Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Därför är torrborstning så bra

av | dec 26, 2015 | Eko & Miljövänligt, Fysisk hälsa, Hälsa, Kroppsvård & skönhet | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Huden är vårt största organ och ett viktigt utrensningsorgan som ofta benämns som vår “tredje njure”. Genom torrborstning främjas blodcirkulationen och lymfflödet så att slaggprodukter lättare kan avlägsnas ur kroppen. Torrborstning bidrar även till att eliminera döda hudceller och stödja hudens mikrocirkulation. På så sätt blir huden mer mottaglig för näring, så den kan hålla sig frisk, fast och hälsosam.

Därför är torrborstning så bra

Varför är torrborstning bra?

Genom torrborstning sätter du fart på blodcirkulationen. Det stimulerar utrensningen genom lymfsystemet så att slaggprodukter lättare kan lämna kroppen. Varje dygn utsöndrar vi cirka 1/2 kilo restprodukter genom huden. Dessutom avlägsnar torrborstning döda hudceller där sura avfallsprodukter från svett fastnar. Det hjälper även tillväxten av nya hudceller, vilket främjar både hudens funktion och utseende. När du torrborstar regelbundet hjälper det huden att hålla sig frisk, fast och slät. Det gör även att fukt och näring som du tillför huden lättare kan absorberas. Torrborstning är även ett uppskattat hjälpmedel för att reducera celluliter.

Tecken på trögt lymfflöde

Tecken som kan indikera att lymfsystemet inte fungerar optimalt kan till exempel vara dålig cirkulation och att man känner sig svullen. Man kan även uppleva smärtor i leder, spänningar i muskler, svullna lymfkörtlar, celluliter, huvudvärk, sömnproblem, återkommande halsont eller problem med bihålorna. Mer om hur du stödjer lymfsystemet kan du läsa i inlägget “Så får du fart på ett trögt lymfsystem“.

Hur gör man torrborstning?

Att göra torrborstning

När du torrborstar huden så är valet av borste väldigt viktigt. Borsten ska varken vara för mjuk eller för hård och du ska alltid välja en borste tillverkad av naturfiber ämnad för torrborstning. Du hittar förslag på borstar längre ner i texten. Själva borstningen tar inte mer än cirka 5-10 minuter och kan med fördel utföras varje dag. I början kan borsten kännas hård på grund av att mikrocirkulation inte är på topp, men huden vänjer sig snabbt.

Eftersom torrborstningen är energigivande görs den med fördel på morgonen. Du borstar på torr hud innan dusch och alla borstdrag ska gå i riktning mot hjärtat. Massera med borsten i större cirkelrörelser med 5-10 upprepningar på samma ställe. 

Innan man sätter igång med torrborstningen är det bra att aktivera lymfsystemet. Det gör du genom att massera lätt med händerna i de områden där vi har större samlingar av lymfkörtlar – ljumskar, armhålor, nacke och gropen precis ovanför nyckelbenet.

Så här gör du torrborstning:

  • Börja med att borsta fötternas undersida och ovansida.
  • Fortsätt upp på anklarna, vaderna och upp över låren och rumpan. När du kommer upp till ljumskarna kan du med fördel massera igen under några sekunder för att stimulera lymfkörtlarna ytterligare.
  • Efter benen fortsätter du med händerna. Därefter armarnas ovan- och undersida och hela vägen upp till armhålorna där du masserar lite lätt med händerna.
  • Gå vidare till ryggen där du borstar nerifrån och upp till nacken.
  • Magen borstar du medurs (högervarv).
  • Bröstkorgen borstar du i cirkelrörelser upp mot nyckelbenet, ut mot armhålorna och in mot hjärtat. Avsluta med att massera lite lätt i gropen ovanför nyckelbenet.
  • När du är klar med torrborstningen duschar du, följt av att du smörjer in dig med en återfuktande produkt.
  • Du kan med fördel upprepa torrborstningen varje morgon.

Ta det försiktigt på områden där huden är extra känslig och undvik att borsta på åderbråck. Ansiktets känsliga hud torrborstar du inte. Här vill du borsta på fuktig hud med ansiktsrengöring med en borste anpassad speciellt för ansiktet. 

Att borsta ansiktet

För ansiktet använder du en ansiktsborste som är mjukare än den för kroppen. Du använder som sagt inte heller ansiktsborsten på torr hud. Fukta ansiktet och borsten med ljummet vatten. Massera in en liten klick ansiktsrengöring i ansiktet och masserar med borsten i lätta, mjuka cirkelrörelser. Det är lättast att göra en ansiktshalva i taget, nerifrån och upp. Börja på hakan, från ansiktets mitt och gör lätta cirkelrörelser ut mot hårfästet.

När du gjort hela vägen upp och över pannan så borstar du längs hela hårfästet ner över halsen hela vägen ner till nyckelbenets övre kant och gropen som finns där. Avsluta med att skölja ansiktet med ljummet vatten och fortsätt med din vanliga hudvårdsrutin. Var noga med att skölja och rengöra borsten efteråt och låt den hänga neråt för att torka.

Borste med naturfibrer för torrborsning

Att välja rätt borste för torrborstning

När du väljer en torrborste så ska du som sagt välja en som är gjort av naturfibrer. Anaé massageborste är ekologiskt certifierad, tillverkad av naturfibrer och idealisk för torrborstning. Den är lagom hård för att du ska få igång cirkulationen ordentligt. En del kan uppleva att borsten känns hård i början, men efter ett par gånger så kommer du inte att känna så längre. Borsten finns både utan skaft och med skaft beroende på vad du föredrar. Jag vill tillägga att skaftet är avtagbart på Anaés borste med skaft. Jag har själv använt just den borsten i flera år och är supernöjd. 

Här hittar du återförsäljare:

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Karin

    Torrborstning är helt fantastisk! Huden blir så fin och sen känns hela kroppen lättare. Kan starkt rekommendera torrborstning.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är torrborstning helt underbart och så lätt att få in som en daglig rutin.

  2. Anna J

    Gjorde torrborstning regelbundet innan, men kom ifrån det. Ska börja med det igen för att jag håller med om att det är helt fantastiskt! Tack för påminnelsen. 🙂

    Svara
  3. RoseMarie Veiksaar

    Har torrborstar mig i 46 år, kanske missat några dagar då jag varit sjuk, men annars har det blivit varje morgon. Helt fantastisk känsla är det.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det fantastiskt bra. En av de bästa vardagsrutiner som jag själv anammat.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close