Tedroppar från olika örter

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 5 november, 2013 · 0 comments

in Blogg, Hormonbalansen, Immunsystemet, Kosttillskott, Örter - Kryddor, Örtmedicin, Stress

Tedroppar är örtextrakt av olika läkeväxter som man tillsätter i varmt vatten för att sedan avnjuta som ett välgörande örtte. Här följer beskrivning av några av de mest populära tedropparna.

Tedroppar från olika örter

Tedroppar – Astragalus

Örten Astragalus membranaceus har sedan århundraden använts inom Traditionell kinesisk medicin som ett allmänstärkande hälsotonikum och vid olika åkommor. Astragalus räknas som en adaptogen som stödjer kroppens anpassningsförmåga vid yttre och inre påfrestningar. Adaptogener har därmed förmågan att balansera och skydda kroppen vid fysisk-, psykisk-, och känslomässig stress. Inom Traditionell kinesisk medicin används astragalus även för att motverka trötthet och utmattning, stödja matsmältningen och immunsystemet, samt vid parasiter, virus- bakterie- och svampinfektioner som candida.

Tedroppar – Pau Dárco

Pau Dárco är en ört som använts inom traditionell läkekonst i 1000-tals år. Det var indianerna i Sydamerika som var först med att använda Pau Dárco och som upptäckte dess hälsofördelar. Örten kommer från den inre barken av trädet Tabebuia Impetiginosa (Taheebo) som växer i Sydamerika. Traditionellt har Pau Dárco använts både in- och utvärtes vid feber, infektioner, förkylning, problem med luftvägarna, hudproblem, influensa, dysenteri, cirkulationsstörningar och vid alla sorters mag- och tarmproblem.

Tedroppar – Lakrits

Lakritsroten har en lång historisk bakgrund som medicinalväxt, och såldes på apotek ända fram till 1970-talet. Tedroppar av lakritsroten innehåller bland annat isoflavoner (fytoöstrogen), glycyrhetinsyra, B-vitaminer, samt fenolämnen som karotenoider, flavonoider, chalkoner och kumarin. Man har identifierat ungefär 50 olika ämnen i lakritsroten. Traditionellt har extrakt från roten använts vid en rad olika åkommor så som t.ex hosta, astma, för att lösa segt slem i lungor och bronker samt vid magrelaterade problem. Man kan även använda dropparna som smakförstärkare i matlagning och bakning. Tänk på att personer med högt blodtryck inte bör inta några större doser av lakrits.

Tedroppar – Ringblomma

Ringblomma (Calendula officinalis) är en ettårig växt som odlas både som läkeväxt och för sina fina blommors skull. Ringblomma har en lång traditionell användning för sina antiseptiska och svampdödande egenskaper. Tedroppar av ringblomma blandas i varmt eller ljummet vatten och kan avnjutas upp till tre gånger per dag.

Återförsäljare av tedroppar från olika örter hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR
Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, Sida: 238, ISBN: 91-534-2085-3 Om Pau Darc’o: University og Maryland – Medical center: http://www.umm.edu/altmed/articles/pau-darco-000268.htm

Örtmedicin - naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: