Ekologiska nyheter från Vitaprana

by Mikaela Bjerring on 30 oktober, 2017 · 2 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore - I samarbete med Bodystore -

in Frukt-Grönt, Kost, Livsmedel, Nötter-Frön, Örter - Kryddor, Superfoods

Det ekologiska varumärket Vitaprana har nyligen kommit ut med några riktigt intressanta nyheter. Härliga superfoods som är värda att omnämnas – chaga, grön matcha, acai, bipollen, vetegräs, tumeric, maca och kokospalmsocker. Här följer en kort beskrivning om dom olika produkterna och dess fördelar som livsmedel.

Vitaprana - ekologiska superfoods

Chaga

Chaga, kungen av medicinalsvampar och skogens diamant. Det svenska namnet är sprängticka och svampen har använts som läkeväxt sedan medeltiden. Chaga växer på björkar och ser ut som en förkolnad skrovlig utväxt. Den innehåller kraftfulla antioxidanter och har ett mycket högt ORAC-värde som ligger mellan 60.000-360.000. Den är relativt sällsynt och hittas bara på ca 1 av 5000 björkar. Svampen har ett komplext innehåll av näringsämnen som inkluderar proteiner, polysackarider, fytokemikalier, melanin, steroler, saponiner, betulinsyra och SOD. Traditionellt har den länge använts vid t.ex infektioner, inflammationer, för att stabilisera blodsockret, vid hudsjukdomar och för att förbättra hudens kvalité, samt som ett allmänt stärkande livsmedel. Chaga är väldigt gott att göra te av och bjuder på en mild vaniljaktig smak.

Grön matcha

Grön matcha har ingått i den japanska zen-buddistiska teceremonin ända sedan 1100-talet. Det är ett mycket populärt superfood-livsmedel och inte utan anledning. Grön matcha är hela, torkade och fint pulvriserade gröna teblad som inte silas bort vid tillredning. Fördelen med att att dricka hela tebladet är att man kan ta del av allt det hälsosamma innehållet utan att något går förlorat. Odlingen av matcha skiljer sig från vanlig teodling eftersom tebuskarna skyddas från solens strålar de sista veckorna innan skörd. Det gör man för att öka innehållet av klorofyll och på så sätt få ett näringsrikare innehåll. Bladen handplockas och ångbehandlas för att motverka oxidering och torkas innan de mals till pulver. Förutom det rika innehållet av klorofyll, är matcha sprängfyllt med antioxidanter, rikt på aminosyror och andra näringsämnen som C-vitamin, magnesium, selen, zink, kalium och krom. Det generösa innehållet av L-teanin kan bidra till att man känner sig lugn och avslappnade, vilket kan lindra stress och öka den kognitiva förmågan. Man känner sig mer harmonisk, samtidigt som man fortfarande är mentalt vaken utan att bli dåsig. Matcha te är inte bara väldigt näringsrikt, det är dessutom mycket gott. Tillsätt varmt vatten och avnjut som te, tillsätt i smoothies, eller använd i bakning eller matlagning.

Acai

Acai (uttalas assai) är ett mörklila bär med en riktigt god smak som kan liknas av en blandning av bär och choklad. Även om acai har en riktigt angenäm smak så är det näringsinnehållet i bäret som gjort det till ett så uppskattat superfood. Acai innehåller bland annat den mycket potenta antioxidanten antocyanin (innehåller ca 30 gånger mer än rödvin). Vidare är bäret mycket rikt på fibrer, polyfenolen resveratrol, 19 olika aminosyror och vitaminer som A,B, C och E och mineraler som magnesium, kalium, kalcium och järn. Det är även ett bär som till motsats till de allra flesta andra bär innehåller en betydande mängd fettsyror och då främst omega-9. Använd t.ex för att tillsätta i smoothies, strö på gröten eller gör en god acai bowl.

