Fördelar med lymfdränering/ torrborstning

by Mikaela Bjerring on 3 mars, 2011 · 3 comments

in Blogg

Fördelar med lymfdränering/ torrborstning är många. Lymfdränering låter kanske mer som ett rörmokarjobb än som en avslappnande behandlingsmetod – och det är det också på sätt och vis då det hjälper kroppen att eliminera slaggprodukter.

Torrborstning - Massageborste

Lymfdränering är en form av massage som är avsedd att stimulera lymfsystemet för att avlägsna giftiga ämnen, avfallsprodukter, bakterier, överflödigt vatten och virus.

Till skillnad mot blodet har lymfsystemet inga pumpar eller klaffar som driver runt det i kroppen och organen. Istället måste det förlita sig på kroppsrörelse, vilket är en av anledningarna till att en halvtimmes promenad är så uppiggande.

Ett enkelt sätt att själv verka för ett sunt lymfflöde är att duscha omväxlande varmt och kallt och därefter borsta huden med en långskaftad borste med naturborst, speciellt utformad för detta ändamål, undvik syntetborstar.

Borsta alltid med uppåtriktade och cirklande rörelser. Huden rodnar men det är inte meningen att det ska svida. Om det känns obehagligt tar du i för mycket.

Torrborstning tar bort död hud och sätter fart på blodcirkulationen. Det är mycket energigivande, och görs därför med fördel på morgonen. Torrborstning stimulerar utrensningen i lymfsystemet och eliminerar gifter bundna i fettvävnaden.

I fall du har torr/ känslig hud, smörj in kroppen med en passande hudolja innan borstning påbörjas. Passande oljor är sesamolja, jojobaolja och mandelolja. I fall du vill kan du värma upp oljan innan för att sedan massera in den i huden. Borsta försiktigt över leverfläckar och andra hudkänsligheter. Borsta aldrig över öppna sår. All borstning skall ske i riktning mot hjärtat.

  • Börja med fötterna och sedan benen. Borsta 5-6 gånger nedifrån och upp. Fram och baksida, samt in och yttersidan av benet.
  • Fortsätt med armarna på samma sätt; 5-6 gånger på varje arm.
  • Borsta magen i samma riktning som tarmen, i klockans riktning. Detta är extra effektivt i fall du har problem med ”trög mage” och matsmältningen. Borsta därefter ryggen. För ansiktet använder du en mjukare borste speciellt anpassad för ansiktets hud.

Eftersom torrborstning tar bort gamla hudrester, stimuleras hela lymfsystemet till rening. Huden är vårt största organ, och är ett mycket stort avgiftningsorgan. Genom att hjälpa huden att rena sig så avlastar vi våra njurar och vår lever. På så sätt får vi ökad vitalitet och energi.

Förutom att du kommer känna dig både piggare och varmare, så har torrborstning en mängd andra fördelar. Blodcirkulationen ökar. Din hud blir rosig och vacker. Eftersom kroppens fettsamlingar fördelas allt eftersom vi borstar vår kropp, kommer eventuella celluliter att minskas. Ditt immunförsvar stärks. Din hud får sig dessutom en rejäl ”peeling”.

Här hittar du borste för torrborstning

 

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Anna mars 3, 2011 kl. 10:30

Jag brukar göra torrborstning typ 1 gång i veckan. jag gör det gör huden blir så mjuk och len, men visste inte att det hade så många andra fördelar. Ska börja göra det oftare nu! Tack för tipset.

Svara

2 Lena B mars 3, 2011 kl. 10:37

Jag har gjort torrborstning ett par gånger för jag har är medveten om dess fördelar, men jag tycker det alltid känns så obehagligt. Jag använder kanske en för hård borste! Jag ska prova med olja också om du nämnde.

Svara

3 yvonne pira juni 18, 2016 kl. 20:37

jag har börjat torrborsta nu jag med har fått svullen vad och fot

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: