– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Studier har visat att blåbär kan ha en positiv effekt på hjärnan. Bären får sin färg från flavonioder som kallas för antocyaniner, vilket är mycket potenta antioxidanter. Det är även dessa ämnen som främst verkar ligga bakom de hälsofrämjande egenskaperna av bäret, inte minst för hjärnan.

Så kan blåbär skydda hjärnan enligt studier
Blåbär är som nämnt rika på antocyaniner som har mycket bra antioxidativa egenskaper. Genom forskning har man sett att dessa antocyaniner har förmågan att passera blod-hjärnbarriären, där de skyddar nervcellerna, bland annat i de delar som är viktiga för inlärningen och motoriken (1).
Förutom att skydda hjärnan kan anthocyaninerna även hjälpa nervcellerna att kommunicera med varandra. Studier har också visat att kosttillskott i form av blåbärsextrakt kan vara effektivt för minnet, koordinationen och balansen (2).
Man har även sett att en blåbärsberikad kost kan förebygga åldersrelaterade förändringar i hjärnan som orsakats av fria radikaler. En kost som inkluderar blåbär kan därför bidra till att skydda hjärncellerna vid stroke (3).
Enligt forskarna är förklaringen att antioxidanterna i blåbär skyddar mot den inflammation och de skadar som uppstår vid stroke. I hjärnan finns ett protein som kallas HSP70, som skyddar mot ett stort antal nedbrytande processer. Mängden av detta protein minskar ju äldre man blir. Forskning visar att blåbär kan öka mängden HSP70 och på så sätt bidra till att hålla hjärnan ung.
Att inkludera blåbär i kosten
Blåbär är något som det växer gott om i vårt avlånga land. I södra Sverige brukar bären vara mogna i Juli och längre upp i landet i augusti eller början på september. Man kan då passa på att plocka och fylla frysen. Det finns även blåbärspulver, blåbärsextrakt och blåbärsjuice att köpa för den som föredrar det.
Hälsokostprodukter med blåbär
Källor och referenser
(1) Polyphenolics enhance red blood cell resistance to oxidative stress: in vitro and in vivo, Youdim KA, Shukitt-Hale B, MacKinnon S, Kalt W och Joseph JA, Biochim Biophys Acta, Doi: 10.1016/ S0304-4165(00)00109-4,2000.
(2) Acid mediated hydrolysis of blueberry anthocyanins. Ichiyanagi T, Oikawa K, Tateyama C, Konishi T. Chem Pharm Bull, PMID: 11201215, 2001
(3) Så kan blåbär främja hjärnhälsan: http://www.ars.usda.gov/is/ar/archive/aug07/aging0807.htm?pf=1
Relaterade inlägg:
Både hälsosamt och otroligt gott 🙂
Visst är det! 🙂
Jag brukar strö över blåbärspulver från superfruits på min gröt eller på muslin så gott, kan verkligen rekommendera. Bra start på morgonen för hjärnan 🙂
Så gott! 🙂
Visste inte att blåbär hade så många underbara egenskaper! Härligt ska ut och plocka i sommar 🙂
Tycker jag du ska! Plocka frysen full. 🙂
Blåbär är även bra för magen och tarmen 🙂 Bra inlägg!
Ha det gott
Tack! Och ja, visst är det. 🙂