Blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Blåbär är ett av våra hyllade superbär som det växer rikligt av i stora delar av landet. Som livsmedel räknas blåbär som en riktig superfood och blåbärsextrakt ingår ofta i tillskott för att bland annat stödja normal synförmåga. Klicka här för att läsa mer om blåbär

Blåbärspulver, Active Holistic 100 gram

100 % rent blåbärspulver utan några tillsatser av märket Holistic. Strö det över fil, yoghurt eller gröten eller varför inte blanda i smoothies och andra drycker.

171 kr

 

Frystorkade blåbär, Superfruit 200 gram

frystorkade blåbär Frystorkade blåbär som kan ätas som de är, blandas i müsli, smoothies eller användas i matlagning och bakning. Superfruits Blåbär har sötats med äppeljuice för att kunna torkas och avnjutas.

108 kr

 

Blue berry Plus, New Nordic 60 tabletter

Blåbärsextrakt för normal synförmåga Blue Berry från New Nordic är ett tillskott med blåbär som innehåller antioxidanter som zink och koppar. Den blåbärsbaserade tabletten innehåller naturlig lutein och vitamin A som bidrar till att bibehålla normal synförmåga.

189 kr

 

Fler produkter med blåbär hittar du här

Blåbär - blåbärspulver och blåbärsextrakt som är bra för synen

Om blåbär

Blåbär är ett av våra svenska superbär, ett unikt litet bär som det växer rikligt av i våra skogar. Hela 17 procent av Sveriges mark är täckt av blåbärsbuskar med bär som finns redo att plockas på sensommar och långt in på hösten. Blåbär har alltid varit flitigt använt och uppskattat inom traditionell folkmedicinen och i dag finns det många hälsokostprodukter med blåbär på marknaden. Bären innehåller några av våra mest kraftfulla antioxidanter som fungerar som skyddsämnen för våra celler.

Näringsinnehåll av blåbär

Blåbär innehåller en rad viktiga vitaminer och mineraler. Bland annat hittar man rikligt med B-vitaminer och C-vitamin, samt mineraler som magnesium, mangan, kalcium, kalium och järn. Bäret är dessutom fullt av antioxidanter och sägs innehålla mer antocyaniner än något annat livsmedel, cirka tre gånger mer än både rödvin och te som är dom näst rikaste källorna. Antocyanin är en kraftig antioxidant som ger växter en starkt röd, blå eller violett färg.

Genom forskning har man sett att antocyaniner tycks ha flera hälsofrämjande egenskaper, där ibland en positiv effekt på hjärnan (1). Blåbär ska även vara bra för synen. Det upptäcktes först under andra världskriget när man såg att soldater som åt blåbär fick bättre mörkerseende. Idag ingår blåbärsextrakt i många hälsokostprodukter för att stödja synen och som hjälp vid torra ögon (2).

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Anthocyaniner som finns i blåbär kan ha en positiv effekt på hjärnan - http://www.ars.usda.gov/is/ar/archive/aug07/aging0807.htm?pf=1

(2) Blueberry component PS may protect against dry eye disease - https://www.news-medical.net/news/20160505/Blueberry-component-PS-may-protect-against-dry-eye-disease.aspx

 

{ 1 trackback }