Så kan nässköljning hjälpa dig

by Mikaela Bjerring on 2 november, 2014 · 3 comments

in Allergier - Astma, Alternativ medicin, Blogg, Hälsa

Nässköljare har länge varit ett populärt redskap inom friskvård och alternativ medicin och inom yogisk tradition har man använts sig av metoden i tusentals år. Idag är nässköljning även många gånger rekommenderat av läkare vid problem relaterat till näsgångarna. Vid förkylning, pollenallergi, dammallergi, nästäppa, spänningshuvudvärk, migrän och torra slemhinnor kan regelbunden sköljning av näsan lindra dina besvär.

Nässköljningskanna - Nosebuddy

Om nässköljning

Om du inte har gjort en nässköljning innan så kanske det verkar lite konstigt och obehagligt att hälla vatten rakt igenom näsan. Men det är faktiskt en behaglig upplevelse, helt ofarlig, välbeprövad och en riskfri metod.

Ovanför näsryggen finns det en öppning i mellanväggen som separerar höger och vänster näsborre. Om man med sin nässköljningskanna häller vatten i ena näsborren och håller huvudet rätt vinklat så kommer vattnet automatisk att rinna genom hålet ut genom den andra näsborren.

På slemhinnorna i näsa och bihålorna sitter det mikroskopiska flimmerhår. Dessa flimmerhår har till uppgift är att hålla luftvägarna och bihålorna rena genom att transportera bort slem, damm, pollen, virus och bakterier och andra främmande partiklar. När man sköljer näsan så stödjer man flimmerhårens funktion så att partiklar som inte hör hemma i näsan lättare kan transporteras ut.

När vattnet strömmar genom näshålan så uppstår ett undertryck som även lättar på trycket i bihålor och örontrumpeten. Vid bihåleinflammation avlägsnas var och slem och effekten kan kännas nästan omedelbart. Även tårkanalerna rensas vid nässköljning och man kan uppleva att synen känns klarare.

Fördelar med nässköljning

 • Vid astma kan regelbunden nässköljning underlätta andningen samt transportera bort främmande partiklar som då lindrar astmatiska besvär.
 • Vid pollenallergi kan nässköljning bidra till att pollen spolas bort som annars irriterar nässlemhinnan och drar igång kroppens immunförsvar med en allergisk reaktion.
 • Vid dammallergi bidrar nässköljning till att damm och kvalster spolas bort som annars sätter igång kroppen immunförsvar med en allergisk reaktion.
 • Vid problem med bihålor bidrar nässköljning till att hålla bihålekanalerna öppna vilket underlättar dränaget av bihålorna och att inflammation motverkas.
 • Vid förkylning kan du få stor hjälp utav nässköljning då snor, slem och bakterier som ansamlats i näshålan avlägsnas. Det lindrar nästäppan och stimulerar flimmerhåren i näsan vilket då förebygger inflammation.
 • Vid kronisk nästäppa balanseras aktiviteten hos de slembildande cellerna i nässlemhinnan och stödjer flimmerhårens funktion.
 • Vid spänningshuvudvärk och migrän kan nässköljning verka stimulerande och motverka spänningar i området kring ögon och panna.
 • Vid snarkning underlättas andningen genom näsan när du sover vilket kan motverka snarkning.
 • Vid torra nässlemhinnor blir slemhinnan återfuktad, flimmerhåren stimulerande och aktiviteten hos de slembildande cellerna blir balanserad.

Att använda nässköljning i förebyggande syfte

Nässköljning kan du med fördel göra varje dag, eller om du föredrar vid behov. Många känner att det medför en känsla av mental klarhet, förbättrat luktsinne och klarare syn samt att det förebygger infektioner och allergiska reaktioner. För yogier är det en vanlig metod som utförs dagligen för att underlätta andningen och gynna helhetshälsan.

Hur gör jag en nässköljning med nässköljningskanna?

Näsan sköljs med hjälp av en nässköljningskanna och ljummet saltvatten. Vattnet bör ha samma saltkoncentration som blodet, d.v.s. 0,9 %. Rätt saltmängd gör att vattnet inte svider när det kommer i kontakt med nässlemhinnan.

 • Tillsammans med nässköljningskannan levereras en måttsked eller instruktioner om vilken mängd salt som ska tillsättas.
 • Fyll på med ljummet kranvatten till måttstrecket och tillsätt saltet.
 • Rör om tills dess att allt salt lösts upp. Vätskan är nu med samma saltkoncentration som kroppens celler, vilket bidrar till en behaglig sköljning.
 • Nu är allt klart för att göra nässköljningen. Stå vid ett handfat eller i en dusch. Stick in nässköljningskannans pip i ena näsborren så att den sluter tätt. Vinkla huvudet och överkroppen en aning åt sidan och luta dig framåt. Nu rinner vattnet in genom ena näsborren och ut genom den andra och smuts och slem sköljs ut. När hälften av vattnet runnit igenom så snyter du dig lätt. Häll sedan resten av vattnet genom den andra näsborren.

Återförsäljare av nässköljare är:

Här är en video från youtub som visar hur du gör:

YouTube Preview Image

 

Spara

Spara

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Nina S november 3, 2014 kl. 10:39

Nässköljning är verkligen en effektiv metod. Jag gör det inte dagligen, men vid förkylning och täppt näsa hjälper det direkt 🙂

Svara

2 Laila H november 3, 2014 kl. 10:47

Jag har hört om nässköljning och alltid tyckt att det låter konstigt, men det låter ju riktigt bra och effektivt. Kanske det är värt att prova ändå!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: