Ginseng (Panax ginseng & Panax quinquefolium)

Ginseng marknadsförs ofta som ett tillskott eller naturläkemedel för perioder av minskad energi och ork, eller vid tillfällen av höga prestationskrav då man vill stödja den mentala förmågan att fokusera och koncentrera sig. Ginsengextrakt förekommer även i kosttillskott som marknadsförs i förebyggande syfte i förkylningstider. Klicka här för att läsa mer om ginseng
[cf]gerimax flytande[/cf] [cf]gerimax röd kap[/cf] [cf]gerimax blå[/cf]

Fler produkter hittar du här

Ginseng vid stress och trötthet, för att öka energin och koncentrationen

Traditionell användning av ginseng

Ginsengsläktet (Panax) tillhör familjen araliaväxter med åtta arter från Himalaya, Indokina, östra Asien och Nordamerika. Det vetenskapliga namnet Panax har sitt ursprung ur grekiskans panacea, vilket typ betyder mirakelkur eller ”helar allt”.

Ginseng räknas som en adaptogen ört och med adaptogen menas att växten bidrar till att höja kroppens anpassningsförmåga för yttre påfrestningar. I Kina och Korea kallas ginseng för ”livets rot”. Det namnet har den fått på grund av sin förmåga att öka energin “ge nytt liv”. Det är extrakt från roten som används när man vill komma åt dess egenskaper. Namnet ginseng kan både syfta till den amerikanska (Panax quinquefolius) och den asiatiska eller koreanska ginsengen (Panax ginseng), som alla består av liknande ämnen. Värt att notera är att sibirisk ginseng även kallad rysk rot är en helt annan typ av ört som inte delar samma aktiva ämnen som de andra arterna av ginseng. 

De aktiva substanserna i ginsengroten kallas för ginsenosider, som är en typ av saponiner och det är också dessa som besitter de påstådda effekterna av ginsengroten. Det finns omkring 30 identifierade ginsenosider som blivit isolerade ur Panax Ginseng. Förutom ginsenosider har omkring 170 andra bioaktiva ämnen identifierats ur ginseng.

Under flera tusen år har ginseng använts som en läkeväxt inom den österländska kulturen och folkmedicinen. Under de senaste femtio åren har den även blivit populär i väst. Örten har tillskrivits många användningsområden, men framförallt handlar det om för att minska stress, höja energin, förbättra minnet och koncentrationsförmågan, samt att ginseng kan stödja ett normalt immunsystem. Traditionellt har den även använts för att öka sexlusten för både kvinnor och män. Kineserna betraktar örten Panax ginseng som en universalört och som ett botemedel mot åldrande.

Relaterade inlägg:

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close