Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Näringen i havtorn som gör bäret unikt

av | mar 31, 2016 | Eko & Miljövänligt, Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Havtorn är ett bär som är högt uppskattat för sin syrliga och goda smak. Det har omskrivits som ett hälsobär sedan 700 år e.k och är än idag en uppskattad medicinalväxt som bjuder på ett unikt näringsinnehåll.

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Havtorn är ett bär som är högt uppskattat för sin syrliga och goda smak. Det har omskrivits som ett hälsobär sedan 700 år e.k och är än idag en uppskattad medicinalväxt som bjuder på ett unikt näringsinnehåll.

Näringen i havtorn gör bäret unikt

Om man ser på näringsinnehållet av havtorn så kan man direkt förstå dess popularitet. Havtorn skiljer sig nämligen markant från andra bär. Det som är unikt med havtorn är att det innehåller rikligt med omega-fettsyror. Havtorn är vad men vet det enda bäret som innehåller samtliga omega-fettsyror – 3, 6, 7 och 9. Dessutom är det bara havtorn och macadamianötter som innehåller omega-7 i naturlig form.

Utöver omega-fettsyrorna innehåller bäret mängder med antioxidanter och vitaminer så som E, C, A, K och B-vitaminer, inklusive folsyra och B12. Antioxidanterna består bland annat av karotenoider, fenoler, fytosteroler, flavonoider och polyfenoler.

Under flera hundra år har havtorn använts inom den österländska medicinen för dess läkande effekt på bland annat slemhinnor och hud. Idag används havtorn i Kina på sjukhus, vid till exempel magsår, svårläkta sår och brännskador. I Ryssland ingår havtorn i den kost som kosmonauter använder. I Asien har sportdrycker baserad på havtorn vunnit många utmärkelser. Bäret har också väckt stort intresse inom forskning i västvärlden, och då främst hur det kan bidra till frisk hud, normala slemhinnor och cellmembran.

Betydelsen av friska slemhinnor

Våra slemhinnor består av speciella celler som täcker kroppens mag-tarmkanal, luftvägar, ögonen,  urinvägar och underliv. Slemhinnorna har funktionen att skydda organen från direkt kontakt med den yttre miljön. Våra slemhinnor fungerar som en barriär på samma sätt som huden ger skydd åt kroppens utsida. Problem med sköra slemhinnor kan bland annat ge upphov till magsår, svampinfektioner, muntorrhet, torra och kliande ögon, urinvägsbesvär, och andra problem i underlivet. En försvagad nässlemhinna gör att vi får ett sämre skydd mot bakterier och virus som gör oss mer mottagliga för förkylning och influensa.

Studier gjorda på havtorn

Det finns hundratals studier gjorda på havtorn genomförda och publicerade i Kina och Ryssland. På senare år har även intresset för havtorn hos forskare i andra delar av världen blivit stort. En studie som utfördes 2010 av forskare vid Universitetet i Åbo och Åbo sjukhus visade att havtorn hade en positiv effekt vid svidande och torra ögon (1). I Kina har man genom studier bland annat sett att havtorn har en positiv effekt vid atopiskt eksem (2), vid magsår (3), samt att det har förmågan att förbättra slemhinnan i munnen vid Sjögrens syndrom (4).

Havtorn som livsmedel

Som livsmedel är havtorn en riktig vitaminbomb, med en god och frisk smak. Havtorn finns att köpa som juice, olja, extrakt, frysta bär eller havtornspulver. Färska bär säljs inte i affären då dess rika innehåll av omega-fettsyror gör hållbarheten kort eftersom fettsyrorna lätt härsknar. En annan anledning är att havtorn inte har något lösningsskikt mellan bär och stjälk. Det gör att bäret läcker saft vid skörden, vilket gör att hållbarheten blir dålig. Man bör därför ta tillvara på bären direkt efter skörd för att undvika jäsning och mögel.

Vid tillverkning att havtornsprodukter som innehåller vätska, så som sylt och saft så måste som regel någon typ av konserveringsmedel tillsättas. En annan metod är att torka bären. Torkningen sker oftast under 40 grader för att bevara näringen. Här behöver man inte tillsätta några konserveringsmedel. Så om man vill ha havtorn som en del av kosten så är antagligen torkade och malda havtorn det renaste och bästa sättet att få i sig bäret och all dess näring.

WellAware har till exempel en produkt som innehåller 100 % torkade och malda havtornsbär. Använd pulvret i smoothies, strö över kvarg, filen eller gröten så förhöjer du både näringsvärdet och smaken. Det är svårt att inte älska den friska och syrliga smaken av havtorn.

 

Återförsäljare av WellAware havtornspulver hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Oral Sea Buckthorn oil attenuates tear film osmolarity and symtoms in individuals with dry eyes.” The Journal of Nutrition,June 2010, pp 1 – 7. Larmo P, Järvinen R, Setälä NL m fl. ** Giovanni, 

(2) Yang Baoru, et al., Effekter av kosttillskott av havtorn olja på fettsyror hos patienter med atopiskt eksem, 1999 Proceedings of the International Havtorn kongressen, ICRTS, Beijing.

(3) Effekter av havtorn (havtorn L.) frö och massa oljor på experimentella modeller av magsår: Källa: Xing J, Yang B, Dong Y, Wang B, Wang J, Kallio HP fitoterapia 2002 Dec; 73 (7-8):.. 644-50.

(4) En pilotstudie om effekter av havtornsolja på munslemhinnan av patienter med Sjögrens syndrom: Källa: Le Bell AM, Söderling E, Rantanen I, Yang B, Kallio H. Presenterad vid International Association for Dental Research (IADR) årsmöte. San Diego, Kalifornien. 6-9 Mars, 2001.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

 1. Margareta

  Havtorn hjälpte mig och mina torra ögon. Mitt problem är helt borta och äter fortfarande havtorn varje dag för att underhålla och förebygga att det kommer tillbaka. Jag kan starkt rekommendera havtorn till alla som har torra ögon!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Skönt att du blev av med problemet.

 2. Karin H

  Havtorn är riktigt gott det!

  Svara
 3. Kristina

  Älskar havtorn!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close