Så väljer du rätt kollagentillskott

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 24 juni, 2019 · 6 comments

in Blogg, Hälsa, Huden, Hudvård inifrån, Muskler – Skelett – Leder, Naturlig skönhet

Eftersom kollagen är kroppens viktigaste protein är det inte svårt att förstå varför tillskott av kollagen har kommit att bli så populärt på senare år. Här är en återkommande fråga som jag får vilket kollagen som är bäst och vilken skillnad det är mellan de olika alternativen. I det här inlägget tänkte jag därför ta upp om hur man bör tänka runt val av kollagentillskott.

Olika typer av kollagen i kroppen

Av allt protein i kroppen består cirka en tredjedel av kollagen. Det är ett mycket komplext fiberprotein som underhåller flexibilitet och styrka i vår kropp. Framför allt finns kollagen i stödjevävnad och utgör en viktig struktur i bindväv, leder, muskler, ligament, brosk, hår, naglar och inte minst huden som består av hela 70 procent kollagen.

Det finns flera olika typer av kollagen i kroppen som alla har sin specifika funktion. Här har man kunnat identifiera minst 16 stycken och det är främst 6 typer som man brukar fokusera på, där typ 1, 2 och 3 utgör cirka 90 procent av allt kollagen, varav typ 1 dominerar.

Kollagen typ 1: Förekommer främst i hud, naglar, hår, skelett, leder, ligament, tänder, interstitialvätska och organ.

Kollagen typ 2: Förekommer främst i ledvätska, ögonvätska, brosk och utgör cirka 60 procent av proteinet i ledbrosk.

Kollagen typ 3: Förekommer främst i hud, muskler, lever och blodkärl.

Kollagen typ 4: Förekommer främst i basalmembran, njurar och andra inre organ.

Kollagen typ 5: Förekommer främst i cellvävnadens ytskikt, fostervävnad och interstitialvätska.

Kollagen typ 6: Förekommer bland annat i interstitialvätska.

Skillnaden mellan bovint och marint kollagen

Bovint kollagen utvinns från nötkreatur och som namnet antyder kommer marint kollagen från marina källor, främst fisk. Peptidmolekylerna i marint kollagen är lite mindre i storlek, vilket gör dem något mer biotillgängliga. Men med det sagt så är kollagenet i kosttillskott i regel alltid nedbrutet till så pass små peptider att kroppen effektivt ska kunna tillgodogöra sig dem. Både marint och bovint kan därför vara bra val av kollagen. Dina personliga preferenser är här den mer avgörande faktorn så som kostbegränsningar och allergier. Kollagen som kosttillskott anses helt säkert att använda och det har inte rapporterats några biverkningar. Det är trots allt något som det redan finns rikligt av i vår kropp.

Att välja kollagentillskott

Idag finns det en uppsjö av kollagentillskott på marknaden och många upplever nog att det är svårt att att veta vilket man ska välja. Inte minst att hitta den typ av kollagen som passar ens personliga behov bäst. Här har jag därför sammanställt några exempel på produkter när det gäller innehåll, typ av kollagen och pris.

Genacol, 90 kapslar: Ett hydrolyserat bovint kollagen framställt från nötkreatur som innehåller samtliga fem huvudtyper av kollagen, typ 1 till 5. Det är ett tillskott för den som vill boosta kollagenet i hela kroppen. Den rekommenderade dosen är 3 kapslar per dag. En förpackning innehåller 30 dagsdoser, priset ligger på 329 kr och finns att köpa här.

Vitaprana Pure Collagen, 300 g: Ett marint kollagen med hydrolyserade kollagenpeptider från vildfångad torsk. Innehåller kollagen typ 1, speciellt avsett för att boosta kollagenet i hud, hår, naglar och leder. Det löser sig väldigt lätt i både kall och varm vätska och har ingen direkt smak, vilket gör det lätt att dricka. Den rekommenderade dosen är 1 msk (5 g) 1 till 3 gånger om dagen. En förpackning innehåller 60 doser, priset ligger på 399 kr och finns att köpa här.

Bättre Hälsa Collapro, 60 kapslar: Ett bovint kollagen med typ 1 och 2. Här är även hyaluronsyra är tillsatt för att stödja hud och leder ytterligare. Den rekommenderade dagliga dosen är 2 kapslar. En förpackning innehåller 30 dagsdoser, priset ligger på 249 kr och finns att köpa här.

Nyttoteket Clean kollagen, 500 g: Ett hydrolyserat bovint kollagen från utvunnit från gräsbetande kor. Innehåller kollagen typ 1 och typ 3. Pulvret är smaklöst och löser sig lätt i både kalla och varma drycker. Den rekommenderade dosen är 1 till 2 msk om dagen. En förpackning ger 35 – 70 dagsdoser, priset ligger på 259 kr och finns att köpa här.

Collagen plus joint support, 224 gram: Ett marint kollagen med typ 2. Man har även tillsatt MSM, gurkmeja, bromelain och nypon för att stödja ledhälsan ytterligare. Rekommenderad dos är 7 gram per dag. En förpackning innehåller 32 dagsdoser, priset ligger på 399 kr och finns att köpa här.

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Elvira juni 25, 2019 kl. 16:58

Har använt kollagenpulver nu i ungefär 6 månader och ser både skillnad på huden och känner skillnad på mina leder. Störst skillnad känner jag i lederna. Kommer definitivt att fortsätta.

Svara

2 Mikaela Bjerring juni 27, 2019 kl. 09:31

Härligt att du upplevt en sån stor skillnad. 🙂

Svara

3 Ann juni 25, 2019 kl. 20:25

Gillar Vitapranas kollagen. Smakar typ inget så lätt att dricka.

Svara

4 Mikaela Bjerring juni 27, 2019 kl. 09:33

Visst blir det mycket mer hållbart när det inte smakar något. Vet att det är ett uppskattat kollagepulver.

Svara

5 Annika W juni 27, 2019 kl. 09:22

Visste inte att det var skillnad på kollagen och att det fanns olika typer. Tack för info.

Svara

6 Mikaela Bjerring juni 27, 2019 kl. 09:30

Jo, det finns många olika typer av kollagen i kroppen. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: