Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Ingefära (Zingiber officinale)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Ingefära (Zingiber officinale) kommer ursprungligen från Asien där den använts flitigt inom folkmedicin under 1000-tals år. Det är en ört som främst är uppskattad för sina värmande och antiinflammatoriska egenskaper och som genom tiderna använts traditionellt för att stödja hälsan på en rad olika sätt.

Ingefära för hälsan

Ingefära som läkeväxt

Ingefära är markstammen (rhizomeren) av växten Zingiber officinale. Den är väldigt rik på antioxidanter, men det är främst de aktiva ämnena gingerol och shogaol som gör örten så intressant ur hälsoperspektiv. Denna rot används väldigt flitigt inom traditionell kinesisk medicin och den indiska ayurvedan. Ingefära är även högt uppskattad inom vår västerländska folkmedicin. Det är en värmande och antiinflammatorisk ört som främst är känd för att göra gott för magen, matsmältningen och som har en lång traditionell användning vid illamående (1). Den har även länge använts vid förkylning, för att stödja blodcirkulationen, olika ledbesvär och inflammatoriska tillstånd i kroppen (2).

Ingefära för magen

I Kina började man använda ingefära för att främja matsmältningen, vid orolig och gasig mage, diarré och vid illamående redan för flera tusen år sedan (1). Än idag används ingefära flitigt som ett egenvårdsmedel inom dessa områden.

Ingefärans antiinflammatoriska egenskaper

Ingefära fungerar inflammationshämmande (3). Det är därför en väldigt uppskattad ört vid olika ledbesvär och andra inflammatoriska tillstånd i kroppen (3). Det är vanligt att Ingefära kombineras med gurkmeja som har liknande egenskaper. Ingefära är även en uppskattad huskur vid feber och förkylning för att stödja immunsystemet och minska sjukdomstiden (4).

Ingefära vid illamående

Ingefära är en uppskattad huskur för att motverka illamående och åksjuka. En viktig fördel med ingefära framför läkemedel mot åksjuka är att ingefära inte orsakar trötthet. Studier (5) (6) har bekräftat att ingefära kan ha en god effekt vid åksjuka, sjösjuka och även illamående vid graviditet. Man har även sett att effekten av ingefära vid illamående starkare vid intag av ingefäraextrakt jämfört med färsk eller torkad (6).

 

Exempel på produkter med ingefära:

 

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Vår örtabok, Rabén prisma, Sidor: 272, 245, 249, 236, 250, ISBN 91-518-2782-4 

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(3) Tripathi et al., Ginger extract inhibits LPS induced macrophage activation and function. BMC Complementary and Alternative Medicine 2008, 3:1

(4) Örtmedicin – naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf 

(5) Ingefära och illamånde vid graviditet: Willetts KE, Ekangaki A, Eden JA. Effect of a ginger extract on pregnancy-induced nausea: a randomised controlled trial. Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2003;43(2):139-144.

(6) Ernst E, Pittler MH. Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials. B J Anaesth. 2000;84(3):367-371. 

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close