Björkaska – Så använder du den

av | mar 10, 2025 | Huskurer & Husmorstips, Kost & Näring | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Björkaskans rika innehåll av mineraler gör den till en uppskattad hälsokostprodukt. Faktum är att den har en lång historisk användning för att stödja kroppens syra-basbalans och används ofta i samband med reningskurer. Dessutom är det en populär traditionell huskur att dricka avkoket vid pollenallergi.

Björkaska görs från björkar som växer i mineralrik jord.

Vad är björkaska?

Björken har sedan urminnes tider varit en symbol för hälsa och livskraft. Alla delar av trädet – barken, rötterna, löven och saven har genom tiderna använts för att stödja hälsan på olika sätt.

Björkaska utvinns från björkar som växer på mineralrik mark. Norra Finland och Kanada vid polcirkeln anses ha de mest näringsrika jordarna och är på grund av det de främsta producenterna av björkaska. Man har bland annat uppmätt betydande mängder magnesium, selen, kalium, järn, zink, mangan, samt en lång rad andra mineraler och spårämnen i dessa jordar.

Vad är björkaska bra för?

Det rika innehållet av basiska mineraler gör det till ett uppskattat mineraltillskott.

Ett av de främsta traditionella användningsområdena av askan är för att basa upp kroppen och stödja syra-basbalansen. 

Innehållet av basiska mineraler gör det till en produkt som ofta används i samband med reningskurer.

Historiskt har olika delar av björken, inklusive björkaska använts som huskur vid pollenallergi. 

En annan traditionell användning av björkaska är som ett vätskedrivande medel.

Att använda björkaska:

Björkaska finns både att köpa som färdigt avkok på flaska och i form av pulver som man själv gör avkok på.

Exempel för produkter:

Så gör du avkok:

  1. Mät upp 2 msk björkaska till 1 liter vatten i en kastrull.
  2. Låt koka under lock i 15 minuter.
  3. Ta av avkoket från värmen och låt det svalna.
  4. Sila genom ett kaffefilter och häll upp på en ren glasflaska. Avkoket bör drickas inom 2 månader och se till att du alltid skakar flaskan innan upphällning.

Dosering för avkoket: 1-2 msk i minst 2 dl vatten, 2-3 gånger per dag. Intas mellan måltider, minst en halvtimme före maten eller två timmar efter maten.

Det är alltid bäst att börja med en mindre mängd och se hur din kropp reagerar. Därefter kan du trappa upp till rekommenderad mängd.

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − två =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda vitaminet genom solens strålar? Dom frågorna och...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds