Catuaba (Erytroxylum catuaba)

Catuaba är en ört som härstammar från Sydamerika. I generationer har urbefolkningen använt catuaba som en uppskattad smaksättare vid matlagning och inom traditionell folkmedicin som en stärkande ört. Klicka här för att läsa mer om catuaba
[cf]catuaba[/cf]

Fler produkter hittar du här

Catuaba

Om Catuaba

Catuaba framställs från barken av ett sydamerikanskt regnskogsträd (Erytroxylum catuaba). Det är ett litet träd som växer snabbt och som bär gula och orange blommor, samt frukt som är oätbar. Det var Tupi indianerna i Brasiliens regnskog som upptäckte att barken hade läkande egenskaper och har genom tiderna skapat otaliga hyllningssånger om örten. Catuaba har använts flitigt i generationer i Sydamerika både som smaksättare och inom traditionell folkmedicin. Catuaba betyder “what gives strength to the Indian” och det är precis vad den använts främst för inom traditionell folkmedicin, att stärka kroppen vid fysisk och mental trötthet. Catuaba har även använts traditionellt vid impotens och som afrodisiaka.

Att använda catuaba

Catuaba har en kryddig spännande smak som kan passa i många rätter. Traditionellt så intog man Catuaba främst som te. Antingen självt eller så tillsatte man det i annat te. Det rekommenderas att man börjar med 1/2 tsk per dag och efter en vecka kan man öka till 1 tsk. Man kan även blanda pulvret i juice, smoothies, strö på gröten eller yoghurten.

Relaterade inlägg:

Adaptogener för att stärka kroppen fysiskt och psykiskt

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close