Adaptogener för att stärka kroppen fysiskt och psykiskt

av | jul 19, 2013 | Blogg, Kosttillskott, Örtmedicin, Sjukdomar - Symtom, Stress | 2 Kommentarer

Adaptogener är en kategori som inkluderar en grupp örter som allmänt stärker kroppen så att den kan klara av olika stressfaktorer och yttre angrepp. Detta förhindrar kroppen att komma till ett utmattningstillstånd som ofta är följden efter långa perioder av fysisk-, psykisk- och/eller emotionell stress.

Adaptogener för att starka kroppen fysiskt och psykiskt

Egenskaper av adaptogener

Adaptogener är nämnt ovan substanser från växtriket som hittas i vissa örter som gör att kroppen bättre kan skydda sig och anpassa sig vid olika stressfaktorer som kan orsakas av både yttre och inre påfrestningar (1). Det kan bidra till att förhindra att kroppen hamnar i ett utmattningstillstånd som ofta är följden efter långa stressperioder. Ordet adaptogen kommer från det engelska ordet adapt som betyder anpassa. Adaptogener bidrar till att öka kroppens anpassningsförmåga till negativa faktorer i omgivningen och skydda kroppen från skador som dessa faktorer kan orsaka. Detta kan vara både fysiologiska (externa), så som köld, hetta, skador, åldrande och psykologiska (interna), så som oro, stress och depression eller kemikalier och miljögifter (2).

Att kombinera adaptogener

En kombination av olika adaptogena örter kan många gånger vara mer effektivt än de olika substanserna var för sig. Några av de mest kända och använda adaptogenerna är rosenrot, rysk rot och chisandra. Dessa tre örter kompletterar och förstärker varandras effekt och samtliga har en lång dokumenterad användning. Inte sällan inkluderas även vissa vitaminer eller andra örter i produkter med dessa tre för att förstärka effekten ytterligare.

Rosenrot

Rosenrot (Rhodiola rosea L.) är en ört som tillhör familjen fetbladsväxter som förekommer främst i Asien. Rosenrot bidrar till en normal psykologisk funktion. Dom adaptogena ämnena i rosenrot är salidrosid och rosavimin. Dessa hjälper hjärncellerna att återställa balansen mellan de olika nervsubstanserna. Det bidrar till att man fungerar bättre mentalt, blir mer stresstålig och får lättare att koncentrera sig. Idrottsmän använder ofta rosenrot för att höja sin prestationsförmåga.
 Effekten från rosenrot märks ofta snabbt (3) (4).

Rysk rot

Rysk rot (sibirisk ginseng) är en avlägsen släkting till asiatisk ginseng och började användas redan för 2000 år sedan. Rysk rot är en tornig buske som växer i Sibirien och norra Kina. Örten kan bidra till normal mental hälsa, normal kognitiv funktion, samt bidra till att immunsystemet fungerar normalt. Rysk rot har länge används traditionellt för att öka energin, förbättra uthålligheten, motverka trötthet, stödja immunsystemet och kroppens stresshantering, förebygga de värsta stresseffekterna, förbättra den allmänna hälsa och öka den potentiella livslängden (5) (6) (7) (8).

Chisandra

Chisandra är ursprungligen en buske med små röda bär som växer vilt i norra Kina. Örten har egenskaper som att bidra till normal funktion av levern, reflexreaktionerna, matsmältningen, öka uthålligheten, normal funktion av binjurarna, kroppens stresshanteringsförmåga och motverka onormal trötthet (9) (10) (11) (12).

Exempel på örtextrakt med adaptogena örter är:

Relaterade inlägg:

 

[cf]Källor[/cf]

 

2 Kommentarer

 1. Jane Samuelsson

  Önskar prenumerera, om det är gratis!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Absolut! Lägger till dig på utskicket av nyhetsbrevet.

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Adaptogener | Alternativa sätt i avvaktan på att sjukvården agerar - […] Adaptogener utgör en egen kategori av ämnen i likhet med kolhydrater, fettsyror, aminosyror, vitaminer, mineraler och spårämnen samt antioxidanter.…

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Instagram

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close