Näringen i havtorn som gör bäret unikt

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 31 mars, 2016 · 6 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Hälsokost, Kost, Livsmedel, Superfoods

Havtorn är ett bär som är högt uppskattat för sin syrliga och goda smak. Det har omskrivits som ett hälsobär sedan 700 år e.k och är än idag en uppskattad medicinalväxt som bjuder på ett unikt näringsinnehåll.

Näringen i havtorn som gör bäret unikt

Näringen i havtorn gör bäret unikt

Om man ser på näringsinnehållet av havtorn så kan man direkt förstå dess popularitet. Havtorn skiljer sig nämligen markant från andra bär. Det som är unikt med havtorn är att det innehåller rikligt med omega-fettsyror. Havtorn är vad men vet det enda bäret som innehåller samtliga omega-fettsyror – 3, 6, 7 och 9. Dessutom är det bara havtorn och macadamianötter som innehåller omega-7 i naturlig form.

Utöver omega-fettsyrorna innehåller bäret mängder med antioxidanter och vitaminer så som E, C, A, K och B-vitaminer, inklusive folsyra och B12. Antioxidanterna består bland annat av karotenoider, fenoler, fytosteroler, flavonoider och polyfenoler.

Under flera hundra år har havtorn använts inom den österländska medicinen för dess läkande effekt på b.la. slemhinnor och hud. Idag används havtorn i Kina på sjukhus, vid till exempel magsår, svårläkta sår och brännskador. I Ryssland ingår havtorn i den kost som kosmonauter använder. I Asien har sportdrycker baserad på havtorn vunnit många utmärkelser. Det var även havtorn som var stjärnan i Kinas utvalda sportdryck vid OS i Seoul 1988. Bäret har också väckt stort intresse inom forskning i västvärlden, och då främst hur det kan bidra till frisk hud, normala slemhinnor och cellmembran.

Betydelsen av friska slemhinnor

Våra slemhinnor består av speciella celler som täcker kroppens mag-tarmkanal, luftvägar, ögonen,  urinvägar och underliv. Slemhinnorna har funktionen att skydda organen från direkt kontakt med den yttre miljön. Våra slemhinnor fungerar som en barriär på samma sätt som huden ger skydd åt kroppens utsida. Problem med sköra slemhinnor kan bland annat ge upphov till magsår, svampinfektioner, muntorrhet, torra och kliande ögon, urinvägsbesvär, och andra problem i underlivet. En försvagad nässlemhinna gör att vi får ett sämre skydd mot bakterier och virus som gör oss mer mottagliga för förkylning och influensa.

Studier gjorda på havtorn

Det finns hundratals studier gjorda på havtorn genomförda och publicerade i Kina och Ryssland. På senare år har även intresset för havtorn hos forskare i andra delar av världen blivit stort. En studie som utfördes 2010 av forskare vid Universitetet i Åbo och Åbo sjukhus visade att havtorn hade en positiv effekt vid svidande och torra ögon (1). I Kina har man genom studier bland annat sett att havtorn har en positiv effekt vid atopiskt eksem (2), vid magsår (3), samt förmågan att förbättra slemhinnan i munnen vid Sjögrens syndrom (4).

Havtorn som livsmedel

Som livsmedel är havtorn en riktig vitaminbomb, med en god och frisk smak. Havtorn finns att köpa som juice, olja, extrakt, frysta bär eller havtornspulver. Färska bär säljs inte i affären då dess rika innehåll av omega-fettsyror gör hållbarheten kort eftersom fettsyrorna lätt härsknar. En annan anledning är att havtorn inte har något lösningsskikt mellan bär och stjälk. Det gör att bäret läcker saft vid skörden, vilket gör att hållbarheten blir dålig. Man bör därför ta tillvara på bären direkt efter skörd för att undvika jäsning och mögel.

Vid tillverkning att havtornsprodukter som innehåller vätska, så som sylt och saft så måste som regel någon typ av konserveringsmedel tillsättas. En annan metod är att torka bären. Torkningen sker oftast under 40 grader för att bevara näringen. Här behöver man inte tillsätta några konserveringsmedel. Så om man vill ha havtorn som en del av kosten så är antagligen torkade och malda havtorn det renaste och bästa sättet att få i sig bäret och all dess näring.

WellAware har t.ex en produkt som innehåller 100 % torkade och malda havtornsbär. Använd pulvret i smoothies, strö över kvarg, filen eller gröten så förhöjer du både näringsvärdet och smaken. Det är svårt att inte älska den friska och syrliga smaken av havtorn.

Återförsäljare av WellAware Havtornspulver hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Oral Sea Buckthorn oil attenuates tear film osmolarity and symtoms in individuals with dry eyes.” The Journal of Nutrition,June 2010, pp 1 – 7. Larmo P, Järvinen R, Setälä NL m fl. ** Giovanni,

(2) Yang Baoru, et al., Effekter av kosttillskott av havtorn olja på fettsyror hos patienter med atopiskt eksem, 1999 Proceedings of the International Havtorn kongressen, ICRTS, Beijing.

(3) Effekter av havtorn (havtorn L.) frö och massa oljor på experimentella modeller av magsår: Källa: Xing J, Yang B, Dong Y, Wang B, Wang J, Kallio HP fitoterapia 2002 Dec; 73 (7-8):.. 644-50.

(4) En pilotstudie om effekter av havtornsolja på munslemhinnan av patienter med Sjögrens syndrom: Källa: Le Bell AM, Söderling E, Rantanen I, Yang B, Kallio H. Presenterad vid International Association for Dental Research (IADR) årsmöte. San Diego, Kalifornien. 6-9 Mars, 2001.

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Margareta april 1, 2016 kl. 09:38

Havtorn hjälpte mig och mina torra ögon. Mitt problem är helt borta och äter fortfarande havtorn varje dag för att underhålla och förebygga att det kommer tillbaka. Jag kan starkt rekommendera havtorn till alla som har torra ögon!

Svara

2 Mikaela Bjerring april 2, 2016 kl. 10:00

Skönt att du blev av med problemet.

Svara

3 Karin H april 1, 2016 kl. 09:49

Havtorn är riktigt gott det!

Svara

4 Mikaela Bjerring april 2, 2016 kl. 10:00

Visst är det, gott och nyttigt!

Svara

5 Kristina april 15, 2016 kl. 14:37

Älskar havtorn!

Svara

6 Mikaela Bjerring april 16, 2016 kl. 09:59

Visst är det gott 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: