Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Vi kan alla gå igenom perioder då vi känner oss tröttare än vanligt. Det kan också finnas många anledningar till varför orken börjar svikta. En bra kost och livsstil spelar såklart en betydande roll. Det finns även hjälp att hämta från örter vid tillfällen då energin är lägre än normalt.

6 örter som kan minska trötthet och öka energin

Ginseng

Ginseng (Ginseng Panax) har en lång historisk bakgrund som läkeväxt inom främst Traditionell kinesisk medicin. Det vetenskapliga namnet Panax har sitt ursprung ur grekiskans panacea, vilket ungefär betyder ”Helar allt”. Örten har även kommit att kallas för ”Livets rot” eftersom den har en mycket lång traditionell användning för att öka energin och vitaliteten (1).

De aktiva ämnena i ginsengroten kallas för ginsenosider, vilket är en typ av saponiner som står för örtens egenskaper. Förutom ginsenosider har man även identifierat omkring 170 andra bioaktiva ämnen i roten. Gerimax är exempel på en produkt med ginseng som är framtagen för att användas vid perioder av tillfällig trötthet och låg energi.

Rosenrot

Rosenrot (Rhodiola rosea) tillhör familjen fetbladsväxter. Namnet har den fått från att växtens rot doftar av rosor. Rosenrot trivs bäst i kallare temperaturer och växer på fler områden runt om i världen med passande klimat. Den går även att hitta i våra svenska fjäll och kallas därför ibland också för ”Svensk ginseng”. Rosenrot tillhör de adaptogena örterna. Att en växt är adaptogen betyder att den bidrar till att stärka kroppens anpassningsförmåga vid olika stressfaktorer, inre och yttre påfrestningar.

Den traditionella användningen av rosenrot för att minska trötthet, oroskänslor och för att öka välbefinnandet och energi går väldigt långt tillbaka i tiden. Örten har även blivit väl studierad i modern tid. Vid en systematisk översyn av 11 randomiserade och kontrollerade studier ville man titta närmare på rosenrotens anti-trötthetseffekter. Efteråt kunde man konstatera att örten kan vara till bra hjälp vid både fysisk och mental trötthet. (2).

Rosenrot finns att köpa som kosttillskott i form av pulver och tabletter. Den förekommer också ofta tillsammans med andra adaptogena örter. Rosenrot säljs även som ett traditionellt växtbaserat läkemedel under namnet Arctic Root. En produkt framtagen för att minska trötthet, svaghetskänslor och stressymtom baserat på långvarig traditionell användning.

Guarana

Guarana (Paullinia cupana) är ett bär som har sitt ursprung i Amazonas djungel. Den växer främst i Brasilien och Venezuela, där ursprungsbefolkningen länge använt guarana för att öka energin och för att stödja immunsystemet. Bären är rika på ämnet Guaranine som räknas som en form av koffein som stimulerar det centrala nervsystemet, hjärtat och muskler.

Genom studier har man sett att koffeinet från guarana verkar frisläppas långsammare än koffein från kaffebönor, vilket då ger en stabilare och längre varaktig stimulerande effekt (3). Förutom guaranine innehåller guarana även teobromin och teofyllin, som också fungerar uppiggande. Guarana är även rikt på fler olika typer av antioxidanter (4).

Personer som är känsliga för koffein bör dock vara försiktiga när det gäller guarana. Man ska även avstå från guarana om man av någon anledning inte bör inta centralstimulerande ämnen. Guarana har en lite söt och syrlig smak som är lätt att uppskatta. Guaranapulver kan enkelt blandas med vatten, juicer eller tillsättas i smoothies för en naturlig energidryck. Det finns även Guraranaextrakt i kapslar för den som föredrar det.

Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) är en ört som har sina rötter i den ayurvediska läkekonsten. Den brukar även kallas för Indisk ginseng och räknas som en mycket potent adaptogen. Inom ayurveda är ashwagandha en av de viktigaste örterna och ses som en äkta ”Rasayana”, vilket betyder att det är något som är uppbyggande, energigivande och vitaliserande.

