Terapeutiska hälsofördelar med saltbad

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Coolstuff.se -

by Mikaela Bjerring on 8 juni, 2017 · 8 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Hudproblem, Huskurer - Husmorstips, Kroppsvård, Muskler – Skelett – Leder, Naturlig skönhet, Välgörande bad

De terapeutiska fördelarna med saltbad är många. Här är det speciellt salt från döda havet som man sett har hudläkande egenskaper vid t.ex psoriasis, akne, eksem och dermatit. Det kan även ha stora fördelar vid muskelspänningar och ledvärk och inte minst är det ett enastående skönhetsmedel för huden. Saltets höga koncentrationen av mineraler har många fantastiska egenskaper som definitivt inte ska underskattas.

Det unika saltet från döda havet

Ca 400 meter under havsnivå mellan Israel och Jordanien ligger jordens lägst belägna plats, Döda havet. Havet som egentligen är en sjö har en salthalt på ca 33 procent, jämfört med Medelhavet som har en salthalt på ca 3 procent. Den höga salthalten beror på att sjön saknar utlopp och är omgiven av saltträsk och saltberg. När det regnar rinner salterna från bergen ner i havet som blir kvar när vattnet sedan avdunstar.

Den sköna ”sanden” på botten är i själva verket inget annat än salt. Även stränderna består av tjocka saltlager. De många underjordiska källorna utsöndrar en mängd mineraler, närmare bestämt 27 st olika, som bidrar till saltets fantastiska egenskaper. Döda havet ses som ett unikt naturfenomen, och är utan tvekan en av de mest hälsosammaste vattensamlingar på jorden.

Historisk bakgrund av salt från döda havet

Användningen av de läkande och förskönande egenskaperna av salt från Döda havet går tillbaka ända till antiken. Kleopatra, som är känd för sin skönhet, badade i vattnet och smörjde in sig med den svarta leran. Drottningen av Saba, upptäckte de kosmetiska och hälsosamma effekterna av det mineralrika vattnet då hon regerade i Ein Gedi. Döda havet blev ett ställe dit de gamla romarna vallfärdade för att bli friska från sjukdomar och krämpor som reumatism, bölder, psoriasis och svårläkta sår. Än idag finns 2000 år gamla lämningar efter romerska SPA att skåda i området runt döda havet. De unika egenskaperna av saltet har varit högt uppskattade genom tiderna och är så än idag.

De terapeutiska egenskaperna av Döda havet salt

Dom hälsofrämjande egenskaperna av Döda havet salt är minst sagt beundransvärda. Som en hjälp vid hudsjukdomar som akne, eksem och psoriasis (1). Som en effektiv lindring vid värk och muskelspänningar. Genom studier har man sett att saltet är väldigt effektivt vid olika typer av reumatism och artrit (2), (3). Havssaltets utrensande effekt och rika mineralinnehåll är även ett fantastiskt medel för att hålla huden frisk och vacker. Det bidrar till en bra blodcirkulation, tillför syre till cellerna, främjar cellförnyelsen, förbättrar cellernas ämnesomsättning, rengör på djupet och ger näring för att återuppbygga huden (4).

Salt från Döda havet är inte heller något vi idag måste åka halva jordklotet runt för att kunna utnyttja, utan finns att köpa i utvalda hälsokostbutiker. Det betyder att du själv kan tappa upp ett terapeutiskt saltbad och njuta av allt vad de fantastiska mineralerna har att erbjuda.

Saltet är uppskattat att tillsätta i hudvårdsprodukter för att vårda, djuprengöra och vitalisera huden. Dr Organic har t.ex en hel serie med härliga produkter med mineraler från döda havet – Schampo/balsam, ansiktstvätt, ansiktsmask, kroppslotion och så klart badsalt. Samtliga produkter från Dr Organic hittar du här.

För dig som inte har badkar

För dig som inte har badkar kan jag rekommendera badbaljan för vuxna. En lösning som blev min egen räddning eftersom lägenheten jag bor i saknar badkar. Det är ett portabelt badkar som är bekvämt och tillräckligt stort för en vuxen och finns att köpa i flera färger. Med badbaljan medföljer en avloppsslang som är fäst i badbaljans underkant, vilket gör den lätt att tömma. Du ställer helt enkelt badbaljan i närheten av ett avlopp i badrummet. En fantastisk lösning när man inte har badkar, men ändå vill kunna njuta av renande och avslappnande bad. Badbaljan är nätt och kompakt. Den får även plats i små badrum och är lätt att flytta runt då den bara väger ca 5 kilo. Återförsäljare av badbaljan hittar du här.

Återförsäljare av badsalt från döda havet hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) “Dead Sea Balneotherapy in Osteoarthritis,” Dr. Machtey (Hasharon Hospital, Petah Tikva, Israel). Published in “Proceedings of International Seminar on Treatment of Rheumatic Diseases,” John Wright, PSG Inc. (1982).

(2) “On the Therapy of Rheumatic Illness with Medical Bathing Salts from the Dead Sea,” Dr. P. Engel (Sanatorium Clinic of Mayenbad, City of Bad Waldsee, FRG). Published in Acta Medica Empirica, 31, 374 (April 1982).

(3) “Salt from the Promised Land Helps Psoriasis Patients,” Dr. J. Arndt, Published in Arztliche Praxis, vol. 34, No. 48, 1920,(15.6.1982).

(4) Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15689218

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Lena februari 22, 2018 kl. 11:19

Saltbad hjälper mina eksem. Fantastiskt bra!

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 24, 2018 kl. 09:14

Underbart!

Svara

3 Linda januari 22, 2019 kl. 14:45

Hur mycket salt tar du för ett bad? Hittar inget bra svar.
Tack på förhand.

Svara

4 Mikaela Bjerring januari 23, 2019 kl. 10:58

För att göra ett mineralbad så brukar man rekommendera 1/2-1 dl Döda havet salt i ett bad. Vid hudproblem som psoriasis, eksem och akne kan man med fördel öka mängden till hela 8-9 dl de första baden för att sedan göra underhållsbad med 1/2-1 dl per bad.

Svara

5 Ann mars 24, 2018 kl. 08:58

Saltbad är riktigt härliga!

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 24, 2018 kl. 09:06

Riktigt skönt för både kropp och själ!

Svara

7 Victoria november 6, 2019 kl. 18:27

Hej.
Kan man med fördel skrubba kroppen efter ett saltbad eller tvättar man bort sånt som är bra att ha kvar på kroppen efter badet?
Hälsning Victoria

Svara

8 Mikaela Bjerring november 10, 2019 kl. 19:50

Visst kan du det!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: