Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Havtorn kan hjälpa vid torra ögon

av | apr 28, 2014 | Fysisk hälsa, Hälsa | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Havtorn har länge varit ett uppskattat livsmedel för dess goda smak och rika näringsinnehåll. Studier har även visat att havtornsolja kan vara ett mycket effektivt naturmedel vid torra ögon eftersom det hjälper till att återfukta våra slemhinnor.

Havtorn kan hjälpa vid torra ögon och torra slemhinnor

Slemhinnornas funktion

Slemhinnorna består av speciella celler som täcker mag-tarmkanalen, urinvägarna, underlivet, mun, näsa och ögon. Slemhinnornas funktion är att skydda dessa känsliga organ från direkt kontakt med den yttre miljön. De fungerar som en barriär på samma sätt som huden ger skydd åt kroppens utsida. Problem med sköra slemhinnor kan bland annat ge upphov till magsår, svampinfektioner, urinvägsbesvär och andra problem i underlivet. En försvagad slemhinna i näsan gör oss mer mottagliga för influensa och förkylning. Torra slemhinnor i ögonen gör dom infektionskänsliga och man kan uppleva att dom svider och blir irriterade.

Att lida av torra slemhinnor är inte ovanligt. Speciellt under vinterhalvåret får många problem. Dels kan kall och torr luft bidra till torra slemhinnor och sen kan förkylningar och infektioner förstärka problemet ytterligare. Torra slemhinnor kan även bero på andra miljöfaktorer, sjukdomar och mediciner. Andra vanliga orsaker är åldrandet och hormonella förändringar. Kvinnor som kommer in i klimakteriet tillhör den grupp som upplever störst besvär.

Havtorn kan bidra till normala slemhinnor

Havtornsbär är naturligt rika på flera fettsyror – omega-3, omega-6, omega-7 och omega-9. Dessa omega-fettsyror har alla en positiv effekt på hudens och slemhinnornas cellmembran, men omega-7 är den fettsyra som är mest intressant i det här sammanhanget. Havtorn innehåller även vitaminer som E-vitamin och A-vitamin som bidrar till den smörjande effekt. Det har under åren gjorts många kliniska studier på havtorn och dess förmåga att återfukta slemhinnorna. Här följer ett exempel.

Studie: Havtorn kan hjälpa vid torra ögon

Vid en studie som utfördes vid Åbo universitet i Finland som senare publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Nutrition, ville man se vilken effekt havtornsolja hade på torra ögon. 86 finska män och kvinnor i åldrarna 20 och 75 år deltog i studien som pågick under en period av 3 månader. Deltagarna delades in i två grupper. Den ena gruppen fick ett dagligt intag av 2 gram havtornsolja, medan den andra gruppen fick en placebo-variant.

Forskarna vid Åbo universitet och Stadssjukhuset i Åbo kunde sedan med hjälp av olika tester konstatera att gruppen som intagit placebo inte fått den positiva effekt som gruppen som fått havtornsolja visade. Resultatet tyder enligt forskarna på att havtornsoljan verkligen har en hälsoeffekt på ögontorrhet. De noterade också att havtornsolja är en rik källa av vitamin C och E, och att dessa antioxidanter kan skydda ögat från oxidativ skada. Ett dagligt tillskott av olja i tre månader gav också förbättringar i symtom för kontaktlinsbärare.

Havtornsolja säljs idag som ett kosttillskott med fokus på  torra slemhinnor i ögon, luftvägar, mun, underlivet och urinvägar. Membrasin är ett exempel på en bra produkt som både finns i kapslar och flytande form. Som ett stort plus så har havtornsolja även en återfuktande och stärkande effekt på huden.

 

Återförsäljare av hälsoprodukter med havtorn hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

2 Kommentarer

  1. Eva Stoltz

    Hur mycket havtornsbär behöver jag äta vid torra slemhinnor?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det finns inga direkta rekommendationer när det gäller färska bär. När det gäller havtornsolja som produkten membrasin rekommenderar dom
      4 kapslar dagligen i samband med måltid tills man uppnått resultat, vanligen inom 1-2 månader. Därefter 2 kapslar dagligen.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close