Maca (Lepidium peruvianum)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Maca är en typ av rotfrukt som härstammar från Peru där den använts som livsmedel under 1000-tals år. Sydamerikanska legender beskriver bland annat hur Inkafolkets krigare åt maca innan strid för att öka sin styrka och kraft. Idag är det ett populärt livsmedel för att boosta kroppen med energi och näring, inte minst innan träning. Klicka här för att läsa mer om maca

Macapulver, Go for life 290 gram

Ekologiskt macapulver från Go for life, helt fritt från tillsatser. Roten har länge använts i det Peruanska köket. Använd macapulvret i t.ex smoothies eller varför inte i frukostyoghurten. Smaken påminner om palsternackans milda toner.

299 kr

 

Röd Maca, RawPowder 200 gram

Finmalet macapulver från RawPowder som består till 100% av ekologisk macarot - perfekt till smoothies, juicer, i mjölken eller på maten.

169 kr

 

Macapulver, CocoVi 90 gram

Ekologiskt Macapulver från CocoVi framställs från den energirika macaroten. Macaroten är en näringsrik rotfrukt som är fylld med protein, fibrer, vitaminer och mineraler. Blanda macapulver i din smoothie som ett nyttigt tillskott och nyttja dess krafter för att boosta din kropp med energi.

108 kr

 

Fler produkter med maca hittar du här

Maca rot halsosamma egenskaper

Om maca

Maca (Lepidium peruvianum) växer högt uppe i Anderna i Peru på 4000-4500 meters höjd (halvvägs till Mount Everest) och trivs som bäst i tufft klimat och i näringsfattig jord i ett landskap som bäst kan beskrivas som ett månlandskap. Roten har länge varit och är än idag en viktig del av den lokala kosten. På senare år har maca även kommit att bli en uppskattad superfood världen över. Roten kallas ibland för Amazonas ginseng, eftersom den länge använts traditionellt i uppiggande syfte. Sydamerikanska legender beskriver hur Inkafolkets krigare åt maca innan strid eftersom den ansågs ge extra styrka och kraft. Idag är det ett uppskattat livsmedel för att öka energin och orken. Macapulver tillverkas genom att rötterna noga tvättas och torkas och därefter mals till ett fint pulver. Pulvret är RAW vilket innebär att produkten aldrig upphettats över 42°C.

Näringsinnehåll i maca

Maca är rikt på näring och innehåller bland annat betydande mängder B-vitaminer, C-vitamin och E-vitamin, samt mineraler som kalcium, magnesium selen och järn. Maca är även rikt på kostfiber, aminosyror och nyttiga fettsyror som linolensyra, omega-6 och omega-9.

Maca som livsmedel

Maca är en rotfrukt och är till utseendet likt en rättika eller rova och smakar lite som pepparrot och palsternacka, men mildare. Du kan till exempel tillsätta macapluvret i smoothies, olika drycker, eller använda i matlagning och bakning.

Relaterade inlägg: