Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Stresshantering med l-theanin från grönt te

av | aug 22, 2015 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring, Psykisk hälsa, Stresshantering | 1 kommentar

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Under årtusenden har man avnjutit grönt te för den goda smakens skull och för dess rika innehåll av antioxidanter. Det finns även en mängd studier som visar att grönt te kan bidra till ökat lugn och avslappning och därmed vara hjälpsamt vid stresshantering.

Stresshantering med l-theanin från grönt te

L-theanin i grönt te

Japan är den största producenten av grönt te, där det flitigt konsumeras av befolkningen i olika former. Studier som gjorts i Japan indikerar att personer som dagligen intar livsmedel som innehåller grönt te-extrakt håller sig friskare. Hälsomyndigheterna i Japan har godkänt närmare 2000 användningsområden för theanin och grönt te utan begränsningar (1) och idag finns det mängder med livsmedel som innehåller grönt te.

Över åren har det publicerats mer än 2 400 vetenskapliga artiklar om aminosyran l-theanin i grönt te och dess egenskaper. Man har sett att grönt te-extrakt kan bidra till att stödja kroppsprocesser vid en rad hälsotillstånd och för att effektivt minska stress och förbättra sömnkvalitén (2). Theanin gör att alfavågorna i hjärnan ökar vilket får oss att känna oss lugna. Ju mer alfavågor man har, desto mer rofylld och avslappnad blir man, samtidigt som man fortfarande är alert och fokuserad (3).

Studie: L-theanin stödjer kroppen vid stress

För att ge ett exempel på en studie så utfördes en klinisk undersökning vid Nagoya universitet i Japan (4), med syftet att se hur l-theanin från grönt te-extrakt påverkar psykiska och fysiska tillstånd vid stress. Man lät deltagarna göra matematiska uppgifter under tidspress enligt en väl utarbetad metod som man vet ökar stressnivån. Personerna som deltog i studien fick göra 4 olika tester. Vid ett test fick de grönt te-extrakt i början av testet, i det andra fick de grönt te-extrakt under testet, i det tredje fick de placebo och i det fjärde fick de ingenting. Man mätte IgA i saliv och puls, samt att deltagande även fick göra en egen bedömning om hur stressade de hade känt sig.

Studien visade att intag av grönt te-extrakt markant minskar de stressrelaterade effekterna vid kortvarig stress så som ökad puls och stimulering av immunsystemet. De som hade fått grönt te-extrakt hade signifikant lägre puls under testet och upplevde sig också mindre stressade jämfört med de som fått placebo. Resultaten indikerar att grönt te-extrakt påverkar det sympatiska nervsystemet och på så sätt motverkar stressreaktioner.

I tebladen finns l-theanin i låga koncentrationer (mindre än 2 %), vilket innebär att den effektiva dosen är svår att komma upp i enbart genom att dricka grönt te. För bästa effekt vid stresshantering bör det därför intas i mer koncentrerad form så som grönt te-extrakt eller l-theanin i form av kosttillskott.

Exempel på kosttillskott med l-theanin / grönt te-extrakt

Solgar grönt te extraktinnehåller en högkoncentrerad form av grönt te, med hela 400 mg per kapsel. Ett tillskott som är populärt bland personer som vill öka känslan av välbefinnande, lugn och fokus. Grönt te-extrakt är även känt för att i kombination med en hälsosam kost och motion medverka till viktkontroll genom ökad fettförbränning.

Cooldown är ett kosttillskott som innehåller l-theanin som kommer från extrakt av grönt te, samt B-vitaminerna B1, B3 och B5. Vitamin B1 bidrar till normal psykologisk funktion, vitamin B3 bidrar till nervsystemets normala funktion och vitamin B5 bidrar till att motverka trötthet och utmattning.

Procalmin är goda tuggtabletter som innehåller naturligt extrakt från grönt te, flera B-vitaminer, C-vitamin och magnesium. B-vitaminer har många egenskaper som bidra till stresshantering, C-vitamin bidrar till ett normalt immunsystem och magnesium bidrar till musklernas förmåga att slappna av.

 

Fler produkter med grönt te-extrakt hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Yoto, A., Motoki, M., Murao, S., & Yokogoshi, H. (2012). Effects of L-theanine or caffeine intake on changes in blood pressure under physical and psychological stresses. Journal of Physiological Anthropology, 31, 28.

(2) Juneja, L. R., Chu, D. C., Okubo, T., Nagato, Y., & Yokogoshi, H. (1999). L-theanine—a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology, 10(6), 199-204.

(3) Kimura, K., Ozeki, M., Juneja, L.R. & Ohira, H. (2007) L-theanine reduces psychological and physiological stress responses. Biological Psychology, 74, 39-45.

(4) Journal of Functional Foods. Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.jff.2011.03.009 “Effects of L-theanine on attention and reaction time response”. Authors: A. Higashiyama, H.H. Htay, M. Ozeki, L.R. Juneja, M.P. Kapoor

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

1 kommentar

  1. Emma

    Tack för tipset! 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close