– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Shiitake är en svamp som under årtusenden nyttjats flitigt i Japan, Kina och andra Östasiatiska länder. Användningen har varit både för den goda smakens skull och för dess hälsofrämjande egenskaper. Idag är det en av de mest uppskattade av alla svampar.

Artikelns innehåll:
- Om svampen shiitake
- Traditionell användning av svampen
- Shiitake som hälsokost
- Produkter med shiitake
Om svampen shiitake
Shiitake med det vetenskapliga namnet Lentinus edodes, härstammar från östra Asien. I Sverige kallas den för ekmussling eller ekskivling.
Det är en vedlevande svamp som växer naturligt på döende trädstammar och under kontrollerande former odlas den främst på spån från lövträd. Svampens populäritet har gjort den till den näst mest odlade svampen i världen.
Shiitake är högt uppskattad för sin kulinariska mångsidighet och hälsofördelar. Som matsvamp används den främst flitigt i det asiatiska köket. Den är känd för sin djupa och rika umamismak och sin köttiga konsistens. Den har även en mycket lång traditionell användning som medicinalsvamp som går tillbaka över 1000 år.
Traditionell användning av svampen
Shiitake har använts i Östasien väldigt länge. Det första skriftliga beviset för användningen av svampen i Kina är från 1000-talet. Dr. Wu Shui, en aktad kinesisk läkare beskrev effekterna av den som stärkande, vitaliserande och hälsobringande. Svampen användes då främst som ett potenshöjande livselixir av kejsarna (1). I Japan var det bara de som tillhörde adeln eller samurajklassen som fick konsumera svampen.
Än idag används shiitake i Kina, Japan och Korea för att ge kroppen motståndskraft vid infektioner som influensa och förkylning. Inom traditionell kinesisk medicin är svampen uppskattad för att motverka förtidigt åldrande och stödja immunsystemet. I Japan är den flitigt använd för sina uppiggande och vitaliserande egenskaper (2). Det är även en mycket omtyckt matsvamp.
Shiitake som hälsokost
Som hälsokost finns den att köpa som pulver, extrakt i kapslar, tinktur och som svampkaffe. Svamppulvret kan användas som smaksättare i soppor, såser eller grytor. Det kan även tillsättas i smoothies för att öka näringsvärdet.
Produkter med shiitake
- Kiki Health Organic Shiitake Mushroom Extract
- KÄÄPÄ Shiitake Extract tinktur
- RawPowder Shiitake-pulver EKO
- Rå Hygge Shiitake Svampkaffe
Källor och referenser
(1) Cultivation and Utilization of Lentinula edodes. https://www.researchgate.net/publication/354295877_Cultivation_and_Utilization_of_Shiitake_Mushroom
(2) The therapeutic potential of Lentinula edodes. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S3050475925004993
Relaterade inlägg: