Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Fördelarna med ayurvedisk självmassage Abhyanga

av | apr 9, 2016 | Alternativ medicin, Ayurveda, Blogg, Hälsa, Kroppsvård, Livsstil, Naturlig skönhet, Recept Hår- och hudvård | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Abhyanga benämns inom ayurveda som en av de mest självläkande behandlingar som man kan göra för att främja hälsan och livslängden. En självmassage som används traditionellt för att rena kroppen, stödja lymfsystemet och det endokrina systemet, samtidigt som det ger en djup avslappning. Dessutom mjukar det upp muskler, stela leder och ger huden vård på djupet.

Fördelarna med ayurvedisk självmassage Abhyanga

Den ayurvediska behandlingen Abhyanga

Abhyanga är en självmassage med uppvärmd olja som inom den 5000 år gamla läkekonsten ayurveda rekommenderas som en daglig rutin, eller åtminstone ett par gånger i veckan då den anses välgörande för hela kroppen och själen. Det är en behandling som enligt ayurvedisk lära är passande för alla kroppstyper ”doshas”. Även om ett flertal olika oljor kan användas är sesamolja den absolut bästa för den här typen av oljemassage. Det beror på att sesamoljan har den unika förmågan att lättare tränga in i alla hudlager.

Att mogna sesamoljan innan användning

När du använder sesamolja till abhyanga så ska du enligt tradition först mogna oljan. Det innebär att du värmer upp den till 100-110 grader. Använd en termometer så att temperaturen blir rätt. Mogna bara den mängd olja som du kommer att använda inom de närmaste veckorna. Anledningen till att man mognar sesamoljan är för att stabilisera fettsyrorna och näringsämnena så de kan göra mer nytta. Det gör även den halvfeta oljan mer tunnflytande som då lättare kan tränga in i huden. Genom att mogna sesamolja ska man då få den fulla effekten av abhyanga. Skulle du använda någon annan olja så ska den inte mognas, utan bara värmas upp till runt 40 grader precis innan användning. Sesamolja är dock som sagt den absolut bästa för abhyanga och andra oljor kommer inte att ge samma effekt. Ekologisk kallpressad sesamolja som passar sig för hudvård hittar du här.

Så här gör du Abhyanga (hela massagen tar 10-20 minuter)

Innan du börjar så ska du värma upp den redan mogna oljan till en behaglig temperatur för att användas på kroppen (ca 40 grader) .

1. Börja med att massera huvudet. Doppa fingrarna i oljan och massera in i hårbotten. Ta din tid då huvudet anses vara en av de viktigaste kroppsdelarna.

2. Gå vidare ner till ansiktet och massera in oljan i uppåtgående rörelser. Fortsätt till öronen, halsen och nacken. Gå vidare till övre rygg och bröst. Över hjärtat masserar du med lätta cirkelrörelser.

3. Massera in oljan på armarna med långa rörelser mot hjärtat. Magen masserar du medsols. Massera sen så mycket du når av rygg och ryggrad.

4. Gå vidare ner till benen och masserar in oljan i långa rörelser över de stora musklerna och cirklande rörelser över alla leder. Alltid i riktning mot hjärtat.

5. Sist masserar du fötterna. Liksom huvudet är detta en kroppsdel som du ska ta dig tid att massera. Fotsulorna masserar du med hela handflatan.

6. Efter att du masserat in oljan över hela kroppen så kan du med fördel låta den verka i 10-20 minuter.

7. Du avslutar din Abhyanga med att duscha i varmt vatten utan att tvåla in dig. Duschen är en viktig del av behandlingen då värmen hjälper oljan att tränga in i huden.

Stressa inte när du gör självmassagen, utan ta din tid och gör den med ett lugnt sinne. Det är meningen att det ska vara en avslappnande stund, inte något som man stressar igenom för att snabbt få gjort.

Kort om Ayurveda

Ayurveda betyder ”kunskap om livet”. Läran om naturen, och hur man kan leva ett liv i harmoni med den. Enligt det ayurvediska synsättet ses samspelet mellan alla kroppsprocesser och våra fem sinnen som en väg till bättre hälsa, balans i livet, mer lycka och som ett sätt att förebygga ohälsa.

Ayurvedisk medicin är en komplementär behandlingsform som har som mål att balansera och stärka kroppens och själens egna självläkande förmåga. Ayurveda arbetar med att återställa hälsan och förebygga sjukdomar genom grundläggande råd om kost och livsstil. Stor vikt läggs vid fysisk aktivitet, kost, avslappning och meditation. Allt anpassat efter den egna kroppspersonligheten. Man ser här på varje människas medfödda personlighetsdrag där man tillhör olika kroppstyper, vata, kapha eller pitta beroende på vilka egenskaper som är mest dominerande. Det handlar om att lära känna sin kropp och anpassa kosten och livsstilen efter sina egna individuella förutsättningar.

Ayurveda är en 5 000 år gammal läkekonst som ser obalanser i kroppen som orsaken bakom sjukdomars uppkomst. Det är det äldsta dokumenterade systemet för förebyggande alternativ hälsovård och erkänt av WHO (FN:s världshälsoorganisation). I Indien är ayurveda ett godkänt medicinskt system som tillämpas sida vid sida med västerländsk medicin på sjukhus.

 

Återförsäljare av kallpressad sesamolja passande för abhyanga hittar du här

 

Relaterade inlägg:

6 Kommentarer

 1. Mina

  Tack för tipset! 🙂 Det låter intressant.

  Svara
 2. Laila H

  Ayurveda är så bra! Gjorde Abhyanga rätt så ofta innan och nu blev jag påmind om hur bra den är. Ska sätta igång med det igen.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Visst är det en riktigt skön kroppsbehandling. 🙂

   Svara
 3. Camilla

  Abhyanga är helt underbart! Huden blir så fin och mjuk. Kan starkt rekommenderas av erfarenhet! 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Har man väl börjat, så vill man oftast inte sluta. 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close