– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld –
Vitlök har använts som krydda, livsmedel och läkeväxt i tusentals år. Det är en av våra mest omtyckta smaksättare och lika uppskattad är den för hälsan. Genom moderna studier har man bland annat sett att den kan vara hjälpsam vid förkylningssymtom och ha en positiv effekt på blodfetter och blodtryck.

Artikelns innehåll:
- Kort om vitlök
- Modern vetenskap om vitlök för hälsan
- Kända egenskaper av vitlök
- Vad är black garlic?
- Produkter med vitlök
Kort om vitlök
Vitlök med det vetenskapliga namnet Allium sativum, är en amaryllisväxt och en art inom löksläktet Allium. Den är nära besläktad med andra lökväxter så som gräslök, salladslök, purjolök och gul lök. Det är en relativt lättodlad växt som trivs bäst på soliga platser med väldränerad jord.
Vitlöken härstammar troligtvis från de västra delarna av Asien och man vet att örten använts väldigt länge i Kina och i dagens Iran, Irak och Turkiet. Man vet också att både de gamla grekerna och egyptierna använde vitlök vid infektioner. Det var också något som man gav till soldater och byggare för att göra dom starkare och mer motståndskraftiga (1).
Inom den Indiska läkekonsten ayurveda, började man använda vitlök som medicin redan för cirka 5000 år sedan. Man har även hittat 4000 år gamla kilskrifter om dess läkande kraft (2). I Kina ansåg man att den hade en positiv effekt på fertiliteten.
I Sverige har vitlök odlats sedan vikingatiden. Under medeltiden användes den för att behandla pest och under de två världskrigen fungerade den som första hjälpen vid infektioner (2).
Modern vetenskap om vitlök för hälsan
Vitlök innehåller vitaminer och mineraler som C-vitamin, vitamin B6, kalium, kalcium, fosfor och selen. Det som dock utmärker den mest är det rika innehållet av svavelföreningar. Det är dessa som ger vitlöken sin distinkta doft och som även främst står för de tillskrivna hälsofördelarna.
Speciellt intressant är ett ämne som kallas för allicin. I kroppen omvandlas detta ämne till andra svavelföreningar som inkluderar diallylsulfid (DAS), diallyldisulfid (DADS), diallyltrisulfid (DATS) och S-allyl cysteine (SAC) (3).
Efter intag absorberas allicin från matsmältningssystemet till blodomloppet, passerar cellmembran och når ut till vävnader. Som ett resultat av dess inneboende instabiliteter genomgår allicin snabb omvandling till DAS, DADS, DATS och SAC.
Vitlök är känt för sina antimikrobiella, antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper (3). Genom forskning har man sett att allicin har antibakteriella egenskaper genom att påverka ett enzym som reglerar fettsyrametabolismen i bakterier och kan på så sätt oskadliggöra dom (3). Ämnet verkar även vara effektivt mot virus, svamp och parasiter( 3).
DAS, DAT och DADS har visats kunna bidra till att sänka nivåerna av kolesterol och triglycerider i blodet hos personer som lider av förhöjda blodfetter (3).
Vitlök har även studerats för sin effekt på immunsystemet och hur det kan hjälpa kroppen att bekämpa infektioner (4).
Kända egenskaper av vitlök (Godkända hälsopåståenden av EFSA):
- Stödjer hjärt- och kärlhälsan
- Kan bidra till att sänka kolesterolhalten i blodet
- Bidrar till lindring av förkylningssymtom
- Bidrar till immunsystemets normala funktion
Vad är black garlic?
Black garlic, är vanlig vitlök som fått gå igenom en fermenteringsprocess. Det bryter ner svavelföreningarna, vilket ökar biotillgängligheten och upptaget i tarmen. Det gör även att mängden antioxidanter ökar och doften minskar till nästintill obefintlig. Eftersom fermenteringen gör vitlöken mer lättsmält kan det vara ett bra val för den med känslig mage.
Vanlig vitlök innehåller mer allicin och C-vitamin. Den är även rikare på inulin, vilket är en typ av fiber som fungerar som mat för våra goda tarmbakterier.
Både black garlic och vanlig kan alltså vara bra val.
Produkter med vitlök
- Healthwell Vitlöksextrakt (kapslar)
- Weightworld doftfritt vitlöksextrakt (kapslar)
- Kyolic Original Garlic extract doftfritt (tabletter)
- Solaray Black Garlic (kapslar)
- Weightworld Black Garlic (kapslar)
Källor och referenser
(1) Extracts from the history and medical properties of garlic. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3249897/
(2) Allium sativum som läkeväxt: Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2
(3) The nutritional value, bioactive availability and functional properties of garlic and its related products during processing. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10409574/
(4) Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Compounds. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4417560/
Relaterade inlägg: