Havtorn kan hjälpa vid torra ögon

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 28 april, 2014 · 0 comments

in Blogg, Hälsa, Hudproblem, Kosttillskott, Sjukdomar - Symtom, Superfoods

Havtorn har länge varit ett uppskattat livsmedel för dess goda smak och rika näringsinnehåll. Studier har även visat att havtornsolja kan vara ett mycket effektivt naturmedel mot torra ögon eftersom det hjälper till att återfukta våra slemhinnor.

Havtorn kan hjälpa vid torra ögon

Slemhinnornas funktion

Slemhinnorna består av speciella celler som täcker mag-tarmkanalen, urinvägarna, underlivet, mun, näsa och ögon. Slemhinnornas funktion är att skydda dessa känsliga organ från direkt kontakt med den yttre miljön. De fungerar som en barriär på samma sätt som huden ger skydd åt kroppens utsida. Problem med sköra slemhinnor kan bland annat ge upphov till magsår, svampinfektioner, urinvägsbesvär och andra problem i underlivet. En försvagad slemhinna i näsan gör oss mer mottagliga för influensa och förkylning. Torra slemhinnor i ögonen gör dom infektionskänsliga och man kan uppleva att dom svider och blir irriterade.

Att lida av torra slemhinnor är inte ovanligt. Speciellt under vinterhalvåret får många problem. Dels kan kall och torr luft bidra till torra slemhinnor och sen kan förkylningar och infektioner förstärka problemet ytterligare. Torra slemhinnor kan även bero på andra miljöfaktorer, sjukdomar och mediciner. Andra vanliga orsaker är åldrandet och hormonella förändringar. Kvinnor som kommer in i klimakteriet tillhör den grupp som upplever störst besvär.

Havtorn kan hjälpa slemhinnorna att fungera normalt

Havtornsbär är naturligt rika på flera fettsyror – omega-3, omega-6, omega-7 och omega-9. Dessa omega-fettsyror har alla en positiv effekt på hudens och slemhinnornas cellmembran, men omega-7 är den fettsyra som är mest intressant i det här sammanhanget. Havtorn innehåller även vitaminer som E-vitamin och A-vitamin som bidrar till den smörjande effekt. Det har under åren gjorts många kliniska studier på havtorn och dess förmåga att återfukta slemhinnorna. Här följer ett exempel.

Studie: Havtorn kan hjälpa vid torra ögon

Vid en studie som utfördes vid Åbo universitet i Finland som senare publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Nutrition, ville man se vilken effekt havtornsolja hade på torra ögon. 86 finska män och kvinnor i åldrarna 20 och 75 år deltog i studien som pågick under en period av 3 månader. Deltagarna delades in i två grupper. Den ena gruppen fick ett dagligt intag av 2 gram havtornsolja, medan den andra gruppen fick en placebo-variant.

Forskarna vid Åbo universitet och Stadssjukhuset i Åbo kunde sedan med hjälp av olika tester konstatera att gruppen som intagit placebo inte fått den positiva effekt som gruppen som fått havtornsolja visade. Resultatet tyder enligt forskarna på att havtornsoljan verkligen har en hälsoeffekt på ögontorrhet. De noterade också att havtornsolja är en rik källa av vitamin C och E, och att dessa antioxidanter kan skydda ögat från oxidativ skada. Ett dagligt tillskott av olja i tre månader gav också förbättringar i symtom för kontaktlinsbärare.

Havtornsolja säljs idag som ett kosttillskott speciellt för torra slemhinnor i ögon, luftvägar, mun, underlivet och urinvägar. Membrasin är ett exempel på en känd produkt som både finns i kapslar och flytande form. Som ett stort plus så har havtornsolja även en återfuktande och stärkande effekt på huden.

Återförsäljare av Membrasin och andra hälsoprodukter med havtorn hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: