– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett.
Ingredienser:
- 2-3 st rödbetor (cirka 4 dl rårivna rödbetor)
- 2 st salladslökar
- 2 dl hackad bladpersilja
- 1/2 paket kikärtor (cirka 200 g)
- 1 msk sesamfrön
- 75 gram fetaost eller vegansk vitost
Dijonvinägrett:
- 3 msk extra virgin olivolja
- 1 1/2 msk äppelcidervinäger eller färskpressad citronsaft
- 1 tsk dijonsenap
- Havssalt efter tycke
- Svartpeppar efter tycke
Avnjut salladen som en måltid eller servera som en sidosallad. Justera själv mängden efter hur du tänker servera den och hur många ni är.
Gör så här:
- Skala dom råa rödbetorna och riv dom på den grova sidan av rivjärnet.
- Strimla salladslöken och grovhacka bladpersiljan.
- Skölj av kikärtorna i ett durkslag och låt dom rinna av.
- Rosta sesamfröna lätt i en torr stekpanna och ställ åt sidan.
- Blanda ihop dressingen. Mät upp olivolja, äppelcidervinäger/citronsaft, dijonsenap och vispa ihop till en dressing med hjälp av en gaffel. Tillsätt havssalt och svartpeppar efter tycke.
- Ta en skål och lägg i de råriva rödbetorna, den strimlade salladslöken, grovhackade bladpersiljan och kikärtorna. Smula över fetaost/vitost, strö över de rostade sesamfröna och ringla över dijonvinägretten.
Rödbetan som livsmedel
Den söta, jordiga smaken och den vackra röda färgen gör rödbetan till en populär rotfrukt. Det är även ett fantastiskt livsmedel för sitt näringsinnehåll. Man hittar till exempel en generös mängd folat (1) som har betydelse för normal funktion av immunsystemet, blodbildningen och celldelningsprocessen. Det är även ett vitamin som bidrar till normal psykologisk funktion och hjälper till att minska trötthet och utmattning (2).
Ett annat intressant ämne i rödbetan är växtämnet betanin som tillhör gruppen Betalainer. Det är dessa ämnen som ger rödbetan sin djupröda intensiva färg. Inom forskning har man bland annat intresserat sig för de antiinflammatoriska egenskaperna av betanin och de potentiella fördelarna som ämnet har för hjärt- och kärlhälsan (3).
Rödbetan är även rik på nitrat. I kroppen omvandlas nitratet till kväveoxid som fungerar kärlvidgande. Det gör att transporten av syre till alla kroppens celler blir effektivare. Det stödjer bland annat immunsystemet och har betydelse för kroppens energiproduktion och ämnesomsättning.
När kroppen får en förbättrad syresättning blir också muskelcellernas energianvändning mer effektiv. Det gör att energin, uthålligheten och prestationsförmågan ökar. Detta har gjort rödbetsjuice till en mycket populär hälso- och sportdryck.
Om du inte vill pressa rå rödbetsjuice själv finns det att köpa färdig. Märket Rå rödbetsjuice är en personlig favorit. Riktigt god, ekologisk och fri från tillsatser.
Källor och referenser
(1) Livsmedelsverket, näringsinnehåll för rödbetan: https://soknaringsinnehall.livsmedelsverket.se/Home/FoodDetails/294?sokord=r%C3%B6dbeta&soktyp=1&kategoriId=
(2) EFSA health claims: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2009/folic-acid—an-update-on-scientific-developments.-rapport.-efsa-european-food-safety-authority.-2009..pdf
(3) Beetroot as a functional food with huge health benefits: Antioxidant, antitumor, physical function, and chronic metabolomics activity. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8565237/
Relaterade inlägg:
Låter om en riktigt god och fräsch sallad.
Tack! Riktigt god och så enkel att göra.:)
Tack för alla fina tips. Sparar receptet.
Tack och roligt att du sparar receptet. <3
Mums! Ser riktigt gott ut. Älskar rödbetor.
Tack! Rödbetor är verkligen fantastiskt gott.