Så kan nässköljning hjälpa dig

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 2 november, 2014 · 6 comments

in Allergier - Astma, Alternativ medicin, Ayurveda, Blogg, Hälsa, Immunsystemet, Infektioner, Inflammation, Kroppsvård

Nässköljare har länge varit ett populärt redskap inom friskvård och alternativ medicin och inom yogisk tradition har man använts sig av metoden i tusentals år. Idag är nässköljning även många gånger rekommenderat av läkare vid problem relaterat till näsgångarna. Vid förkylning, pollenallergi, dammallergi, nästäppa, spänningshuvudvärk, migrän och torra slemhinnor kan regelbunden sköljning av näsan lindra dina besvär.

Så kan nässköljning hjälpa dig

Om nässköljning

Om du inte har gjort en nässköljning innan så kanske det uppfattas som obehagligt att hälla vatten rakt igenom näsan. Men det är faktiskt en väldigt behaglig upplevelse, helt ofarlig, välbeprövad och en riskfri metod. Ovanför näsryggen finns en öppning i mellanväggen som separerar höger och vänster näsborre. Om man med sin nässköljningskanna häller vatten i ena näsborren och håller huvudet rätt vinklat så kommer vattnet automatisk att rinna genom hålet ut genom den andra näsborren.

På slemhinnorna i näsa och bihålorna sitter det mikroskopiska flimmerhår. Dessa flimmerhår har till uppgift är att hålla luftvägarna och bihålorna rena genom att transportera bort slem, damm, pollen, virus och bakterier och andra främmande partiklar. När man sköljer näsan så stödjer man flimmerhårens funktion så att partiklar som inte hör hemma i näsan lättare kan transporteras ut.

När vattnet strömmar genom näshålan så uppstår ett undertryck som även lättar på trycket i bihålor och örontrumpet. Vid bihåleinflammation avlägsnas var och slem och effekten kan kännas nästan omedelbart. Även tårkanalerna rensas vid nässköljning och man kan uppleva att synen känns klarare. Saltvattnet bidrar också till att återfukta slemhinnorna.

Fördelar med nässköljning:

 • Vid astma kan regelbunden nässköljning underlätta andningen samt transportera bort främmande partiklar som då lindrar astmatiska besvär.
 • Vid pollenallergi kan nässköljning bidra till att pollen spolas bort som annars irriterar nässlemhinnan och drar igång kroppens immunförsvar med en allergisk reaktion.
 • Vid dammallergi bidrar nässköljning till att damm och kvalster spolas bort som annars sätter igång kroppens immunförsvar med en allergisk reaktion.
 • Vid problem med bihålor bidrar nässköljning till att hålla bihålekanalerna öppna vilket underlättar dränaget av bihålorna och att inflammation motverkas.
 • Vid förkylning kan du få stor hjälp utav nässköljning då snor, slem och bakterier som ansamlats i näshålan avlägsnas. Det lindrar nästäppan och stimulerar flimmerhåren i näsan vilket då förebygger inflammation.
 • Vid kronisk nästäppa balanseras aktiviteten hos de slembildande cellerna i nässlemhinnan och stödjer flimmerhårens funktion.
 • Vid spänningshuvudvärk och migrän kan nässköljning verka stimulerande och motverka spänningar i området kring ögon och panna.
 • Vid snarkning underlättas andningen genom näsan när du sover vilket kan motverka snarkning.
 • Vid torra nässlemhinnor blir slemhinnan återfuktad, flimmerhåren stimulerande och aktiviteten hos de slembildande cellerna blir balanserad.

Att använda nässköljning i förebyggande syfte

Nässköljning kan du med fördel göra varje dag, eller om du föredrar vid behov. Många känner att det medför en känsla av mental klarhet, förbättrat luktsinne och klarare syn samt att det förebygger infektioner och allergiska reaktioner. För yogier och inom ayurveda är det en metod som rekommenderas att göra varje dag som en del av den dagliga hygienrutinen för att underlätta andningen och gynna helhetshälsan.

Så gör du nässköljning med en nässköljningskanna

Näsan sköljs med hjälp av en nässköljningskanna och ljummet saltvatten. Vattnet bör ha samma saltkoncentration som blodet, d.v.s. 0,9 %. Rätt saltmängd gör att vattnet inte svider när det kommer i kontakt med nässlemhinnan, vilket gör nässköljningen behaglig.

 • Tillsammans med nässköljningskannan levereras en måttsked eller instruktioner om vilken mängd salt som ska tillsättas.
 • Fyll på med ljummet kranvatten till måttstrecket och tillsätt saltet.
 • Rör om tills dess att allt salt lösts upp. Vätskan är nu med samma saltkoncentration som blodet, vilket bidrar till en behaglig sköljning.
 • När du gör nässköljningen så står du vid ett handfat eller i en dusch. Stick in nässköljningskannans pip i ena näsborren så att den sluter tätt. Vinkla huvudet och överkroppen en aning åt sidan och luta dig framåt. Nu rinner vattnet in genom ena näsborren och ut genom den andra, vilket medför att slem, smuts och andra främmande partiklar sköljs ut. När hälften av vattnet runnit igenom så snyter du dig lätt. Sen häller du resten av vattnet genom den andra näsborren.

Återförsäljare av nässköljare hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Nina S november 3, 2014 kl. 10:39

Nässköljning är verkligen en effektiv metod. Jag gör det inte dagligen, men vid förkylning och täppt näsa hjälper det direkt 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring november 4, 2014 kl. 09:38

Visst är det ett mycket effektivt redskap. 🙂

Svara

3 Laila H november 3, 2014 kl. 10:47

Jag har hört om nässköljning och alltid tyckt att det låter konstigt, men det låter ju riktigt bra och effektivt. Kanske det är värt att prova ändå!

Svara

4 Mikaela Bjerring november 4, 2014 kl. 09:39

Själv har jag bara bra erfarenhet och jag gör nässköljning regelbundet.

Svara

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: