– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Weightworld –
Torrborstning är ett traditionellt sättet för att få fart på cirkulationen och lymfflödet. Det exfolierar även huden och får igång mikrocirkulationen, vilket gynnar en frisk och välmående hud. Dessutom är det både skönt och energigivande.

Torrborstning för att hjälpa lymfflödet
Till skillnad från blodomloppet som har hjärtat som pump, har lymfsystemet ingen egen pump som för runt lymfan. Istället måste det förlita sig på kroppsrörelser, vilket betyder att det är väldigt viktigt att vi rör på oss tillräckligt mycket för ett bra lymfflöde.
Torrborstning är ett traditionellt sätt för att stödja lymffödet lite extra. Med ett lätt tryck och uppåtgående massagerörelser får lymfan hjälp med att röra på sig i rätt riktning.
Dessutom hjälper borstningen till att avlägsna döda hudceller så fukt och näring som du tillför huden lättare kan absorberas. Torrborstningen gör även att cirkulationen i huden ökar, vilket främjar en hälsosam, fast och vacker hud.
När du gör torrborstning så ska du vara noga med att använda en borste av naturfibrer. Den borste som jag själv använder och som jag är riktigt nöjd med är Anaé massageborste. Skaftet på borsten är avtagbart, så du kan välja om du vill ha det på eller inte. På ryggen kan skaftet vara till stor fördel, men för resten av kroppen tycker jag själv att får man bättre kontroll på tryck och massagerörelser utan skaft.

Så gör du torrborstning:
Själva borstningen tar inte mer än cirka 5 minuter och kan med fördel utföras varje dag. I början kan borsten kännas hård mot huden för att mikrocirkulationen inte är på topp, med det är övergående. Det bästa är att göra torrborstningen på morgonen eftersom den är energigivande. Du gör den på torr hud innan dusch och alla borstdrag ska gå i riktning mot hjärtat. Massera med borsten i långa cirkelrörelser med 5-10 upprepningar på samma ställe.
- Börja med fötternas under- och ovansida.
- Fortsätt upp på anklarna, vaderna och upp runt hela benet, till ljumskarna och över rumpan.
- Efter benen går du över till händerna och armarnas ovan- och undersida hela vägen upp till armhålorna.
- På ryggen borstar du nerifrån och upp mot armhålorna och nyckelbenen. En borste med skaft gör det som sagt lättare att nå hela ryggen.
- Därefter fortsätter du med magen och bröstkorgen där du borstar medurs (från höger till vänster).
- Avsluta med att duscha följt av att du smörjer in dig med en återfuktande lotion eller olja.
Ta det försiktigt på områden där huden är extra känslig och undvik att borsta på skadad hud och åderbråck.
Förutom att lymfflödet få hjälp, så kommer du också att känna dig både piggare och varmare av den ökade cirkulationen. Vid regelbunden torrborstning kommer du även att se skillnad på hudens välmående. Torrborstning är helt enkelt en underbar daglig rutin som jag själv inte skulle vilja vara utan.

Fler sätt att främja lymfflödet
- Var fysiskt aktiv
- Använd en vibrationsplatta
- Djupandning med änglavingar
- Lymfmassage
- Duscha växelvis varmt och kallt
Mer om hur du kan hjälpa lymfsystemet kan du läsa i inlägget ”Så får du fart på ett trögt lymfsystem”.
Här kan du köpa Anaé massageborste
Relaterade inlägg:
Jag brukar göra torrborstning typ 1 gång i veckan. jag gör det gör huden blir så mjuk och len, men visste inte att det hade så många andra fördelar. Ska börja göra det oftare nu! Tack för tipset.
Visst blir huden fantastisk vid regelbunden torrborstning. 🙂 Ja du kan med fördel göra det oftare.
Jag har gjort torrborstning ett par gånger för jag har är medveten om dess fördelar, men jag tycker det alltid känns så obehagligt, alltså hårt. Jag använder kanske en för hård borste?
Det kan upplevas lite hårt i början, men huden vänjer sig. Var noga med att du använder en bra borste gjord av naturfiber som är ämnad för torrbostning.
Vad menar ni med att man ska borsta medsols på bröstkorgen? Menar ni medurs, och tänker ni er det medurs sett utifrån eller inifrån?
Från höger till vänster, så Medurs blir det. 🙂 Ska ändra det i texten så det blir tydligt. 🙂