Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Silverax (Cimicifuga racemosa)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Silverax fick tidigt medicinsk användning av indianer för att lindra ”kvinnosjukdomar”. Idag säljs örten som ett naturläkemedel vid klimakteriebesvär som värmevallningar, svettningar, sömnstörningar och nervositet. 

Örten silverax vid klimakteriebesvär

Traditionell användning av silverax

Örten silverax (Cimicifuga racemosa) härstammar från Nordamerika där den har använts av Nordamerikanska indianer och ingått i många husapotek sedan 1800-talet. Numera odlas även örten i stora delar av Europa. Silverax blir cirka 2 m hög, med små vita blommor i ett långsmalt ax.

Silverax fick tidigt medicinsk användning av indianer för att lindra ”kvinnosjukdomar”, smärtsam reglering (dysmenorré) och förlossningssmärta. Forskning (1) som gjort på läkesilverax talar även för att det inte finns en östrogen effekt, eller att den är så svag att den sannolikt inte påverkar östrogenkänsliga vävnader som bröstvävnad negativt (2). Vid en klinisk studie som utfördes på postmenopausala kvinnor med sömnproblem fann man att silverax kan förbättra sömnen och därför vara ett alternativ vid hanteringen av menopausala sömnstörningar (3). Idag är silverax ett registrerat naturläkemedel för klimakteriebesvär som svettningar och värmevallningar.

Naturläkemedlet Remifemin

Remifemin är ett växtbaserat läkemedel med växtextrakt från örten silverax som kan användas mot lindriga klimakteriebesvär som värmevallningar, svettningar, sömnstörningar och nervositet. Remifemin är tillverkat av läkemedelsföretaget Schaper & Brümmer som med hjälp av sin moderna teknologi har utvecklat produkten. Den är mycket väldokumenterad (4) och har funnits på marknaden i Tyskland sedan 1950-talet och i Sverige sedan början av 1990-talet.

 

Exempel på produkter med silverax:

 

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) National institutes of health – Black Cohosh: https://ods.od.nih.gov/factsheets/BlackCohosh-HealthProfessional/

(2) Black cohosh does not exert an estrogenic effect on the breast: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18001221

(3) Black cohosh improves objective sleep in postmenopausal women with sleep disturbance: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26000551

(4) Naturläkemedlet Remifemin: http://www.kvinnomedicin.se/Remifemin.html

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close