Catuaba (Erytroxylum catuaba)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Grön gåva -

by Mikaela Bjerring

Catuaba är en ört som härstammar från Sydamerika. I generationer har urbefolkningen använt catuaba som en uppskattad smaksättare vid matlagning och inom traditionell folkmedicin som en stärkande ört. Klicka här för att läsa mer om catuaba

Catuaba pulver Spireco, 125 g

Köpa catuaba Catuaba-pulver från varumärket Spireco. Börja med 1/2 tsk per dag. Efter en vecka kan dosen ökas till 1 tsk per dag.

135 kr

Fler produkter hittar du här

Catuaba

Om Catuaba

Catuaba framställs från barken av ett sydamerikanskt regnskogsträd (Erytroxylum catuaba). Det är ett litet träd som växer snabbt och som bär gula och orange blommor, samt frukt som är oätbar. Det var Tupi indianerna i Brasiliens regnskog som upptäckte att barken hade läkande egenskaper och har genom tiderna skapat otaliga hyllningssånger om örten. Catuaba har använts flitigt i generationer i Sydamerika både som smaksättare och inom traditionell folkmedicin. Catuaba betyder ”what gives strength to the Indian” och det är precis vad den använts främst för inom traditionell folkmedicin, att stärka kroppen vid fysisk och mental trötthet. Catuaba har även använts traditionellt vid impotens och som afrodisiaka.

Att använda catuaba

Catuaba har en kryddig spännande smak som kan passa i många rätter. Traditionellt så intog man Catuaba främst som te. Antingen självt eller så tillsatte man det i annat te. Det rekommenderas att man börjar med 1/2 tsk per dag och efter en vecka kan man öka till 1 tsk. Man kan även blanda pulvret i juice, smoothies, strö på gröten eller yoghurten.

Relaterade inlägg:

Adaptogener för att stärka kroppen fysiskt och psykiskt