Passion för hälsa Blogg

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Meditation får hjärnan att åldras långsammare

av | aug 27, 2016 | Blogg, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Livsstil, Meditation, Mindfulness | 0 Kommentarer

Hjärnan åldras med tiden precis som allt annat i kroppen, men det finns flera faktorer som håller hjärnan i trim. En viktig faktor är att ge hjärnan lugn och återhämtning. Här har forskning visar att regelbunden meditation får hjärnan att åldras långsammare.

Meditation får hjärnan att åldras långsammare

Forskare vid University of California utförde en studie (1) där de undersökte länken mellan hjärnans grå materia och åldrandet. Forskarna kom fram till att meditation kan vara ett effektivt sätt att skydda hjärnan och sakta ner åldersprocessen. Många tidigare studier har redan visat att meditation förbättrar ett flertal kognitiva funktioner som till exempel minnet, uppmärksamheten, kreativiteten och konflikthantering. Denna studien visade att även åldersprocessen av hjärnan kan saktas ner av regelbunden meditation.

Så här gick studien till:

I studien ingick totalt 100 personer. 50 personer som hade meditation som en del av sin livsstil och en kontrollgrupp på 50 personer som inte hade som vana att meditera. Åldersspannet på deltagarna var 24-77 år med en snittålder på 50 år. Studien gick ut på att genom hjärnskanning mäta deltagarnas grå materia och se hur regelbunden meditation kunde göra skillnad.

När man undersökte kopplingen mellan åldern och hjärnans grå materia så kunde man se att den grå materian minskade med stigande ålder både hos meditationsgruppen och kontrollgruppen. Det var dock en stor skillnad mellan grupperna. Kontrollgruppen hade en mycket brantare nedåtgående kurva jämfört med meditationsgruppen där mängden grå materia de förlorat inte var lika märkbar. Forskarna hade förväntat sig en rätt så blygsam skillnad mellan grupperna till meditationsgruppens fördel. Istället fann de en övergripande positiv effekt hos personerna som mediterade.

 

Källor och Referenser:

(1) Studien utfördes vid: Department of Neurology, School of Medicine, University of California, Los Angeles, Los Angeles, CA, USA

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close