Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Så kan nässköljning hjälpa dig

av | nov 2, 2014 | Fysisk hälsa, Hälsa, Huskurer & Husmorstips | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Nässköljare har länge varit ett populärt redskap inom friskvård, alternativ medicin och inte minst inom yogisk tradition där man använt sig av metoden under tusentals år. Vid förkylning, pollenallergi, dammallergi, nästäppa, spänningshuvudvärk, migrän och torra slemhinnor kan regelbunden nässköljning vara en mycket bra och effektiv egenvård.

Så kan nässköljning hjälpa dig

Hur fungerar nässköljning?

Om du inte gjort nässköljning innan så kanske det uppfattas som obehagligt att hälla vatten rakt igenom näsan. Men det är faktiskt en väldigt behaglig upplevelse. En metod som är helt ofarlig, välbeprövad och riskfri. Ovanför näsryggen finns en öppning i mellanväggen som separerar höger och vänster näsborre. Om man med sin nässköljningskanna häller vatten i ena näsborren och håller huvudet rätt vinklat så kommer vattnet automatiskt att rinna genom hålet och ut genom den andra näsborren.

På slemhinnorna i näsan och bihålorna sitter det mikroskopiska flimmerhår. Dessa flimmerhår har till uppgift att hålla luftvägarna och bihålorna rena genom att transportera bort slem, damm, pollen, virus, bakterier och andra främmande partiklar. När man sköljer näsan så stödjer man flimmerhårens funktion så att partiklar som inte hör hemma i näsan lättare kan transporteras bort.

När vattnet strömmar genom näshålan så uppstår ett undertryck som även lättar på trycket i bihålor och örontrumpet. Vid bihåleinflammation avlägsnas var och slem och effekten kan kännas nästan omedelbart. Även tårkanalerna rensas vid nässköljning och man kan uppleva att synen känns klarare. Saltvattnet bidrar också till att återfukta slemhinnorna.

Fördelar med nässköljning

Fördelar med nässköljning:

 • Astma – Vid astma kan regelbunden nässköljning underlätta andningen och transportera bort främmande partiklar som då kan lindra astmatiska besvär.
 • Pollenallergi – Vid pollenallergi kan nässköljning bidra till att pollen spolas bort som annars kan irritera nässlemhinnan och dra igång en allergisk reaktion.
 • Dammallergi Vid dammallergi bidrar nässköljning till att damm och kvalster spolas bort som annars sätter igång kroppens immunförsvar med en allergisk reaktion.
 • Problem i bihålorna – Vid problem med bihålorna bidrar nässköljning till att hålla bihålekanalerna öppna. Det underlättar dränaget av bihålorna och att inflammation motverkas.
 • Förkylning – Vid förkylning kan du få stor hjälp av nässköljning då snor, slem och bakterier som ansamlats i näshålan avlägsnas. Det lindrar nästäppan och stimulerar flimmerhåren i näsan, vilket då kan motverka inflammation.
 • Kronisk nästäppa – Vid kronisk nästäppa balanseras aktiviteten hos de slembildande cellerna i nässlemhinnan och stödjer flimmerhårens funktion.
 • Migrän och spänningshuvudvärk – Vid spänningshuvudvärk och migrän kan nässköljning verka stimulerande och motverka spänningar i området kring ögon och panna.
 • Snarkning – Vid snarkning underlättas andningen genom näsan när du sover, vilket många gånger kan motverka snarkning.
 • Torra nässlemhinnor – Nässköljning hjälper till att återfukta slemhinnorna i näsan genom att aktiviteten hos de slembildande cellerna blir mer balanserad.

Att använda nässköljning som vardagsrutin

Nässköljning kan du med fördel göra varje dag, eller vid behov. Många känner att det medför en känsla av mental klarhet, förbättrat luktsinne och klarare syn samt att det förebygger infektioner och allergiska reaktioner att ha det som vardagsrutin. För yogier och inom ayurveda är det en metod som rekommenderas att göra varje dag som en del av den dagliga hygienrutinen för att underlätta andningen, gynna immunsystemet och helhetshälsan.

Göra nässköljning

Så gör du nässköljning:

Näsan sköljs med hjälp av en nässköljningskanna och ljummet saltvatten. Vattnet bör ha samma saltkoncentration som blodet, dvs. 0,9 %. Rätt saltmängd gör att vattnet inte svider när det kommer i kontakt med nässlemhinnan, vilket gör nässköljningen behaglig.

 • Tillsammans med nässköljningskannan levereras en måttsked och instruktioner om vilken mängd salt som ska tillsättas.
 • Fyll på med ljummet kranvatten till måttstrecket och tillsätt saltet.
 • Rör om tills dess att allt salt lösts upp. Vätskan är nu med samma saltkoncentration som blodet, vilket som sagt bidrar till en behaglig nässköljning.
 • När du gör nässköljningen så står du vid ett handfat eller i en dusch. Stick in nässköljningskannans pip i ena näsborren så att den sluter tätt. Vinkla huvudet och överkroppen en aning åt sidan och luta dig framåt. Nu rinner vattnet in genom ena näsborren och ut genom den andra, vilket medför att slem, smuts och andra främmande partiklar sköljs ut. När hälften av vattnet runnit igenom så snyter du dig lätt. Sen häller du resten av vattnet genom den andra näsborren.

 

Återförsäljare av nässköljare hittar du här

 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

 1. Nina S

  Nässköljning är verkligen en effektiv metod. Jag gör det inte dagligen, men vid förkylning och täppt näsa hjälper det direkt 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Visst är det ett mycket effektivt redskap. 🙂

 2. Laila H

  Jag har hört om nässköljning och alltid tyckt att det låter konstigt, men det låter ju riktigt bra och effektivt. Kanske det är värt att prova ändå!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Själv har jag bara bra erfarenhet och jag gör nässköljning regelbundet.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Inte bli förkyld! – Mitt liv med cancer - […] https://passionforhalsa.se/sa-kan-nasskoljning-hjalpa-dig […]
 2. Akut hjälp för dig som (trots allt) blivit sjuk | Kurera.se - […] ► Läs också: Så kan nässköljning hjälpa dig (extern länk) […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close