Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Så väljer du rätt kollagentillskott

av | jun 24, 2019 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kroppsvård & skönhet | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore –

Eftersom kollagen är kroppens viktigaste protein är det inte svårt att förstå varför tillskott av kollagen har kommit att bli så populärt på senare år. Här är en återkommande fråga som jag får vilket kollagen som är bäst och vilken skillnad det är mellan de olika alternativen. I det här inlägget tänkte jag därför ta upp om hur man bör tänka runt val av kollagentillskott.

 Så väljer du rätt kollagentillskott

Olika typer av kollagen i kroppen

Av allt protein i kroppen består cirka en tredjedel av kollagen. Det är ett mycket komplext fiberprotein som underhåller flexibilitet och styrka i vår kropp. Framför allt finns kollagen i stödjevävnad och utgör en viktig struktur i bindväv, leder, muskler, ligament, brosk, hår, naglar och inte minst huden som består av hela 70 procent kollagen.

Det finns flera olika typer av kollagen i kroppen som alla har sin specifika funktion. Här har man kunnat identifiera minst 16 stycken och det är främst 6 typer som man brukar fokusera på, där typ 1, 2 och 3 utgör cirka 90 procent av allt kollagen, varav typ 1 dominerar.

Kollagen typ 1: Förekommer främst i hud, naglar, hår, skelett, leder, ligament, tänder, interstitialvätska och organ.

Kollagen typ 2: Förekommer främst i ledvätska, ögonvätska, brosk och utgör cirka 60 procent av proteinet i ledbrosk.

Kollagen typ 3: Förekommer främst i hud, muskler, lever och blodkärl.

Kollagen typ 4: Förekommer främst i basalmembran, njurar och andra inre organ.

Kollagen typ 5: Förekommer främst i cellvävnadens ytskikt, fostervävnad och interstitialvätska.

Kollagen typ 6: Förekommer bland annat i interstitialvätska.

Skillnaden mellan bovint och marint kollagen

Bovint kollagen utvinns från nötkreatur och som namnet antyder kommer marint kollagen från marina källor, främst fisk. Peptidmolekylerna i marint kollagen är lite mindre i storlek, vilket gör dem något mer biotillgängliga. Men med det sagt så är kollagenet i kosttillskott i regel alltid nedbrutet till så pass små peptider att kroppen effektivt ska kunna tillgodogöra sig dem. Både marint och bovint kan därför vara bra val av kollagen. Dina personliga preferenser är här den mer avgörande faktorn så som kostbegränsningar och allergier. Kollagen som kosttillskott anses helt säkert att använda och det har inte rapporterats några biverkningar. Det är trots allt något som det redan finns rikligt av i vår kropp.

Att välja kollagentillskott

Idag finns det en uppsjö av kollagentillskott på marknaden och många upplever nog att det är svårt att att veta vilket man ska välja. Inte minst att hitta den typ av kollagen som passar ens personliga behov bäst. Här har jag därför sammanställt några exempel på produkter när det gäller innehåll, typ av kollagen och pris.

Genacol, 90 kapslar: Ett hydrolyserat bovint kollagen framställt från nötkreatur som innehåller samtliga fem huvudtyper av kollagen, typ 1 till 5. Det är ett tillskott för den som vill boosta kollagenet i hela kroppen. Den rekommenderade dosen är 3 kapslar per dag. En förpackning innehåller 30 dagsdoser, priset ligger på 329 kr och finns att köpa här.

Vitaprana Pure Collagen, 300 g: Ett marint kollagen med hydrolyserade kollagenpeptider från vildfångad torsk. Innehåller kollagen typ 1, speciellt avsett för att boosta kollagenet i hud, hår, naglar och leder. Det löser sig väldigt lätt i både kall och varm vätska och har ingen direkt smak, vilket gör det lätt att dricka. Den rekommenderade dosen är 1 msk (5 g) 1 till 3 gånger om dagen. En förpackning innehåller 60 doser, priset ligger på 399 kr och finns att köpa här.

Bättre Hälsa Collapro, 60 kapslar: Ett bovint kollagen med typ 1 och 2. Här är även hyaluronsyra är tillsatt för att stödja hud och leder ytterligare. Den rekommenderade dagliga dosen är 2 kapslar. En förpackning innehåller 30 dagsdoser, priset ligger på 249 kr och finns att köpa här.

Nyttoteket Clean kollagen, 500 g: Ett hydrolyserat bovint kollagen från utvunnit från gräsbetande kor. Innehåller kollagen typ 1 och typ 3. Pulvret är smaklöst och löser sig lätt i både kalla och varma drycker. Den rekommenderade dosen är 1 till 2 msk om dagen. En förpackning ger 35 – 70 dagsdoser, priset ligger på 259 kr och finns att köpa här.

Collagen plus joint support, 224 gram: Ett marint kollagen med typ 2. Man har även tillsatt MSM, gurkmeja, bromelain och nypon för att stödja ledhälsan ytterligare. Rekommenderad dos är 7 gram per dag. En förpackning innehåller 32 dagsdoser, priset ligger på 399 kr och finns att köpa här.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

 1. Elvira

  Har använt kollagenpulver nu i ungefär 6 månader och ser både skillnad på huden och känner skillnad på mina leder. Störst skillnad känner jag i lederna. Kommer definitivt att fortsätta.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Härligt att du upplevt en sån stor skillnad. 🙂

 2. Ann

  Gillar Vitapranas kollagen. Smakar typ inget så lätt att dricka.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Visst blir det mycket mer hållbart när det inte smakar något. Vet att det är ett uppskattat kollagepulver.

 3. Annika W

  Visste inte att det var skillnad på kollagen och att det fanns olika typer. Tack för info.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Jo, det finns många olika typer av kollagen i kroppen. 🙂

 4. Pernilla Holmgren

  Hej jag har en slapp hud under hakan o undrar vad för slags kollage jag ska pröva vill ha mer spänst på mina muskler överallt i kroppen. Hjälp mig. Mvh Pernilla.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   I huden finns främst kollagen typ 1 och typ 3 och i musklerna typ 3. Nyttoteket Clean kollagen innehåller typ 1 och 3 och Genacol är ett mer heltäckande kollagentillskott som innehåller typ 1,2,3,4 och 5. Något av dom hade kunnat vara ett bra alternativ för dig att prova. Du kan läsa mer om dom i inlägget.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close