– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Flera studier från ledande universitet har visat överraskande resultat när det gäller att tillföra blåbär i kosten. Blåbär får sin färg från ämnen som kallas anthocyaniner, vilka utgör en undergrupp till den stora gruppen flavonoider. Det är även anthocyaninerna som ligger bakom de positiva hälsoeffekterna av blåbär och inte minst för hjärnan.
Studier visar att blåbär skyddar hjärnan
Blåbär är som nämnt rika på anthocyaniner som har starka antioxidativa egenskaper. Genom forskning så har man sett att anthocyaninerna går över från blodet till hjärnan, där de skyddar nervcellerna i bland annat de delar som är viktiga för inlärningen och motoriken (1). Förutom att skydda hjärnan kan anthocyaninerna även hjälpa nervcellerna att kommunicera med varandra. Studier har också visat att blåbärstillskott i form av blåbärsextrakt förbättrar minnet, koordinationen och balansen (2).
Man har även sett att en blåbärsberikad kost förebygger åldersrelaterade förändringar i hjärnan som orsakas av fria radikaler. En kost som inkluderar blåbär kan därför bidra till ökad rörelseförmåga och skydda hjärncellerna vid stroke (3). Förklaringen till detta är att antioxidanterna i blåbär och andra växtämnen skyddar mot den inflammation som uppstår och skadar vid stroke. I hjärnan finns ett protein HSP70, som skyddar mot ett stort antal nedbrytande processer. Mängden av detta protein minskar ju äldre man blir. Forskningsresultat visar att blåbär kan öka mängden och på så sätt hålla hjärnan ung.
Att inkludera blåbär i kosten
Blåbär är ett unikt litet bär som det växer rikligt av i Sverige. Hela 17% av Sveriges mark är täckt av blåbärsbuskar med bär som finns redo att plockas på sensommar och höst. Det finns även ekologiskt blåbärspulver och produkter med blåbärsextrakt att köpa för den som föredrar det.
Källor och Referenser:
(1) Polyphenolics enhance red blood cell resistance to oxidative stress: in vitro and in vivo, Youdim KA, Shukitt-Hale B, MacKinnon S, Kalt W och Joseph JA, Biochim Biophys Acta, Doi: 10.1016/ S0304-4165(00)00109-4,2000.
(2) Acid mediated hydrolysis of blueberry anthocyanins. Ichiyanagi T, Oikawa K, Tateyama C, Konishi T. Chem Pharm Bull, PMID: 11201215, 2001
(3) Blåbär kan främja hjärnhälsan: http://www.ars.usda.gov/is/ar/archive/aug07/aging0807.htm?pf=1
Relaterade inlägg:
- Recept på energibars med frukt och nötter
- Rödbetsjuice kan bidra till bättre träningsresultat
- Näringen i havtorn som gör bäret unikt
Både hälsosamt och otroligt gott 🙂
Visst är det! 🙂
Jag brukar strö över blåbärspulver från superfruits på min gröt eller på muslin så gott, kan verkligen rekommendera. Bra start på morgonen för hjärnan 🙂
Så gott! 🙂
Visste inte att blåbär hade så många underbara egenskaper! Härligt ska ut och plocka i sommar 🙂
Tycker jag du ska! Plocka frysen full. 🙂
Blåbär är även bra för magen och tarmen 🙂 Bra inlägg!
Ha det gott
Tack! Och ja, visst är det. 🙂