6 hälsofördelar med att äta blåbär!

by Mikaela Bjerring on 3 april, 2014 · 0 comments

in Blogg, Forskning, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Hjärt- och kärlhälsa, Hudproblem, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Mage - Tarm, Ögonhälsa, Superfoods

Blåbär är ett av våra skandinaviska superbär som innehåller betydande mängder antioxidanter, rika på kostfiber samt ett flertal andra livsnödvändiga näringsämne. Här följer 6 hälsofördelar med att äta blåbär!

Hälsoegenskaper av blåbär
1. Tarmhälsan: Studier visar att blåbär i kombination med probiotika stödjer tarmhälsan. Forskare tror att effekten beror på kombinationen av fibrer och antioxidanter i blåbären (1) (2).

2. Synen: Blåbär sägs vara bra för synen. Det upptäcktes först under andra världskriget när man förstod att soldater som åt blåbär fick bättre mörkerseende. Idag finns där ett flertal olika hälsokostprodukter som stödjer synen som innehåller blåbärsextrakt (3).

3. Hjärnhälsan: Blåbär kan stödja korttidsminnet, balansen och koordinationen visar ett flertal studier. Under det senaste decenniet har forskare vid USA:s jordbruksdepartement undersökt hur hjärnan påverkas av blåbär. Man har sett att de som äter mycket av dessa bär åldras långsammare och får förbättrat minne (4).

4. Hjärtkärlsystemet: Kombinationen av näringsämnena i blåbär sägs stödja hjärtkärlsystemet och organens syresättning. Antioxidanterna i blåbär stödjer även normala kolesterolvärden (5).

5. Huden: Antioxidanter i blåbär bidrar till att skydda huden mot skador från fria radikalier. Blåbär innehåller vitamin C som är viktigt för att bilda kollagen som bygger upp hud och kärlväggar.

6. Fettförbränning: Enligt forskare vid Tufts University ökar förbränningen av fett med så mycket som 77 %, tack vare blåbärens rika innehåll av antioxidanten katechin.

Blåbär är ett unikt litet bär som det växer rikligt av i Sverige. Hela 17% av Sveriges mark är täckt av blåbärsbuskar med bär som finns redo att plockas på sensommar och höst. För den som föredrar Blåbärspulver eller som Blåbärsextrakt finns dessa tillgängliga i välsorterade Hälsokostbutiker .

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) http://www.vetenskaphalsa.se/blabar-med-goda-bakterier-dundermedicin-for-magen/

(2 ) Functional Food Science Center, Lunds universitet

(3) Dagens hälsa , 2005 06-03

(4) http://www.ars.usda.gov/is/ar/archive/aug07/aging0807.htm?pf=1

(5) https://lantmannen.se/Global/lantmannen_com/Press%20och%20media/Publikationer/Tidskriften%20C/Tidskriften%20C%20nr%203,%202010.pdf

www.sund.nu

www.forskning.se, "Superhälsa med naturlig mat."

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: