Havtorn innehåller mycket omega 7

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 15 februari, 2012 · 1 comment

in Anti-aging, Blogg, Hudproblem, Kosttillskott, Kroppsvård, Ögonhälsa, Slemhinnorna, Superfoods

Havtornsbären är mycket näringsrika och innehåller bland annat en betydande mängd Omega-7. Det är även det rika innehållet av fettsyran som gör bäret så speciellt. Främst har havtorn fått uppmärksamhet för sin förmåga att hjälpa vid torra och sköra slemhinnor i underliv, ögon och mun, samt för att stödja hudens funktion och välmående.

Havtorn innehåller mycket omega 7

De uppskattade havtornsbären

Havtorn är orangefärgade bär som är mjuka, saftiga och väldigt näringsrika. Dom har en mycket god smak som påminner lite om passionsfrukt och inkluderas ofta i kategorin ”superfoods” på grund av det näringstäta innehållet. Havtornsbusken trivs att växa i främst Asien och norra Europa, inklusive Sverige. Havtorn används flitigt som hälsokost och naturläkemedel, då oljan från kärnorna har fantastiska egenskaper. Även de proteinrika bladen tas tillvara och används till bland annat te.

Inom den österländska folkmedicinen har havtorn använts i flera hundra år. Traditionell användning är bland annat vid hosta, inflammationer, slem i luftvägarna, vid matsmältningsbesvär, hudåkommor, för att förbättra blodcirkulation och vid diverse kvinnosjukdomar. Det finns mer än 1 000 vetenskapliga publikationer om havtorn, där majoriteten redogör för användning av bäret för hudens hälsa och som hjälp vid torra slemhinnor. Även om havtorn har fler användningsområden så är det dessa två områden studerats mest.

Näringen i havtorn

Havtornsbären innehåller fettsyrorna Omega 3, 6, 7 och 9. Bären är även rika på mineraler, viktiga vitaminer som A, B, C och E, karotenoider, flavonoider och växtsteroler. Det är betakarotenet som ger bäret dess starka orange färg. Det mest intressanta med havtorn är som sagt att det innehåller rikligt med fettsyran Omega-7.

Omega-7 i havtorn

I kroppen bidrar Omega-7 bland annat till att reparera och återfukta slemhinnorna och huden. Omega-7 är en kroppsegen olja, vilket betyder att kroppen själv kan producera fettsyran. Produktionen avtar dock med åldern. Framförallt i klimakteriet märker kvinnor ofta av förändringen och det är vanligt att man då upplever torra slemhinnor i underlivet, munnen och ögonen.
 Man kan även lida brist i yngre åldrar som kan orsakas av bland annat dålig kost, miljöfaktorer och/eller medicinering.

Havtorn vid sköra slemhinnor

Det har länge varit känt att havtorn bidrar till friska och normalfungerande slemhinnor, vilket är viktigt för vårt välbefinnande. Slemhinnorna består av speciella celler som täcker mag-tarmkanalen, urinvägarna, underlivet, mun, näsa och ögon. Slemhinnornas funktion är att skydda dessa känsliga organ från direkt kontakt med den yttre miljön. Problem med sköra slemhinnor kan bland annat ge upphov till magsår, svampinfektioner, urinvägsbesvär och andra problem i underlivet. En försvagad nässlemhinna gör oss mer mottagliga för influensa och förkylning. Torra slemhinnor i ögonen gör dom infektionskänsliga, torra och irriterade.

Havtorn för huden

För huden är havtorn fantastiskt både på grund av det rika innehållet av antioxidanter och Omega-7. Det är ett riktigt hudvårdande bär både när det intas som livsmedel/kosttillskott och när havtornsoljan används direkt på huden. Det är en olja som är mycket uppskattad vid olika hudproblem och en hud som är torr och åldras för snabbat. Flera studier pekar på att havtornsolja motverkar irriterad hud. Den är verkligen värd att prova vid problem som akne, dermatit och eksem.

Havtornsolja kan ge en snabb effekt

Det som många upplever som unikt med just havtorn är att den ofta ger ett snabbt resultat. Havtornsolja finns både som kosttillskott i kapslar och i olika preparat för behandling direkt på huden. Kapslar med havtornsolja kan även öppnas för att koncentrerat behandla t.ex. ett utseendemässigt besvärande utslag med akne. Havtornsoljan är torr och absorberas snabbt av huden. Det kan vara ett praktiskt när ett snabbt resultat önskas tillfälligt, men vid regelbunden användning är 2 – 10% havtornsolja i en hudprodukt lagom.

Havtorn som hälsokostprodukt

Havtorn har blivit väl omskrivet som ett hälsobär ända sedan 700 år e.k, och än idag är det ett uppskattat livsmedel, hälsokostprodukt och extrakt av bären ingår i många naturläkemedel för huden och slemhinnornas funktion. Havtorn finns i form av extrakt i kapslar och i flytande form, vilket är mer koncentrat som t.ex Membrasin och Membra7. Det finns även havtornspulver, hela torkade bär, saft, samt hudvårdsprodukter med havtornsolja för både ansikte och kropp.

Återförsäljare av olika havtornsprodukter hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARSeabuckthorn A Healty and nutrition fruitsICRTS. Information om tidig och traditionell användning av havtorn.

Oral Sea Buckthorn oil attenuates tear film osmolarity and symtoms in individuals with dry eyes.” The Journal of Nutrition,June 2010, pp 1 – 7. Larmo P, Järvinen R, Setälä NL m fl. ** Giovanni,

Yang Baoru, et al., Effekter av kosttillskott av havtorn olja på fettsyror hos patienter med atopiskt eksem, 1999 Proceedings of the International Havtorn kongressen, ICRTS, Beijing.

Effekter av havtorn (havtorn L.) frö och massa oljor på experimentella modeller av magsår: Källa: Xing J, Yang B, Dong Y, Wang B, Wang J, Kallio HP fitoterapia 2002 Dec; 73 (7-8):.. 644-50.

En pilotstudie om effekter av havtornsolja på munslemhinnan av patienter med Sjögrens syndrom: Källa: Le Bell AM, Söderling E, Rantanen I, Yang B, Kallio H. Presenterad vid International Association for Dental Research (IADR) årsmöte. San Diego, Kalifornien. 6-9 Mars, 2001.

 

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Sabine-Välbefinnaren februari 15, 2012 kl. 15:01

Intressant, hade aldrig hört om omega-7 tidigare… eller inte vad jag kan minnas i alla fall. Kanske skulle köpa sig lite torkade bär, into för att jag har några problem med slemhinnorna, men för att de är rikt på annat viktigt! =)

Man lär sig nå nytt varje dag! =)

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: