Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till bodystore.com och coolstuff.se –

De terapeutiska fördelarna med saltbad är många. Här är det speciellt salt från döda havet som man sett har hudläkande egenskaper vid t.ex. psoriasis, akne, eksem och dermatit. Det kan även ha stora fördelar vid muskelspänningar och ledvärk och inte minst är det ett enastående skönhetsmedel för huden. Saltets höga koncentrationen av mineraler har många fantastiska egenskaper som definitivt inte ska underskattas.

Terapeutiska hälsofördelar med saltbad

Det unika saltet från döda havet

Cirka 400 meter under havsnivå mellan Israel och Jordanien ligger jordens lägst belägna plats, Döda havet. Havet som egentligen är en sjö har en salthalt på ungefär 33 procent, jämfört med Medelhavet som har en salthalt på cirka 3 procent. Den höga salthalten beror på att sjön saknar utlopp och är omgiven av saltträsk och saltberg. När det regnar rinner salterna från bergen ner i havet som blir kvar när vattnet sedan avdunstar.

Den sköna ”sanden” på botten är i själva verket inget annat än salt. Även stränderna består av tjocka saltlager. De många underjordiska källorna utsöndrar en mängd mineraler, närmare bestämt 27 st olika, som bidrar till saltets fantastiska egenskaper. Döda havet ses som ett unikt naturfenomen, och är utan tvekan en av de mest hälsosammaste vattensamlingar på jorden.

Historisk bakgrund av salt från döda havet

Användningen av de läkande och förskönande egenskaperna av salt från Döda havet går tillbaka ända till antiken. Kleopatra, som är känd för sin skönhet, badade i vattnet och smörjde in sig med den svarta leran. Drottningen av Saba, upptäckte de kosmetiska och hälsosamma effekterna av det mineralrika vattnet då hon regerade i Ein Gedi. Döda havet blev ett ställe dit de gamla romarna vallfärdade för att bli friska från sjukdomar och krämpor som reumatism, bölder, psoriasis och svårläkta sår. Än idag finns 2000 år gamla lämningar efter romerska SPA att skåda i området runt döda havet. De unika egenskaperna av saltet har varit högt uppskattade genom tiderna och är så än idag.

De terapeutiska egenskaperna av Döda havet salt

Dom hälsofrämjande egenskaperna av Döda havet salt är minst sagt beundransvärda. Som en hjälp vid hudproblem som akne, eksem och psoriasis (1). Som en effektiv lindring vid värk och muskelspänningar. Genom studier har man sett att saltet är väldigt effektivt vid olika typer av reumatism och artrit (2), (3). Havssaltets utrensande effekt och rika mineralinnehåll är även ett fantastiskt medel för att hålla huden frisk och vacker. Det bidrar till en bra blodcirkulation, tillför syre till cellerna, främjar cellförnyelsen, förbättrar cellernas ämnesomsättning, rengör på djupet och ger näring för att återuppbygga huden (4).

Salt från Döda havet är inte heller något vi idag måste åka halva jordklotet runt för att kunna utnyttja, utan finns att köpa i utvalda hälsokostbutiker. Det betyder att du själv kan tappa upp ett terapeutiskt saltbad och njuta av allt vad de fantastiska mineralerna har att erbjuda. Saltet är uppskattat att tillsätta i hudvårdsprodukter för att vårda, djuprengöra och vitalisera huden. Dr Organic har till exempel en hel serie med härliga produkter med mineraler från döda havet – Schampo/balsam, ansiktstvätt, ansiktsmask, kroppslotion och så klart badsalt. Samtliga produkter från Dr Organic hittar du här.

För dig som inte har badkar

För dig som inte har badkar kan jag rekommendera badbaljan för vuxna. En lösning som blev min egen räddning eftersom lägenheten jag bor i saknar badkar. Det är ett portabelt badkar som är bekvämt och tillräckligt stort för en vuxen och finns att köpa i flera färger. Med badbaljan medföljer en avloppsslang som är fäst i badbaljans underkant, vilket gör den lätt att tömma. Du ställer helt enkelt badbaljan i närheten av ett avlopp i badrummet. En fantastisk lösning när man inte har badkar, men ändå vill kunna njuta av renande och avslappnande bad. Badbaljan är nätt och kompakt. Den får även plats i små badrum och är lätt att flytta runt då den bara väger ca 5 kilo. Återförsäljare av badbaljan hittar du här.

 

Återförsäljare av badsalt från döda havet hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) “Dead Sea Balneotherapy in Osteoarthritis,” Dr. Machtey (Hasharon Hospital, Petah Tikva, Israel). Published in “Proceedings of International Seminar on Treatment of Rheumatic Diseases,” John Wright, PSG Inc. (1982).

(2) “On the Therapy of Rheumatic Illness with Medical Bathing Salts from the Dead Sea,” Dr. P. Engel (Sanatorium Clinic of Mayenbad, City of Bad Waldsee, FRG). Published in Acta Medica Empirica, 31, 374 (April 1982).

(3) “Salt from the Promised Land Helps Psoriasis Patients,” Dr. J. Arndt, Published in Arztliche Praxis, vol. 34, No. 48, 1920,(15.6.1982).

(4) Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15689218

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

 1. Lena

  Saltbad hjälper mina eksem. Fantastiskt bra!

  Svara
  • Linda

   Hur mycket salt tar du för ett bad? Hittar inget bra svar.
   Tack på förhand.

  • Mikaela Bjerring

   För att göra ett mineralbad så brukar man rekommendera 1/2-1 dl Döda havet salt i ett bad. Vid hudproblem som psoriasis, eksem och akne kan man med fördel öka mängden till hela 8-9 dl de första baden för att sedan göra underhållsbad med 1/2-1 dl per bad.

 2. Ann

  Saltbad är riktigt härliga!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Riktigt skönt för både kropp och själ!

 3. Victoria

  Hej.
  Kan man med fördel skrubba kroppen efter ett saltbad eller tvättar man bort sånt som är bra att ha kvar på kroppen efter badet?
  Hälsning Victoria

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close