6 hälsofördelar med att äta blåbär!

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 3 april, 2014 · 0 comments

in Blogg, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Hjärt- och kärlhälsa, Hudproblem, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Mage - Tarm, Ögonhälsa, Superfoods

Blåbär är ett av våra skandinaviska superbär som är rika på kostfiber, en betydande mängd antioxidanter, samt ett rad andra livsnödvändiga näringsämnen. Här följer 6 hälsofördelar med att äta blåbär!

6 hälsofördelar med att ta blåbär
1. Tarmhälsan: Studier visar att blåbär i kombination med mjölksyrabakterier stödjer tarmhälsan. Forskare tror att effekten beror på kombinationen av fibrer och antioxidanter i bären (1).

2. Synen: Blåbär sägs vara bra för synen. Det upptäcktes först under andra världskriget då man förstod att soldater som åt blåbär fick bättre mörkerseende. Idag finns där ett flertal olika hälsokostprodukter med blåbärsextrakt som är utformade för att stödja normal synförmåga (2).

3. Hjärnhälsan: Blåbär kan stödja korttidsminnet, balansen och koordinationen visar ett flertal studier. Under det senaste decenniet har forskare vid USA:s jordbruksdepartement undersökt hur hjärnan påverkas av blåbär. Man har då sett att hjärnan åldras långsammare hos personer som äter mycket av bären (3).

4. Hjärt-kärlsystemet: Kombinationen av näringsämnena i blåbär sägs stödja hjärt-kärlsystemet och organens syresättning. Antioxidanterna i blåbär stödjer även normala kolesterolvärden (4).

5. Huden: Antioxidanter i blåbär bidrar till att skydda huden mot skador från fria radikaler. Blåbär innehåller bland annat rikligt med C-vitamin som är viktigt för bildning av kollagen som bland annat bygger upp hud och kärlväggar (5).

6. Fettförbränning: Enligt forskare vid Tufts University ökar förbränningen av fett med så mycket som 77 %, tack vare blåbärens rika innehåll av antioxidanten katechin (6).

Blåbär är ett unikt litet bär som det växer rikligt av i Sverige. Hela 17% av Sveriges mark är täckt av blåbärsbuskar med bär som finns redo att plockas på sensommar och höst. Det finns även ekologiskt blåbärspulver och produkter med blåbärsextrakt att köpa för den som föredrar det.

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) http://www.vetenskaphalsa.se/blabar-med-goda-bakterier-dundermedicin-for-magen/

(2 ) Neuroprotective effects of berry fruits on neurodegenerative diseases: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192974/

(3)Blåbär kan främja hjärnhälsan: http://www.ars.usda.gov/is/ar/archive/aug07/aging0807.htm?pf=1

(4) Berries: emerging impact on cardiovascular health: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068482/

(5) The Change of Total Anthocyanins in Blueberries and Their Antioxidant Effect After Drying and Freezing: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1082901/

(6) Everything you need to know about blueberries: https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710.php

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: