Havtorn innehåller mycket omega 7

by Mikaela Bjerring on 15 februari, 2012 · 1 comment

in Anti-aging, Blogg, Hudproblem, Kosttillskott, Kroppsvård, Örtmedicin, Superfoods

Havtornsbären är mycket näringsrika och innehåller bland annat en betydande mängd Omega-7. Forskarna är speciellt intresserade av Omega-7 och dess förmåga att reparera huden samt hur den kan hjälpa torra och sköra slemhinnor att återfå sin fuktighet.

Havtorn - sea-buckthorn

Havtornsplantan producerar orangefärgade bär som är mjuka, saftiga och väldigt näringsrika. Havtorn är förmodligen ett av de bär som innehåller flest vitaminer i stor mängd. Havtornsbusken trivs att växa i Asien och norra Europa (inklusive Sveriges). Bären har en mycket stark smak som påminner lite om passionsfrukt. Dessa bär används flitigt till olika naturmediciner då oljan från kärnorna anses ha mycket starka läkande egenskaper. Även de proteinrika bladen tas tillvara och används till bland annat te.

Havtorn och dess näringsinnehåll

Havtornsbären innehåller fettsyrorna Omega 3, 6, 7 och 9. Bären är även rika på mineraler, karotenoider, flavonoider och växtsteroler samt viktiga vitaminer som A, B, C och E. Det är betakarotenet som ger oljan dess gyllene färg.

Havtorn innehåller betydande mängd Omega-7

Forskarna är speciellt intresserade av Omega 7 och dess förmåga att reparera huden, samt hur den kan hjälpa torra och sköra slemhinnor att återfå sin fuktighet. Omega 7 är en kroppsegen fettsyra, det vill säga att kroppen kan tillverka den själv, men produktionen avtar dock med åldern. Framförallt i klimakteriet märker kvinnan av förändringen och det är vanligt att hon får torra slemhinnor i underlivet, i munnen och i ögonen. Havtorn har även många fördelar för yngre.

Österländsk medicin när det gäller Havtorn och Omega 7

Inom den österländska folkmedicinen har havtorn använts i flera hundra år. Man har bland annat använt extrakt av bären vid hosta, inflammationer, slem i luftvägarna, vid matsmältningsbesvär, hudåkommor, för en förbättring av blodcirkulationen och mot diverse kvinnosjukdomar.

Havtorns användningsområden

Det finns mer än 1 000 vetenskapliga publikationer om havtorn. Och de flesta skrifter redogör för användning av bäret för att förbättra hudens hälsa samt vid torra slemhinnor. Även om havtorn har fler användningsområden så har dessa två områden studerats mest.

Havtorn bidrar till frisk hud

Ett område som havtorn har blivit uppmärksammad på är som sagt dess effekt på huden. Den kan ha god effekt på hudsjukdomar, hudproblem och bidrar till vacker hud. Flera studier pekar på att havtornsolja motverkar irriterad hy. Den är verkligen värd att pröva vid problem som akne, dermatit och eksem. Studier pekar även på att oljan kan hjälpa hud som åldrats för snabbt.

Havtornsolja kan ge en snabb effekt

Det som många upplever som unikt med just havtorn är att den ofta ger ett snabbt resultat. Havtornsolja finns både som kosttillskott i kapslar och i olika preparat för behandling direkt på huden. Kapslar med havtornsolja kan öppnas för att koncentrerat behandla t.ex. ett utseendemässigt besvärande utslag med akne. Havtornsolja är torr och absorberas snabbt av huden. Det kan vara ett praktiskt när ett snabbt resultat önskas tillfälligt men vid regelbunden användning ska kosmetiska produkter avsedda för huden användas vilka ofta innehåller 2 – 10% havtornsolja.

Havtorns effekt på slemhinnor

Havtornsbär är även välkänt att det bidrar till friskare slemhinnor, vilket är viktigt för vårt välbefinnande. För att slemhinnorna ska kunna fungera optimalt behöver de rätt näring. Slemhinnor består av speciella celler, som täcker kroppens luftvägar, mag-tarmkanal, urinvägar samt underliv. Slemhinnornas funktion är att skydda dessa känsliga organ från direkt kontakt med den yttre miljön. De fungerar som en barriär på samma sätt som huden, som ger skydd åt kroppens utsida. Problem med sköra slemhinnor kan bland annat ge upphov till svampinfektioner, urinvägsbesvär, magsår och andra problem i underlivet. En försvagad nässlemhinna gör oss även mer mottagliga för influensa och förkylning.

Produkter med havtorn

Havtorn finns i form av kapslar, pulver, torkade bär, saft och som olja för kropp och ansikte.  Alla produkterna hittar du här

 KÄLLOR & REFERENSERWikipedia/ Havtorn https://sv.wikipedia.org/wiki/Havtorn

Sea buckthorn, Agriculture and Agri-Food Canada.

Seabuckthorn A Healty and nutrition fruitsICRTS. Information om tidig och traditionell användning av havtorn.

Torsten Lagerberg, Vilda växter i Norden, band III, 1125-1131, Natur och Kultur, 1948

Bildkälla: sv.wikipedia.org/wiki/Havtorn

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Sabine-Välbefinnaren februari 15, 2012 kl. 15:01

Intressant, hade aldrig hört om omega-7 tidigare… eller inte vad jag kan minnas i alla fall. Kanske skulle köpa sig lite torkade bär, into för att jag har några problem med slemhinnorna, men för att de är rikt på annat viktigt! =)

Man lär sig nå nytt varje dag! =)

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: