– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svenskt kosttillskott –
Glycin är en enkel och icke essentiell aminosyra som förekommer både som en del av proteinstrukturen och som en fri aminosyra i diverse kroppsvätskor. Som tillskott finns glycin både som isolerad aminosyra och i olika aminosyrakomplex och proteinpulver.
Funktion av glycin i kroppen
Den Icke essentiella aminosyran L-glycin har en enkel sammansättning och är en av de 20 aminosyror som utgör protein. Glycin förekommer även som en fri aminosyra i diverse kroppsvätskor. Glycin som inte används i levern, kroppsvätskor och kroppsvävnad, korsar lätt blod-hjärn-barriären. Den fungerar som ett mycket viktigt ämne i fas 2 i leverns avgiftningssystem. Glycin fungerar även som en signalsubstans i det centrala nervsystemet och har betydelse för avslappning och normal muskelfunktion.
Glycin är en av de tre aminosyror som ingår i uppbyggandet av glutation, vilket är en tripeptid sammansatt av glutaminsyra, cystein och glycin. Tillsammans med niacin (vitamin B3) och glutamin främjar glycin kroppens egen produktion av växthormon. Glycin som lagras i kroppen fungerar som reservoar vid bildningen av de icke-essentiella aminosyrorna samt nukleinsyrorna RNA och DNA.
Aminosyran är också nödvändig för bildning av gallsalter, kreatin, glycogen, ammoniak, ATP och kan omvandlas till aminosyran serin i kroppen vid behov. Den har även visat sig vara viktig i läkning av traumatillstånd tillsammans med arginin.
Exempel på livsmedel som innehåller glycin:
- Kött
- Fisk
- Mjölk
- Bönor
Exempel på kosttillskott som innehåller glycin:
- Thorne Glycin (kapslar)
- Core Glycine (pulver)
- Better you Amino (tabletter)
Fler kosttillskott hittar du här
Relaterade inlägg:
- Därför vill du äta antiinflammatorisk mat
- 5 kryddor med antiinflammatoriska egenskaper
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
- Att stödja tarmfloran och maghälsan