– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Blåbär är ett av våra skandinaviska superbär som det växer rikligt av i våra skogar. De är väldigt näringsrika och innehåller generöst med antioxidanter. Speciellt rika är de på flavonoiden antocyanin som verkar stå för många av bärets hälsofrämjande egenskaper.

Hälsofördelar med att äta blåbär
1. Tarmhälsan: Studier har visat att blåbär kan ha fördelar för vår tarmhälsa genom att minska inflammation och främja tillväxten av goda tarmbakterier. Forskare tror att effekten beror på kombinationen av fibrer och antocyaniner i bären (1).
2. Synen: Att blåbär är bra för vår ögonhälsa upptäcktes under andra världskriget då man såg att soldater som åt blåbär fick bättre mörkerseende (2). Idag finns det ett flertal hälsokostprodukter med blåbärsextrakt som är utformade för att stödja en normal synförmåga. Ett exempel på en populär produkt är Blue Eye från Elexir Pharma.
3. Hjärnhälsan: Ett flertal studier har visat att blåbär kan stödja hjärnfunktionen, korttidsminnet, balansen och koordinationen. Anledningen verkar bero på att antioxidanterna i bäret kan bidra till att minska oxidativ stress i hjärnan. Till exempel visade en studie (3) att ett dagligt intag av 1,5 msk blåbärspulver kan bidra till att upprätthålla hjärnfunktionen och förbättra minnet hos äldre vuxna.
4. Hjärt-kärlsystemet: Genom studier har man sett att blåbär verkar kunna stödja hjärt-kärlsystemet och organens syresättning. Anledningen är att antioxidanten antocyanin kan hjälpa till att förhindra att fetter oxiderar i blodet. Dessutom verkar antocyaninet antiinflammatoriskt, kärlvidgande och kolesterolsänkande (4).
5. Huden: Antioxidanterna i blåbär bidrar till att skydda från oxidativ stress som bryter ner våra celler, inklusive våra hudcellerna. Det rikliga innehållet av C-vitamin bidrar även till bildningen av kollagen som har stor betydelse för hudens hälsa (5).
6. Ökad fettförbränning: En studie som publicerades i tidskriften Nutrients, visade att vilda blåbär kan öka fettförbränningen, speciellt i samband med träning. Dessutom verkar blåbär kunna påverka gener involverade i fettmetabolismen, vilket potentiellt kan bidra till minskat kroppsfett. (6).
Blåbär som livsmedel och hälsokost
Blåbär är något som det växer rikligt av i våra skogar. Faktum är att hela 17 procent av Sveriges mark är täckt av blåbärsris. Söderut brukar bären vara mogna i Juli och längre norrut i augusti, så då kan man passa på att plocka och fylla frysen. Det finns även blåbärspulver, blåbärsjuice och blåbärsextrakt att köpa för den som föredrar det.
Produkter med blåbär:
- Plog Blåbärspulver
- Holistic Blåbärspulver
- Healthwell blåbärsextrakt
- Rå Blåbärsjuice (100% blåbär)
- New Nordic Blue berry Plus Ögonvitamin
Källor och referenser
(1) Scientific Evidence for the Beneficial Effects of Dietary Blueberries on Gut Health: A Systematic Review. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10538750/#S21
(2 ) Neuroprotective effects of berry fruits on neurodegenerative diseases: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192974/
(3) Wild blueberry (poly)phenols can improve vascular function and cognitive performance in healthy older individuals: a double-blind randomized controlled trial. https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(23)46300-9/fulltext
(4) Berries: emerging impact on cardiovascular health: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068482/
(5) The Change of Total Anthocyanins in Blueberries and Their Antioxidant Effect After Drying and Freezing: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1082901/
(6) Study suggests wild blueberries help burn fat. https://now.humboldt.edu/news/study-suggests-wild-blueberries-help-burn-fat
0 kommentarer