KSM66 är ett extrakt av ashwagandha som kommit att bli världens mest väldokumenterade ashwagandhaprodukt. Den ashwagandhan som används för KSM66 är ekologiskt odlad. Med hjälp av en teknik som grundar sig i gammal ayurvedisk kunskap som kallas Green Chemistry, får man fram ett fullspektrumextrakt av ashwagandha. Det innehåller rotens hela naturliga komplex av aktiva ämnen, både fettlösliga och vattenlösliga. Dessutom med 10 gånger högre koncentration av aktiva ämnen jämfört med torkad ashwagandharot.

Både säkerheten och effekten av KSM66 har blivit kliniskt dokumenterad. Det har lett till att ett flertal hälsopåståenden godkänts genom EFSA (European Food Safety Authority) för KSM66 fullspektrumextrakt av Ashwagandha (5). Dessa hälsopåståenden inkluderar att fullspektrumextrakt av Ashwagandha bidrar till ökad stresstålighet, fysisk och mental kapacitet, känslomässig balans, lättare insomning, avslappning, återhämtning, ökad ork, energi och uthållighet.

Schisandra

Schisandra (Schisandra chinensis), är små röda bär som växer på en buske med ursprung i östra Asien. Även denna ört klassas som en adaptogen. Inom Traditionell kinesisk medicin ses schisandra som ”Örten som förlänger livet utan att man åldras”. Traditionellt används schisandra framför allt för att öka energin och prestationen, men också för att skydda de inre organen.

Moderna studier har visat att örten kan öka den fysiska uthålligheten, energinivån och den mentala fokusen (6). Schisandra finns både som torkat pulver och som örtextrakt. Chi San och Stressbalans är exempel på två populära produkter där shisandra förekommer tillsammans med andra adaptogena örter.

Rysk rot

Rysk rot (Eleutherococcus senticosu) som även brukar kallas för Siberisk ginseng är en avlägsen släkting till asiatisk ginseng (Ginseng Panax). Den växer i sydöstra Ryssland, norra Kina, Korea och Japan. Rysk rot kallas ofta för den fysiska adaptogenen eftersom dess effekt är tydligast på den fysiska orken och återhämtningen (7). I örtextrakt förekommer Rysk rot ofta tillsammans med Schisandra och Rosenrot eftersom de tre adaptogenerna kompletterar och förstärker varandra. 

Exempel på produkter:

 

Källor och referenser:

(1) Traditionell användning av ginseng panax: Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

(2) Rhodiola rosea for physical and mental fatigue: a systematic review. Published online 2012 May 29. doi: 10.1186/1472-6882-12-70. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541197/

(3) Neurocognitive effects of guaraná plant extract. DOI:10.1358/dof.2008.33.10.1250977. https://www.researchgate.net/publication/247829688_Neurocognitive_effects_of_guarana_plant_extract

(4) 12 Benefits of Guarana (Plus Side Effects). https://www.healthline.com/nutrition/guarana-benefits

(5) EFSA registrerade hälsopåståendena av KSM66, fullspektrumextrakt av Ashwagandha (Withania somnifera): https://www.ksm66.se/studier

(6)  Potential of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. in Human Health and Nutrition: A Review of Current Knowledge and Therapeutic Perspectives. Published online 2019 Feb 4. doi: 10.3390/nu11020333. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412213/

(7) Eleutherococcus senticosus: Studies and effects. DOI:10.4236/health.2013.59205. https://www.researchgate.net/publication/257446934_Eleutherococcus_senticosus_Studies_and_effects

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Amelia

    Stressbalans dropparna är så bra! Har hjälpt mig otroligt mycket.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Jättebra produkt! Så roligt att höra att den har hjälpt dig.

  2. Iris A

    Ashwagandha! Så bra <3

    Svara
  3. Laila H

    Tack för ett bra och intressant inlägg. Älskar örter <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskattar inlägget. <3

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close