Fördelar med lymfdränering/ torrborstning

by Mikaela Bjerring on 3 mars, 2011 · 5 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Ansiktsvård, Blogg, Huden, Kroppsvård, Lymfsystemet, Naturlig skönhet

Fördelarna med lymfdränering genom torrborstning är många. Lymfdränering låter kanske mer som ett rörmokarjobb än som en avslappnande behandlingsmetod, och det är det också på sätt och vis då det hjälper kroppen att eliminera slaggprodukter.

Fördelar med lymfdränering, torrborstning

Fördelarna med lymfdränering med torrborstning

Lymfdränering är en form av massage som är avsedd att stödja lymfsystemet så att avfallsprodukter lättare kan föras ut ur kroppen. Till skillnad mot blodomloppet har lymfsystemet inga pumpar eller klaffar som driver runt det i kroppen och organen. Istället måste det förlita sig på kroppsrörelse, vilket betyder att det är väldigt viktigt att vi rör på oss tillräckligt mycket för ett välfungerande lymfsystem.

Det traditionella sättet för lymfdränering är genom att torrborsta kroppen. Genom att borsta huden så tar man bort gamla hudceller som dels består av sura avfallsprodukter, samtidigt som man stimulerar hela lymfsystemet. Huden är vårt största organ och ett viktigt utrensningsorgan som ofta benämns som vår ”tredje njure”. Omkring 1/2 kilo restprodukter lämnar kroppen via huden varje dygn, vilket är ca 1/3 del av kroppens totala utrensning av slaggprodukter. Eftersom torrborstning hjälper till att hålla hudporerna öppna och rena kan avfall lättare avlägsnas, vilket även avlastar levern och njurarna i sitt reningsarbete.

Torrborstningen stimulerar även ett tryck på lymfsystemet som innebär att lymfa lättare kan tömmas i tarmarna. Huden härdas, underhudsfettet balanseras och cirkulationen ökar. För att kunna genomföra en lymfrening med hjälp av torrborstning så behöver du en borste av naturfibrer. Borsten ska varken vara för mjuk eller för hård.

Så här gör du torrborstning:

Själva borstningen tar inte mer än ca 5 minuter och kan med fördel utföras varje dag. I början kan borsten kännas hård mot huden, men huden härdas efter ett tag. Använder du bara en bra borste så behöver du inte oroa dig för att huden ska skadas. Det bästa är göra torrborstningen på morgonen eftersom den är energigivande. Du gör den på torr hud innan dusch och alla borstdrag ska gå i riktning mot hjärtat. Massera med borsten i cirkelrörelser med 4-10 upprepningar på samma ställe.

  • Börja med fötternas undersida och ovansida.
  • Fortsätt upp på anklarna, vaderna och upp och runt hela benet.
  • Efter benen fortsätter du med händerna och därefter armarnas ovan- och undersida och hela vägen upp till armhålorna.
  • Gå vidare till ryggen och därefter mage och bröstkorgen där du borstar medsols.
  • Avsluta med en dusch följt av att du smörjer in dig med en naturlig återfuktande produkt.
  • Upprepa torrborstningen varje morgon.

Ta det försiktigt på områden där huden är extra känslig och undvik att borsta på ytliga blodkärl och åderbråck. Ansiktet torrborstar du inte, men exfolierar regelbundet. Det finns speciella ansiktsborstar som man använder för ansiktet.

Förutom att ditt lymfsystem kommer att fungera bättre så kommer du att känna dig både piggare och varmare eftersom blodcirkulationen ökar. Din hud blir rosig, fräsch och med tiden kommer du att uppleva den slätare, jämnare och stramare. Torrborsning är helt enkelt underbart och daglig rutin som jag själv inte skulle vilja vara utan.

Återförsäljare av borstar med naturfiber hittar du här

Återförsäljare av ansiktsborste med naturfiber hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 5 comments… read them below or add one }

1 Anna mars 3, 2011 kl. 10:30

Jag brukar göra torrborstning typ 1 gång i veckan. jag gör det gör huden blir så mjuk och len, men visste inte att det hade så många andra fördelar. Ska börja göra det oftare nu! Tack för tipset.

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 4, 2011 kl. 15:27

Visst blir huden fantastisk vid regelbunden torrborstning. 🙂 Ja du kan med fördel göra det oftare.

Svara

3 Lena B mars 3, 2011 kl. 10:37

Jag har gjort torrborstning ett par gånger för jag har är medveten om dess fördelar, men jag tycker det alltid känns så obehagligt, alltså hårt. Jag använder kanske en för hård borste?

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 4, 2011 kl. 15:30

Det kan upplevas lite hårt i början, men huden vänjer sig. Var noga med att du använder en bra borste gjord av naturfiber som är ämnad för torrbostning.

Svara

5 yvonne pira juni 18, 2016 kl. 20:37

jag har börjat torrborsta nu jag med har fått svullen vad och fot

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: