Havtornsbär bidrar till friskare slemhinnor

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 16 september, 2011 · 2 comments

in Blogg, Hälsa, Huden, Hudproblem, Immunsystemet, Kosttillskott, Slemhinnorna, Superfoods

Havtorn är ett mycket näringsrikt orangegult bär som är unikt för sitt generösa innehåll av omega-7. Det är en fettsyra som bland annat bidrar till fuktbalansen i huden och slemhinnor. Havtornsextrakt har därmed kommit att bli ett uppskattat medel vid torra och sköra slemhinnor i ögon, mun, näsa och underliv, samt för att återfukta och balansera huden.

Havtornsbär bidrar till friskare slemhinnor

Betydelsen av återfuktade slemhinnor

Våra slemhinnor består av speciella celler som täcker kroppens mag-tarmkanal, ögon, mun, luftvägar, urinvägar och underliv. Funktionen av slemhinnorna är att skydda dessa organ från direkt kontakt med den yttre miljön. Våra slemhinnor fungerar som ett filter som alla ämnen som tas upp av kroppen eller lämnar kroppen måste passera. Syre och näring släpps igenom medan främmande ämnen som bakterier och andra oönskade mikrober hålls ute. Våra slemhinnor spelar alltså en mycket viktig roll för vårt immunsystem och välbefinnande. Problem med sköra slemhinnor kan ge upphov till svampinfektioner, hudproblem, torr hud, ögontorrhet, muntorrhet, magsår, urinvägsbesvär och andra problem i underlivet. En torr eller försvagad nässlemhinna gör oss även mer mottagliga för influensa och förkylning. Välmående slemhinnor spelar därmed en stor roll för vår hälsa.

Att få i sig omega-7 genom havtorn

Havtorn innehåller rikligt av den kroppsegna fettsyra omega-7 som finns i hudens och slemhinnornas cellmembran. Kroppen kan alltså själv producera omega-7, men mängden minskar med stigande ålder. Även andra faktorer som t.ex. stress, dålig kosthållning och miljöfaktorer påverkar kroppens produktion av omega-7 fettsyran, vilket då kan ge upphov till sköra slemhinnor.

Det var redan för ca 800 år sedan som man upptäckte att havtorn har en välgörande effekter vid hudproblem, för sårläkning, samt problem med mage och underliv av olika slag (1). Havtornsextrakt har en lång medicinsk historisk bakgrund från Ryssland och Kina. Under 15 år har man även studerat havtorns egenskaper och användningsområde vid Universitet i Åbo, Finland. Forskning och kliniska studier bekräftar havtornsbärens egenskaper för att hjälpa och stödja slemhinnornas välmående så de blir återfuktade och kan fungera optimalt (2).

Havtornsolja säljs idag som ett kosttillskott speciellt framtaget för torra slemhinnor i ögon, luftvägar, mun, underlivet och urinvägar. Membrasin är ett exempel på en känd produkt som både finns i kapslar och flytande form. Som ett stort plus så har havtornsolja även en återfuktande och stärkande effekt på huden. Vid torr hud, hudproblem och förtidigt åldrande hud så kan man därför med fördel återfukta och balansera huden inifrån med hjälp av ett tillskott av havtornsextrakt i kombination med en ansiktsolja och/eller kroppsolja med havtorn.

Återförsäljare av Membrasin och andra hälsoprodukter med havtorn hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 
KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Sea buckthorn A Healty and nutrition fruitsICRTS. Information om tidig och traditionell användning av havtorn.

(2) Omega- 7 för normalt fungerande slemhinnor och hud: Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sid. 357 ISBN: 91-631-7910-5.

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Mia Holm september 18, 2014 kl. 08:07

Havtorn är ett underbart litet bär fullt med näring och sååå gott 🙂

Svara

2 Anna Jansson september 18, 2014 kl. 08:11

Jag fick rådet att prova havtorn för mina torra slemhinnor och oj så bra det var! Jag blev av med mina problem och som ett plus så har min hud har aldrig varit bättre 🙂 Även rynkorna verkade slätas ut en hel del. Så havtorn är definitivt mitt favoritbär 🙂 Jag kommer alltid inkludera tillskott av havtorn i min kost 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: