidanter, mogna frukter med kraftig färg innehåller mycket C-vitamin och karotenoider som lykopen, alfakaroten, betakaroten, zeaxantin, lutein, capsantin och capsorubin, samt flavonoider som quercetin, luteolin och apigenin.
Inom traditionell läkekonst är chili känd för att skydda levern och främja matsmältningsenzymerna från bukspottskörteln och gallan. Hettan från capsaicinet ökar temperaturen i kroppen, vilket är anledningen till att man blir varm och börjar svettas när man äter stark chili. När kroppstemperaturen höjs, går energin i maten vi äter åt som värmeenergi och vår ämnesomsättning ökar. En ökad kroppstemperatur verkar också minska vår matlust och gör att vi helt enkelt äter mindre. Chiliextrakt ingår därför ofta i tillskott för att öka fettförbränningen som i sin tur kan bidra till viktminskning. Chili ingår även i vissa smärtlindrande salvor och liniment.
Exempel på produkter med chiliextrakt:
Fler produkter hittar du här
Källor och Referenser:
Effects of red pepper on appetite and energy intake. Yoshioka, St-Pierre, Drapeau, Dionne, Doucet, Suzuki, Tremblay. 1999.
Could capsaicinoids help to support weight management? A meta-analysis of energy intake data. S Whiting, EJ Derbyshire, B Tiwari. School of healthcare Sciense, 2013.
Capsiater har en inflammationshämmande effekt Sancho R. et al. “Immunosuppressive activity of capsaicinoids: capsiate derived from sweet peppers inhibits NF-kappaB activation and is a potent antiinflammatory compouind in vivo”. Eur J Immunol, 2002;32:1753-63.
Chilipeppar minskar oxidation av lipoproteiner Ahuja KD. et al. ”Effects of daily ingestion of chilli on serum lipoprotein oxidation in adult men and women”. Br J Nutr, 2006;96:239-42.
Curcumin, capsaicin, dihydrocapsaicin minskade kopparinducerad oxidation av lipoproteiner Ahuja et al. ”Effects of capsaicin, dihydrocapsaicin, and curcumin on copper-induced oxidation of human serum lipids”. J Agric Food Chem, 2006;54:6436-9.
Relaterade inlägg:
- 10 intressanta fakta om magen och tarmen
- Därför vill du äta antiinflammatorisk mat
- Forskning – kryddstark mat förlänger livet