Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

MCT-olja kan främja viktminskning enligt studier

av | jun 22, 2017 | Blogg, Hälsa, Kost, Olja-Fett, Viktkontroll | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Jämfört med andra typer av fett kan medellånga fettsyror (MCT) bidra till viktminskning genom att öka fettförbränningen. Detta visar ett flertal studier som utförts på senare år. Man har även sett att dessa fettsyror har förmågan att reglera aptiten och öka mättnadskänslan, vilket kan främja viktminskning ytterligare.

MCT-olja kan främja viktminskning enligt studier

Studier om MCT och viktminskning

En studie (1) som publicerades i “The Journal of obesity and metabolic diseases” visade att överviktiga kvinnor som bytte ut långkedjiga mättade fetter (LCT) mot medellånga mättade fetter (MCT) fick en ökad fettförbränning och en högre energinivå. Kosten såg annars likadan ut för samtliga. Resultatet indikerar därmed att medellånga fettsyror kan vara en bra hjälp för individer som behöver gå ner i vikt.

Vid en annan studie (2) som publicerades i “The Journal of Nutrition” jämförde man kroppsvikt och kroppsfett hos vuxna som antingen fick konsumera medellånga fettsyror (MCT), eller långa mättade fettsyror (LCT) under en period av 12 veckor. Intaget av kalorier, fettmängd, kolhydrater och protein skilde sig inte mellan de två grupperna, utan enbart typen av fett. Efter 12 veckor kunde man se en signifikant minskning av kroppsvikt och kroppsfett hos MCT-gruppen jämfört med LCT-gruppen. Detta visar återigen att en kost med MCT kan bidra till minskat kroppsfett och främja viktminskning hos individer som behöver gå ner i vikt.

I en meta-analys från 2015 (3) ingick 13 randomiserade kontrollerade studier. När man jämförde dessa så kunde man se att MCT har förmågan att effektivt minska kroppsvikt, midjemått, höftomkrets och totalt kroppsfett jämfört med LCT. Man såg ingen skillnad i blodfetterna hos dom som hade fått LCT eller MCT. Resultatet av meta-analysen visar därmed att MCT kan vara effektivt för viktminskning, men att det inte förändrar blodfetterna. Annan forskning tyder på att MCT bidrar med att minska aptiten och öka mättnadskänslan (4).

Hur kan MCT bidra till viktminskning?

Kroppen bryter ner medellånga fettsyror MCT annorlunda än LCT (långkedjiga fettsyror). För att kroppen ska kunna bryta ner fettet vi äter så måste det normalt blandas med galla och med hjälp av enzymer brytas ner i matsmältningssystemet. Det som är unikt med medellånga fettsyror är att de varken behöver galla eller enzymer. I tarmen tas de medellånga fettsyrorna upp och transporteras genom blodet direkt till levern där de omvandlas till ketoner. Dessa ketoner släpps sedan tillbaka ut i blodet där de transporteras runt och används som energi.

Eftersom kroppen främst använder MCT som en energikälla så minskar det inlagrade kroppsfettet. När kroppens energinivå och värmeproduktion höjs, ökar även förbränningen, vilket ytterligare kan leda till viktminskning. MCT har även en rad andra fördelar för hälsan som du kan läsa om här.

Att äta MCT är ingen mirakelkur för viktminskning, men det kan vara en hjälp för att få igång förbränningen. Medellånga fettsyror kan därför med fördel inkluderas i den dagliga kosten, som en del av fettintaget och en för övrigt hälsosam kost. Man får heller inte glömma bort betydelsen av balansen omega-3 och omega-6, där fokusen bör ligga på omega-3 eftersom denna fettsyra inte förekommer i många livsmedel till skillnad från omega-6.

Att tillföra MCT i kosten

Medellånga fettsyror finns främst i palmkärnolja och kokosolja. Det är även från dessa, och då främst kokosolja som man tillverkar MCT-olja. MCT olja innehåller mer koncentrerat av de medellånga fettsyrorna med kortare kollängd, vilka är de som bidrar mest till den ökade förbränningen. Det finns även små mängder medellånga fettsyror i smör och andra feta mejeriprodukter från gräsätande kor och getter. De två sistnämnda är dock inga bra källor för att få i sig MCT, eftersom fettinnehållet domineras av LCT.

 

Återförsäljare av MCT-olja hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Medium- versus long-chain triglycerides for 27 days increases fat oxidation and energy expenditure without resulting in changes in body composition in overweight women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12532160

(2) Dietary medium-chain triacylglycerols suppress accumulation of body fat in a double-blind, controlled trial in healthy men and women. –  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11694608

(3) Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25636220

(4) MCT Oil Benefits: List Of Scientific Possibilities – http://mentalhealthdaily.com/2015/04/13/mct-oil-benefits-list-of-scientific-possibilities/

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

  1. Lena

    Brukar använda mtc-olja eller kokosolja i kaffet och ibland i min morgonsmoothie. Känner att jag håller mig mättare längre.

    Svara
  2. Rita

    MCT-olja är riktigt gott!

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close