Fördelar med koppning för kropp och ansikte

- Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 26 september, 2019 · 4 comments

in Ansiktsvård, Blogg, Hälsa, Huden, Kroppsvård, Lymfsystemet, Muskler – Skelett – Leder, Naturlig skönhet

Koppning har en lång traditionell användning som går tillbaka över 4000 år. Det är ett alternativmedicinskt behandlingssätt som har sina rötter i Traditionell kinesisk medicin (TCM). Genom att massera eller punktbehandla med koppor så skapas ett undertryck som lyfter upp hud och bindväv som då främjar blodcirkulationen och lymfflödet. Här följer hur du kan använda silikonkoppor för hemmabruk vid spända muskler, för fastare och friskare hud och för att reducera celluliter.

Koppning för kropp och ansikte - för att främja blodcirkulationen, lymfflödet och mjuka upp bindväven

Så fungerar koppning

Kopporna kan vara tillverkade av olika material, men de som jag tänkte fokusera på här är koppor av silikon. Dessa kan användas för hemmabruk för massage, blixtkoppning och punktbehandling på så väl kropp som ansikte. Innan man använder kopporna så smörjer man in huden med en olja eller kräm för att de ska kunna föras smidigt över huden. Sedan trycker man ihop koppan innan den placeras på huden så det bildas ett vakuum som då lyfter upp hud och bindväv. Det gör att blodgenomströmningen i bindväv, muskler och underhud ökar. För att göra massage så för man kopporna i cirklande rörelser i riktning mot lymfknutorna. Man kan även utföra blixtkoppning, vilket innebär att man suger fast koppan på ett ställe i ett par sekunder för att sedan förflytta den till nästa ställe. Vid punktbehandling låter man koppan sitta kvar en längre stund på en och samma punkt. Silikonkopporna kommer i olika storlekar, större för kroppen och mindre för ansiktet.

Så kan du dra nytta av koppning

För att mjuka upp spända och stela muskler – Koppning kan vara ett bra hjälpmedel vid stela och spända muskler. Kopporna sugs då fast på triggerpunkter eller masseras över musklerna för att mjuka upp bindväven, främja blodcirkulationen och lymfflödet. Det hjälper musklerna att slappna av så att spänningarna släpper (1).

Främjar lymfflödet – Lymfsystemet är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Det fungerar som kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar som bildas i cellens metabolism. Om bortförseln av slaggprodukter inte fungerar optimalt så samlas de istället upp i bindväven där det kan orsaka problem. Till skillnad från blodet som pumpas runt i kroppen av hjärtat, är lymfcirkulationen helt beroende av vår andning, kroppsrörelser och tryck för att cirkulera. Genom koppningsmassage när man låter kopporna glida över huden stimuleras lymfcirkulationen som då underlättar för att slaggprodukter ska kunna transporteras bort (2) (3).

Fastare och friskare hud – Koppning ökar blodcirkulationen, vilket då även stödjer hudens syresättning, svett- och talgkörtlarnas funktion. När lymfflödet förbättras kan slaggprodukter under huden som nämnt effektivare föras bort som ger friskare och finare hud. Det stärker även hudens motståndskraft mot yttre påfrestningar och reducerar svullnad som orsakats av ansamlingar av lymfvätska. Den ökade cirkulationen stödjer även hudens elastin och kollagen som ger huden dess smidighet och fasthet (1) (4). På den ömtåliga huden i ansiktet använder man mindre koppor och ett mycket lätt tryck, vilket upplevs som väldigt skönt och avslappnande.

Celluliter – Förtätning av bindväv och fettväv tillsammans med dålig blod- och lymfcirkulation verkar vara den huvudsakliga orsaken till uppkomsten av celluliter som påverkas av genetiska anlag, hormoner och livsstilsfaktorer. Eftersom koppning ökar blodcirkulationen och lymfflödet och hjälper till att mjuka upp den förtätade bindväven så kan det vara en effektiv metod för att reducera celluliter. Det finns även moderna studier som visar att koppning kan ge mycket bra resultat (5).

Silkonkopporna är lätta att använda, men det kan ta en stund att få in rätt teknik. Det underlättar även att använda en olja eller kräm som är lite fetare så att kopporna kan glida riktigt smidigt över huden. Här brukar jag själv använda mandelolja eller sesamolja för kroppen och arganolja eller jojobaolja för ansiktet. Återförsäljare av silikonkoppor och en enkel instruktionsvideo om hur du använder dom hittar du här.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Cupping therapy: https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/cupping-therapy

(2) The medical perspective of cupping therapy: Effects and mechanisms of action https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411018300191

(3) Zhao, X.X., Tong, B.Y., Wang, X.X., Sun, G.L. Effect of time and pressure factors on the cupping mark color. Zhongguo Zhen Jiu 2009;29 (5), 385e388.

(4) Benefits of cupping therapy for the skin: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780702043529000047

(5) Dry cupping therapy decreases cellulite in women: A pilot study: https://pdfs.semanticscholar.org/c3bf/4cad75923d310388d303061f7f9f56f4891d.pdf

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Ella september 26, 2019 kl. 19:42

Jobbade med koppning under en lång tid innan jag la ner min praktik. Sett fantastiskt bra resultat.

Svara

2 Mikaela Bjerring september 27, 2019 kl. 10:58

Underbart!

Svara

3 Anne september 27, 2019 kl. 10:44

Det är så bra! <3

Svara

4 Mikaela Bjerring september 27, 2019 kl. 10:57

Visst är det! <3

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: