– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Sju av tio kvinnor som går igenom klimakteriet upplever någon typ av symtom som t.ex. vallningar, svettningar, sömnproblem och humörsvängningar. Örten silverax fick tidigt medicinsk användning av nordamerikanska indianer vid ”kvinnosjukdomar”. I dag säljs örten som ett naturläkemedel som hjälp vid klimakteriebesvär.

Silverax vid klimakteriebesvär
Örten silverax (Cimicifuga racemosa) härstammar från Nordamerika. Traditionellt har den använts som läkeväxt av nordamerikanska indianer sedan 1800-talet. Numera odlas den även i stora delar av Europa. Örten blir cirka 2 meter hög och har små vita blommor i ett långsmalt ax. Det är själva jordstammen eller roten som man använder för medicinskt syfte.
Silverax fick som sagt tidigt medicinsk användning av indianerna som hjälp vid ”kvinnosjukdomar”. Främst användes den vid vallningar, svettningar, hjärtklappning och humörsvängningar. Andra områden har varit vid oregelbunden mens, PMS, muskel- och ledvärk.
I Tyskland har örten använts som naturläkemedel vid klimakteriebesvär sedan 1950-talet med mycket goda resultat. I Sverige började den säljas på 1990-talet.
Modern forskning med silverax
Flera studier har visat att silverax kan lindra vid olika klimakteriebesvär. Bäst effekt verkar man få tidigt under klimakteriet.
Vid en klinisk studie (1) som utfördes på kvinnor med sömnproblem i förklimakteriet, fann man att silverax kan vara ett effektivt hjälpmedel vid menopausala sömnstörningar.
En tysk studie (2) som utfördes på 629 kvinnor i klimakteriet, visade att silverax kan minska problem med svettningar och värmevallningar med upp till 80 %. Man såg också en minskning av andra symtom som nervositet, irritation, tinnitus, depression och sömnsvårigheter.
När man analyserat silverax har man identifierat fenoliska föreningar och triterpenglykosider som de verksamma ämnena.
Anledningen till minskningen av symtom är att dessa aktiva ämnen har förmågan att öka tillgängligheten av dopamin och serotonin i hjärnan. Silverax verkar även ha en viss effekt på östrogenet, men ska enligt studier (3) inte ha en negativ effekt på bröstvävnaden.
När man kommer in i klimakteriet börjar östrogenet att svänga, vilket även får signalsubstanserna i obalans. Svettningar kan då uppstå på grund av blodkärlens förmåga att vidga sig påverkas. Det kan även ha en inverkan på humöret och sinnesstämningen. Det kan då förklara varför man sett att silverax kan lindra symtom som depression, humörsvängningar och ångest i många studier.
Produkter med silverax
Remifemin är ett växtbaserat naturläkemedel med extrakt från silverax. Produkten tillverkas av det tyska företaget Schaper & Brümmer och är framtaget för att hjälpa vid klimakteriebesvär.
Klimadyon är ett annat naturläkemedel med silverax. Precis som Remifemin är produkten speciellt framtagen för lindring av klimakteriebesvär.
Källor och referenser
(1) Black cohosh improves objective sleep in postmenopausal women with sleep disturbance: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26000551
(2) Osmers, R., Friede, M., Liske, E., Schnitker, J., Freudenstein, J., Henneicke-von Zepelin, H.H. Efficacy and safety of isopropanolic black cohosh extract for climacteric symptoms, nObstetrics and gynecology, år 2005, volym 105, nummer 5, sidan 1074-83
(3) Black cohosh does not exert an estrogenic effect on the breast: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18001221
Relaterade inlägg:
Min mamma hade väldigt svåra klimakteriebesvär med sömnsvårigheter, värmevallningar och humörsvängningar. Hon kände sig även deprimerad. Hon började ta ett naturläkemdel och kände sig mycket bättre, jag tror att det var remifemin för jag känner igen asken.
Skönt att det hjälpte din mamma.
Ja, hormoner vill jag inte ta så detta låter som ett mycket bättre alternativ.
Det kan vara värt att prova och se hur det hjälper för dig.