– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Stevia är en växt från vars blad man utvinner stevioglykosider, ämnen som är närmare 300 gånger sötare än socker. På senare år har det kommit att bli ett populärt sötningsmedel eftersom det i stort sätt inte innehåller några kalorier och inte heller påverkar blodsockret negativt.

Artikelns innehåll:
Om växten stevia
Stevia med det vetenskapliga namnet Stevia rebaudiana, tillhör släktet korgblommiga växter (Asteraceae). I Sverige går den under namnet sötfockel.
Det är en perenn, en flerårig halvbuske som växer vild i Central- och Sydamerika. Den blir drygt en halv meter hög och har ett fibröst rotsystem som ger den svaga, ibland hängande stjälkar. Bladen är ovala och mjukt tandade och de små vita trattliknande blommorna växer i klasar.
Stevians bakgrundshistoria
Stevia kommer ursprungligen kommer från Sydamerika, närmare bestämt Paraguay. Man tror att urinvånarna i nordöstra Paraguay har använt växten som livsmedel och skönhetsprodukt i mer än 1500 år. Stevia har även använts traditionellt som läkeväxt vid bland annat trötthet, hudproblem och orolig mage.
Kunskapen om den söta växten spred sig från Paraguay till Brasilien och Argentina någon gång på 1800-talet. Den Italienska botanisten Moisés Santiago Bertoni, sägs vara stevians fader eftersom han ägnade många år med att studera växten.
I början av 1900-talet blev stevia mer uppmärksammad och man börjande odla den i större utsträckning. 1970 började man använda den som sötningsmedel i Japan, 2008 följde USA efter och först 2011 blev stevioglykosider godkänt som ett sötningsmedel i Sverige. I dag odlas den kommersiellt i främst Sydamerika, Japan, Indien och Kina.
Stevia som sötningsmedel
När man talar om Stevia som sötningsmedel så menar man egentligen stevioglykosider som man utvinner från bladen. Själva växten är inte godkänd att använda som tillsats i livsmedel, varken i torkad eller färsk form. Stevioglykosider (E960) är cirka 300 gånger sötare än socker, så man behöver ytterst lite för att uppnå samma sötningsgrad som vitt socker.
Stevioglykosider innehåller i stort sett inga kalorier och påverkar inte heller blodsockret, vilket gör att det även kan användas av diabetiker. Man har inte heller hittat något som tyder på att stevioglykosider skulle ha några negativa hälsoeffekter. Det är en av de bättre alternativen av sötningsmedel, men överdriv inte intaget. All typ av sötning, även hälsosammare val bör alltid användas med måtta.
Produkter med stevioglykosider:
- Nicks Stevia Drops (finns i olika smaker)
- Sukrin Stevia Drops
- Nicks Use like Sugar (erytritol, xylitol, steviaglykosider)
- Sukrin Gold (erytritol, steviaglykosider)
Relaterade inlägg: