Blåbärets positiva effekt på hjärnan

by Mikaela Bjerring on 20 september, 2011 · 8 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Blogg, Frukt-Grönt, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Kost, Superfoods

Flera studier från ledande universitet har visat överraskande resultat när det gäller att tillföra blåbär i kosten. Blåbär får sin färg från ämnen som kallas anthocyaniner, vilka utgör en undergrupp till den stora gruppen flavonoider. Det är även anthocyaninerna som ligger bakom de positiva hälsoeffekterna av blåbär och inte minst för hjärnan.

Blåbärets positiva effekt på hjärnan

Studier visar att blåbär skyddar hjärnan

Blåbär är som nämnt ovan rika på anthocyaniner som har starka antioxidativa egenskaper. Genom forskning så har man sett att anthocyaninerna går över från blodet till hjärnan, där de skyddar nervcellerna i bland annat de delar som är viktiga för inlärningen och motoriken (1).
 Förutom att skydda hjärnan kan anthocyaninerna även hjälpa nervcellerna att kommunicera med varandra.
 Studier har också visat att blåbärstillskott i form av blåbärsextrakt förbättrar minnet, koordinationen och balansen (2).

Man har även sett att en blåbärsberikad kost förebygger åldersrelaterade förändringar i hjärnan som orsakas av fria radikaler.
 En kost som inkluderar blåbär kan därför bidra till ökad rörelseförmåga och skydda hjärncellerna vid stroke (3). Förklaringen till detta är att antioxidanterna i blåbär och andra växtämnen skyddar mot den inflammation som uppstår och skadar vid stroke. I hjärnan finns ett protein HSP70, som skyddar mot ett stort antal nedbrytande processer. Mängden av detta protein minskar ju äldre man blir. Forskningsresultat visar att blåbär kan öka mängden och på så sätt hålla hjärnan ung.

Att berika kosten med blåbär

Blåbär är ett unikt litet bär som det växer rikligt av i Sverige. Hela 17% av Sveriges mark är täckt av blåbärsbuskar med bär som finns redo att plockas på sensommar och höst. Det finns även ekologiskt blåbärspulver och produkter med blåbärsextrakt att köpa för den som föredrar det.

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Polyphenolics enhance red blood cell resistance to oxidative stress: in vitro and in vivo, Youdim KA, Shukitt-Hale B, MacKinnon S, Kalt W och Joseph JA, Biochim Biophys Acta, Doi: 10.1016/ S0304-4165(00)00109-4,2000.

(2) Acid mediated hydrolysis of blueberry anthocyanins. Ichiyanagi T, Oikawa K, Tateyama C, Konishi T. Chem Pharm Bull, PMID: 11201215, 2001

(3) Blåbär kan främja hjärnhälsan: http://www.ars.usda.gov/is/ar/archive/aug07/aging0807.htm?pf=1

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Tina april 3, 2012 kl. 11:18

Både hälsosamt och otroligt gott 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring april 5, 2012 kl. 15:22

Visst är det! 🙂

Svara

3 Mia Lund april 3, 2012 kl. 11:22

Jag brukar strö över blåbärspulver från superfruits på min gröt eller på muslin så gott, kan verkligen rekommendera. Bra start på morgonen för hjärnan 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring april 5, 2012 kl. 15:24

Så gott! 🙂

Svara

5 Camilla juli 13, 2012 kl. 11:04

Visste inte att blåbär hade så många underbara egenskaper! Härligt ska ut och plocka i sommar 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring juli 14, 2012 kl. 11:25

Tycker jag du ska! Plocka frysen full. 🙂

Svara

7 Oiris juli 13, 2012 kl. 11:06

Blåbär är även bra för magen och tarmen 🙂 Bra inlägg!

Ha det gott

Svara

8 Mikaela Bjerring juli 14, 2012 kl. 11:26

Tack! Och ja, visst är det. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: