– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Björkaskans rika innehåll av mineraler gör den till en uppskattad hälsokostprodukt. Faktum är att den har en lång historisk användning för att stödja kroppens syra-basbalans och används ofta i samband med reningskurer. Dessutom är det en populär traditionell huskur att dricka avkoket vid pollenallergi.

Vad är björkaska?
Björken har sedan urminnes tider varit en symbol för hälsa och livskraft. Alla delar av trädet – barken, rötterna, löven och saven har genom tiderna använts för att stödja hälsan på olika sätt.
Björkaska utvinns från björkar som växer på mineralrik mark. Norra Finland och Kanada vid polcirkeln anses ha de mest näringsrika jordarna och är på grund av det de främsta producenterna av björkaska. Man har bland annat uppmätt betydande mängder magnesium, selen, kalium, järn, zink, mangan, samt en lång rad andra mineraler och spårämnen i dessa jordar.
Vad är björkaska bra för?
Det rika innehållet av basiska mineraler gör det till ett uppskattat mineraltillskott.
Ett av de främsta traditionella användningsområdena av askan är för att basa upp kroppen och stödja syra-basbalansen.
Innehållet av basiska mineraler gör det till en produkt som ofta används i samband med reningskurer.
Historiskt har olika delar av björken, inklusive björkaska använts som huskur vid pollenallergi.
En annan traditionell användning av björkaska är som ett vätskedrivande medel.
Att använda björkaska:
Björkaska finns både att köpa som färdigt avkok på flaska och i form av pulver som man själv gör avkok på.
Exempel för produkter:
Så gör du avkok:
- Mät upp 2 msk björkaska till 1 liter vatten i en kastrull.
- Låt koka under lock i 15 minuter.
- Ta av avkoket från värmen och låt det svalna.
- Sila genom ett kaffefilter och häll upp på en ren glasflaska. Avkoket bör drickas inom 2 månader och se till att du alltid skakar flaskan innan upphällning.
Dosering för avkoket: 1-2 msk i minst 2 dl vatten, 2-3 gånger per dag. Intas mellan måltider, minst en halvtimme före maten eller två timmar efter maten.
Det är alltid bäst att börja med en mindre mängd och se hur din kropp reagerar. Därefter kan du trappa upp till rekommenderad mängd.
Relaterade inlägg:
0 kommentarer