Örten silverax kan hjälpa vid klimakteriebesvär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 22 juli, 2014 · 4 comments

in Blogg, Hälsa, Hormonbalansen, Kosttillskott, Kvinnlig hälsa, Livsstilsförändringar, Örter - Kryddor, Örtmedicin

Alla kvinnor kommer någon gång att gå igenom klimakteriet. Sju av tio kommer då att uppleva symtom som t.ex värmevallningar, svettningar, hjärtklappning och humörsvängningar, vilket drar ner rejält på livskvalitén. Örten silverax som tidigt fick medicinsk användning av indianer vid ”kvinnosjukdomar” säljs idag som ett naturläkemedel för att lindra en lång rad klimakteriebesvär.

Örten silverax kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Naturlig lindring med Silverax

Örten silverax (Cimicifuga racemosa) härstammar från Nordamerika där den har använts av Nordamerikanska indianer och ingått i många husapotek sedan 1800-talet. Numera odlas örten även i stora delar av Europa. Silverax blir ca 2 m hög, med små vita blommor i ett långsmalt ax. I Tyskland har den använts som naturläkemedel vid främst klimakteriebesvär i mer än 70 år med mycket goda resultat.

Silverax fick tidigt medicinsk användning av indianer för att lindra ”kvinnosjukdomar”, vid smärtsam reglering (dysmenorré) och förlossningssmärta. Forskning (1) som gjorts på läkesilverax talar även för att den inte ger någon östrogen effekt, eller att den är så svag att den sannolikt inte påverkar östrogenkänsliga vävnader som bröstvävnad negativt (2). Vid en klinisk studie som utfördes på postmenopausala kvinnor som led av sömnproblem fann man att silverax var ett effektivt hjälpmedel för att förbättra sömnen och kan därmed vara ett alternativ vid hanteringen av menopausala sömnstörningar (3). Vid en tysk undersökning (4) där 629 kvinnor med klimakteriebesvär deltog med symtom som värmevallningar svettningar, huvudvärk, hjärtstörningar, tinnitus, nervositet, irritation, sömnproblem och depression förbättrades symtom hos 80 procent av kvinnorna som intog silverax.

Naturläkemedlet Remifemin

Remifemin är ett växtbaserat läkemedel med växtextrakt från örten silverax som är utformat för att hjälpa vid lindriga klimakteriebesvär som värmevallningar, svettningar, sömnstörningar och nervositet. Remifemin är tillverkat av läkemedelsföretaget Schaper & Brümmer som med hjälp av sin moderna teknologi har utvecklat produkten. Den är mycket väldokumenterad (4) och har funnits på marknaden i Tyskland sedan 1950-talet. I Sverige har produkten funnits sedan början av 1990-talet. Remifemin kan därför vara ett alternativ för dig som på ett naturligt, enkelt och säkert sätt vill lindra dina klimakteriebesvär.

Återförsäljare av Remifemin hittar du här

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) National institutes of health - Black Cohosh: https://ods.od.nih.gov/factsheets/BlackCohosh-HealthProfessional/

(2) Black cohosh does not exert an estrogenic effect on the breast: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18001221

(3) Black cohosh improves objective sleep in postmenopausal women with sleep disturbance: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26000551

(4) Osmers, R., Friede, M., Liske, E., Schnitker, J., Freudenstein, J., Henneicke-von Zepelin, H.H. Efficacy and safety of isopropanolic black cohosh extract for climacteric symptoms, Obstetrics and gynecology, år 2005, volym 105, nummer 5, sidan 1074-83

(5) Naturläkemedlet Remifemin: http://www.kvinnomedicin.se/Remifemin.html

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Patricia Wedin juli 23, 2014 kl. 09:37

Min mamma hade väldigt svåra klimakteriebesvär med sömnsvårigheter, värmevallningar och humörsvängningar. Hon kände sig även deprimerad. Hon började ta ett naturläkemdel och kände sig mycket bättre, jag tror att det var remifemin för jag känner igen asken.

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 24, 2014 kl. 15:15

Skönt att det hjälpte din mamma.

Svara

3 Sibel Q juli 23, 2014 kl. 10:07

Ja, hormoner vill jag inte ta så detta låter som ett mycket bättre alternativ.

Svara

4 Mikaela Bjerring juli 24, 2014 kl. 15:17

Det kan vara värt att prova och se hur det hjälper för dig.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: