Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Jättenattljusolja kallas även kort för nattljusolja eller evening primrose oil på engelska. Oljan är rik på fleromättade fettsyror, speciellt GLA som bland annat har betydelse för en frisk och vital hud. Jättenattljusolja kan därmed ha stora fördelar både vid torr och åldrande hud samt vid yngre problemhud. Den är även värd att prova vid PMS och klimakteriebesvär.

Egenskaper av jättenattljusolja

Om jättenattljusblomman

Jättenattljus är en tvåårig ört som tillhör familjen dunörtsväxter. Den har sitt ursprung i Nordamerika och på 1700-talet kom växten till Europa. Den växer nu vilt i många Europeiska länder inklusive Sverige. Den har vackra, gula blommor som slår ut i skymningen och därav namnet. När blomman dör ersätts den av en fröskida med värdefulla frö, vilka man extraherar den dyrbara jättenattljusoljan från.

Den fantastiska jättenattljusoljan

Fröna innehåller ca 25 % olja som är rik på fleromättade fettsyror, speciellt gammalinolensyra (GLA). Det är en olja som har många fördelar för huden, både när den intas som ett kosttillskott och när den appliceras på huden. Vår hud består till stor del utav fettsyror som spelar en vital roll för hudens elasticitet, förmåga att binda fukt och behövs för att hudcellerna ska vara stabila och starka. Dessutom bidrar dessa fettsyror till bildandet av de antiinflammatoriska komponenterna prostaglandiner. Prostaglandinerna reglerar i sin tur många processer så som blodtillförseln till vävnader, hormonbalansen och bidrar till att läka huden inifrån för att nämna några exempel. GLA är dessutom en viktig beståndsdel i cellmembranet där de bidrar till att salter och vätska får tillträde till cellerna så att slaggprodukter kan forslas bort. Det är även en olja som kan vara värd att prova vid PMS och klimakteriebesvär. Mer om det kan du läsa om här.

Om kroppen/huden lider brist på dessa fettsyror blir fettsyramantran i huden rubbad och hudproblem eller torr hud uppstår. Genom att smörja in huden med GLA-fettsyror och inta oljan som ett kosttillskott så kan man stödja huden och motverka torr hud och inflammationer genom att den återfuktar och bygger upp hudens skyddsbarriär. Det är även en olja som huden kan må bra av om du tillbringar mycket tid framför dator. Vid intag av kosttillskott av jättenattljusolja är det en bra ide att också inta extra omega-3 för att bibehålla en bra balans mellan de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6.

 

Här hittar du återförsäljare av:

Jättenattljusolja kapslar (kosttillskott)
Jättenattljusolja flytande (för både invärtes och utvärtes bruk)

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor:  279-280, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Finn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 70-71, ISBN: 91-974063-7-6

(3) Fakta om jättenattljusolja: www.shenet.se/ravaror/nattljusolja.html

 

Relaterade inlägg:

 

1 kommentar

  1. Rockstjärnan!

    Det finns så mycket bra tips på den här sidan!

    You Rock!!!

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close