Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Vanliga tecken på zinkbrist

av | jun 12, 2016 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring, Psykisk hälsa, Stresshantering | 7 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Zink är ett mineral som spelar en betydande roll för en lång rad viktiga kroppsfunktioner. Här följer om vanliga symptom på zinkbrist och om hur du enkelt kan kolla upp själv om dina zinknivåer i kroppen är låga.

Vanliga tecken på zinkbrist

Zink är ett livsviktigt mineral som har en stor betydelse för en mängd kroppsfunktioner. Vi behöver få i oss en viss mängd zink varje dag och vi påverkas redan vid en liten brist. De som ligger i störts risk att utveckla zinkbrist är vegetarianer, dom som tränar hårt, äldre, gravida, ammande, och dom som äter ensidigt eller har problem med mage och tarm. Om man är kvinna och använder kopparspiral så bör man också vara uppmärksam på sina zinknivåer. Här följer några viktiga funktioner av zink i kroppen, påståenden som är godkända av EFSA (Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten).

I kroppen bidrar zink bland annat till:

  • Zink bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress
  • Zink bidrar till normal syra-basbalans
  • Zink bidrar till normal kognitiv funktion
  • Zink bidrar till immunsystemets normala funktion
  • Zink bidrar till normal kolhydratomsättning
  • Zink bidrar till normal DNA-syntes
  • Zink bidrar till normal omsättning av makronäringsämnen
  • Zink bidrar till normal proteinsyntes
  • Zink bidrar till normal omsättning av fettsyror
  • Zink bidrar till normal omsättning av A-vitamin
  • Zink bidrar till att bibehålla normal benstomme
  • Zink bidrar till att bibehålla normalt hår
  • Zink bidrar till att bibehålla normala naglar
  • Zink bidrar till att bibehålla normal hud
  • Zink bidrar till att bibehålla normala testosteronnivåer i blodet
  • Zink bidrar till normal fertilitet och reproduktion
  • Zink bidrar till att bibehålla normal synförmåga
  • Zink har en roll i celldelningsprocessen

Tecken som kan indikera att du har zinkbrist

Orolig mage

Om du lider av orolig mage så kan det vara en indikation för att du har zinkbrist. Zink behövs för en normal matsmältning och en normalt fungerande ämnesomsättning. Vid zinkbrist har kroppen svårt att smälta maten och ta upp näringen som i sin tur påverkar kroppen negativt på flera sätt. Orolig mage, magknip, kräkningar, illamående och diarré kan vara symtom på zinkbrist.

Du har svårt att hålla vikten

Zink bidrar till normal ämnesomsättning, vilket har betydelse för att vi ska kunna gå ner i vikt och/eller hålla viktkontroll.

Du blir ofta sjuk

Blir du ofta sjuk med envisa förkylningar som inte vill ge med sig? Då kan det vara värt att kolla dina zinkvärden. Zink bidrar till immunsystemets normala funktion och behövs för att kroppens ska kunna bekämpa infektioner och läka. Mer om hur du stöttar ditt immunförsvar kan du läsa här.

Din synförmåga svajar

Zink behövs för att synförmågan ska fungera normalt. Upplever du dåligt mörkerseende eller att din synförmåga börjat bli nedsatt? Då finns det en möjlighet att det är zinknivåerna som spökar. Zink påverkar även A-vitaminet i kroppen vilket har betydelse för ögonhälsan.

Du har koncentrationssvårigheter

Zink bidrar till normal kognitiv funktion och påverkar därmed hur vi tar emot, bearbetar och förmedlar information. Bra zinknivåer i kroppen har betydelse för vår förmåga att tänka, lära, koncentrera oss och fokusera. En välfungerande kognitiv funktion behövs även för att vi ska kunna skapa ordning och begriplighet i tillvaron.

Synliga besvär på hud, hår och naglar

Cirka 20 procent av kroppens zink finns i huden och har därmed betydelse för normalt hår, hud och naglar. Zinkbrist kan bidra till sämre hudläkning och hudproblem så som eksem, akne, bölder, rosacea, psoriasis, hudsprickor och hudbristningar vid graviditet eller viktökning. Vita fläckar på naglarna kan uppstå vid zinkbrist, likaså sköra naglar. En annan indikation kan vara sprött hår och håravfall.

Ihållande träningsvärk

Vid hård träning och när man svettas förbrukar kroppen mer zink. Zink behövs även som sagt för att kroppen ska kunna återhämta sig och läka. Om träningsvärken håller i sig i flera dagar så kan det vara en antydan till att zinknivåerna i kroppen är låga.

Exempel på livsmedel som är rika på zink

Kött, fisk, ägg, skaldjur, ost, mjölkprodukter, nötter, fröer och baljväxter är exempel på livsmedel som innehåller zink. Om man känner behov så kan man även ta tillskott av zink. Kroppens upptag av zink ökar när det intas tillsammans med proteinrik kost, men hämmas när det intas med livsmedel rika på fytinsyra så som baljväxter, nötter, fröer och spannmål. Det är därför viktigt att man blötlägger dessa ordentligt innan man äter dom. Kroppen förbrukar även mer zink vid intag av kaffe, alkohol och socker.

Så kan du testa själv om du har zinkbrist

Du kan testa dig själv för zinkbrist genom ett enkelt smaktest med Zinkstatus som är ett flytande zinktillskott. Det är ett effektivt test då smaklökarna styrs av av enzymer som är zinkberoende. Ta 1 msk zinkstatus och håll kvar vätskan i munnen under 10-20 sekunder innan du sväljer. Stark och motbjudande smak betyder att du har bra zinkvärden. Metallsmak indikerar måttlig zinkbrist. Söt eller sträv smak indikerar att du har zinkbrist. Om det smakar som vatten så indikerar det att man har utpräglad zinkbrist.

 

Återförsäljare av zinkstatus och tillskott av zink hittar du här

 

Relaterade inlägg:

Spara

Spara

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

7 Kommentarer

  1. Helena

    Är jätte intressard av detta

    Svara
  2. Mia L

    Intressant 🙂

    Svara
  3. Kalle

    Tar zinktillskott för att jag tränar. Zink, magnesium och kalcium. (Y)

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det behövs nog om du tränar mycket.

  4. Emma

    Bra artikel! Själv fick jag hjälp att bli av min kroniska trötthet med zinktillskott. Jag gick många år med det innan jag upptäckte att det var pg zinkbrist.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt att du kom på att det var zink som fattades.

  5. Dana

    Hej tacksam för info från er

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close