Bipollen

Bipollen eller pollengranulat, är de klumpar av växtpollen som bin för med sig på sina bakben. Bipollen är mycket näringstätt och anses av många vara något av naturens mest kompletta livsmedel. Bipollen består till 35 % av protein, vilket betyder att det är mer proteinrikt än nötkött som innehåller 22 gram per 100 gram. Bipollen är även rikt på enzymer, vitaminer, mineraler och spårämnen. Bipollen har även studerats för sitt innehåll av antibakteriella ämnen, som kan vara intressant för vårt immunsystem och i kampen mot resistenta bakterier. Bipollen har en uppskattad smak som är söt och något nötaktig. Använd t.ex för att strö över gröten, yoghurten eller chiapuddigen.

Vetegräs

Vetegräs är ett spannmålsgräs som är naturligt glutenfritt och mycket näringsrikt. Det utmärker sig främst för sitt rika innehåll av klorofyll, enzymer, fiber och basbildande mineraler. Vetegräs innehåller nästan 50 % fibrer, som bidrar till en normal magbalans. Dom basbildande mineralerna bidrar till en normal syra-basbalans. Att inkludera vetegräs i sin kost är ett bra sätt att höja det dagliga näringsintag. Används ofta även som en del av renande kost vid detox.

Kokospalmsocker

Kokospalmsocker är framtaget ur den söta nektarn från kokospalmens blomma. Det har ett lågt glykemiskt index på 35, vilket gör att det inte bidrar till blodsockersvängningarnas ”toppar och dalar” i samma utsträckning som vitt socker. Lågt GI har fördelar för viktkontroll och för att förbättrar glukos- och fettnivåer hos personer med diabetes (typ 1 och typ 2). Det är dessutom inte tomma kalorier som vitt socker, utan innehåller vitaminer, mineraler, spårämnen och inulin som är prebiotiska fibrer som saktar ner glukosupptaget, samtidigt som det gynnar tillväxten av goda tarmbakterier. Kokospalmsocker har en god kolaaktig smak som påminner om farin.

Tumeric (gurkmeja)

Gurkmeja heter Curcuma longa på latin och ingår i familjen ingefära-växter. Örten härstammar från Asien och odlas främst i Kina, Indien och på ön Java. Det är en flerårig växt som innehåller polyfenolen curcumin som är ett mycket aktivt ämne och anledningen bakom örtens fantastiska hälsofördelar. Det är en ört som har antioxidantiva, antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Gurkmeja är definitivt en av de mest studerade örter och 100-tals vetenskapliga studier har gjorts på gurkmeja och det aktiva ämnet curcumin som då visat stort potential att förbättra hälsan vid en lång rad sjukdomstillstånd. Upptaget av av curcumin ökar när man intar gurkmeja tillsammans med svartpeppar och lite fett.

Maca

Macaroten härstammar från Peru i Sydamerika, där den växer högt upp i Anderna. Roten kallas ibland för Amazonas ginseng, och har liksom ginsengroten länge uppskattats och använts i uppiggande syfte. Traditionell användning av Maca är bland annat för att öka energin och uthålligheten vid fysisk ansträngning och är därför populär att inta i samband med träning. Den har även fördelar för den mentala orken. Sydamerikanska legender beskriver hur Inka-folkets krigare åt Maca innan strid eftersom den ansågs ge extra styrka och kraft. Näringsvärdet är imponerande och den innehåller bland annat en betydande mängd aminosyror, mineraler samt vitaminerna B1, B2, B12 och E. Maca räknas även som en adaptogen, vilket betyder att det hjälper kroppen att anpassa sig vid fysisk-, psykisk-, och känslomässig stress.

Alla ekologiska livsmedel från Vitaprana hittar du här

Relaterade inlägg:

 

Spara

Spara

Spara

Spara

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Lena november 6, 2017 kl. 22:13

Superbra produkter! Tummen upp!

Svara

2 Mikaela Bjerring november 6, 2017 kl. 22:29

Ja, riktigt härliga produkter!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: