Jättenattljusolja vid PMS och klimakteriebesvär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 2 januari, 2018 · 0 comments

in Blogg, Hälsa, Hormonbalansen, Huden, Kvinnlig hälsa, Örtmedicin

Det är jättenattljusoljans rika innehåll av omega-6 fettsyran GLA som gjort att den kommit att bli så uppskattad. Inte minst kan jättenattljusolja ha fördelar vid hälsoproblem relaterat till hormonbalansen som PMS och klimakteriebesvär.

Jättenattljusolja vid PMS och klimakteriebesvär

Jättenattljus har en lång traditionell bakgrund som läkeväxt. Det är en tvåårig ört som tillhör dunörtsväxterna. Den har vackra, gula blommor som är öppna på natten och slutna på dagen och därav namnet. Blomningstiden är kort och den vissna blomman ersätts med en fröskida med värdefulla frön som man pressar den uppskattade oljan från. Ursprungligen kommer nattljus från Nordamerika, men finns numera naturaliserad på många håll i världen, även i Sverige. Dess främsta egenskaper ansågs från början vara lugnande och smärtstillande, men på senare år har man upptäckt fler välgörande egenskaper hos oljan. Det är främst det rika innehållet av GLA som gjort den så uppskattad. En fettsyra som har betydelse för många viktiga kroppsfunktioner.

GLA (gammalinolensyra) fungerar som ett förstadium till prostaglandin, en grupp eikosanoider, kortlivade hormonliknande ämnen som återfinns i alla organ och som har betydelse för ett flertal cellulära aktiviteter. Prostaglandinerna reglerar många processer i kroppen så som t.ex hormonbalansen, blodtillförseln till vävnader, uppbyggnad av hud, hår och naglar. Brist på prostaglandiner kan därför visa sig på många olika sätt. Förutom att man sett att brist kan leda till hudproblem och att huden åldras snabbare, kan dålig produktion av prostaglandiner leda till problem som PMS och klimakteriebesvär.

Jättenattljusolja vid PMS-symtom och klimakteriebesvär

Vid en studie som utfördes i november 2013 (1) och publicerades i ”Archives of Gynecology and Obstetrics” ville man se vilken effekt jättenattljusolja hade på värmevallningar under klimakteriet. I undersökningen deltog 56 menopausala kvinnor som under 6 veckor antingen fick jättenattljusolja eller placebo. Samtliga kvinnor genomgick en test innan och efter studieperioden och placeras på en flergradig skala som angav vilken nivå deras problem omfattade. Hälften av kvinnorna fick en daglig dos av 500 mg jättenattljusolja, och den andra gruppen fick placebo. Efter 6 veckor kunde man se en tydlig sänkning av värmevallningar hos de kvinnor som fått jättenattljusolja jämfört med den grupp som fått placebo.

Man har sett att kvinnor som lider av PMS ofta har brist på GLA. Dessutom verkar deras förmåga att konvertera omega-6 fettsyran LA (Linoleic acid ) till GLA ofta vara försämrad. Här har studier (2) visat att tillskott av GLA kan ha en signifikant effekt på PMS-symtom, inklusive irritabilitet, huvudvärk, uppblåsthet och depression. Man såg även en lindring av premenstruell bröstsmärta och ömhet. Forskning visar att kvinnor som har brist på denna essentiella fettsyra är överkänsliga för hormonprolactin, vilket bidrar till bröstsmärta. GLA skapar hormonliknande föreningar som ”stänger av” några av effekterna av prolaktin, vilket resulterar i mindre bröstsmärta. Enligt en annan studie (3) om fettsyror såg man dessutom att symtom som vätskeretention, uppblåsthet, akne, depression, irritabilitet och dimmigt tänkande förbättrades betydligt när man intog jättenattljusolja.

Det har gjorts över 30 studier (4) som har visat jättenattljusoljans potential som ett effektivt GLA-tillskott. Mer forskning behövs dock för att styrka oljans egenskaper på olika områden. Det är även viktigt att komma ihåg att där alltid måste råda en balans mellan omega-3 och omega-6 i kroppen. Extra intag av omega-6 kräver därför att man även får i sig mer omega-3.

Att använda jättenattljusolja

Som ett kosttillskott finns jättenattljusolja som kapslar. Det finns även som olja i flaska som man kan inta som ett tillskott eller använda för att smörja in huden med.

Här hittar du återförsäljare av jättenattljusolja i kapslar och jättenattljusolja i flaska

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) The effect of oral evening primrose oil on menopausal hot flashes: a randomized clinical trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23625331

(2) Whelan AM, Jurgens TM, Naylor H. Herbs, vitamins and minerals in the treatment of premenstrual syndrome: a systematic review. Can J Clin Pharmacol. 2009 Fall;16(3):e407-29. Epub 2009 Oct 29. Review.

(3) Supplementation with evening primrose oil in atopic dermatitis: effect on fatty acids in neutrophils and epidermis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1943500

(4) University af Maryland medical center: http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/evening-primrose-oil

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: