Egenskaper av jättenattljusolja

by Mikaela Bjerring on 17 augusti, 2012 · 1 comment

in Alternativ medicin, Anti-aging, Blogg, Huden, Hudproblem, Inflammation, Örtmedicin

Jättenattljusolja kallas även nattljusolja eller evening primrose oil på engelska. Jättenattljusolja är rik på fleromättade fettsyror, speciellt GLA som bland annat har betydelse för en frisk och vital hud. Jättenattljusolja kan ha fördelar både vid torr och åldrande hud samt vid yngre problemhud.

Jättenattljusolja även kallad nattljusolja eller evening primerose oil på engelska

Om jättenattljusblomman

Jättenattljus är en tvåårig ört som tillhör dunörtsväxterna. Den har sitt ursprung i Nordamerika och på 1700-talet kom växten till Europa. Den växer nu vilt i många Europeiska länder inklusive Sverige. Den har vackra, gula blommor som som slår ut i skymningen för att sedan dö nästa dag. Därefter ersätts blomman av en fröskida med värdefulla frö vilka man sedan kan extrahera den dyrbara jättenattljusoljan från.

Om jättenattljusolja

Fröna innehåller ca 25 % olja som är rik på fleromättade fettsyror, speciellt gammalinolensyra (GLA). Det är en olja som har många fördelar för huden både när intas som ett kosttillskott och när den appliceras på huden. Vår egen hud består till stor del av fleromättade fettsyror som spelar en vital roll för hudens elasticitet, förmåga att binda fukt och behövs för att hudcellerna ska vara stabila och starka. Dessutom bidrar dessa fettsyror till bildandet av de anti-inflammatoriska komponenterna prostaglandiner. Prostaglandinerna reglerar i sin tur många processer så som blodtillförseln till vävnader, hormonbalansen och bidrar till att läka huden inifrån för att nämna några exempel. GLA är dessutom en viktig beståndsdel i cellmembranet där de bidrar till att salter och vätska får tillträde till cellerna så att slaggprodukter kan forslas bort.

Om kroppen/huden lider brist på dessa fettsyror blir fettsyra mantran i huden rubbad och hudproblem eller torr hud uppstår. Genom att smörja in huden med GLA-fettsyror och inta oljan som ett kosttillskott så kan man då stödja huden och motverka torr hud och inflammationer genom att den återfuktar och bygger upp hudens skyddsbarriär. Det är även en olja som huden kan må bra av om du tillbringar mycket tid framför dator.

Vid intag av kosttillskott av jättenattljusolja är det även en bra ide att ta extra omega-3 för att bibehålla en bra balans mellan omega-3 och omega-6. Som alltid ska man rådgöra med sin läkare om man tar några mediciner innan man intar tillskott i någon form, eftersom det kan påverka hur medicinen fungerar.

Här hittar du återförsäljare av:

Jättenattljusolja kapslar
Jättenattljusolja flytande

Relaterade inlägg:

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 279-280, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Finn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 70-71, ISBN: 91-974063-7-6

(3) Fakta om jättenattljusolja: www.shenet.se/ravaror/nattljusolja.html

Spara

Spara

Spara

Spara

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Rockstjärnan! augusti 19, 2012 kl. 12:46

Det finns så mycket bra tips på den här sidan!

You Rock!!!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: