Astragalus som hälsotonikum

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 18 maj, 2011 · 2 comments

in Blogg, Örter - Kryddor, Örtmedicin, Stress

Astragalus är ett fantastiskt örtpreparat som har använts inom traditionell kinesisk medicin i årtusenden. Det är en uppskattad ört som ett allmänstärkande hälsotonikum med adaptogena egenskaper. Att en ört är en adaptogen innebär att den kan bidra till att stärka kroppens anpassningsförmåga och vitala kroppsfunktioner vid fysisk-, psykisk- och känslomässig stress.

Astragalus som läkeväxt

Vad är Astragalus?

Astragalus kallas även Huang Qi eller mjölkvicker och tillhör vedesläktet. Det är en flerårig blommande växt som växer vilt i Korea, Mongoliet och östra Kina. Det är rötterna som man använder i medicinskt syfte och den traditionella användningen av astragalus är minst sagt imponerande. Även om det finns flera arter av Astragalus, så är det Astragalus membranaceus och Astragalus mongholicus som man använder inom örtmedicin.

Det är en mycket stärkande ört och inom örtmedicin är astragalus högt uppskattad och flitigt använd för sina adaptogena egenskaper för att stabilisera kroppens vitala funktioner och skydda mot fysisk och mental stress (1). Det rika innehållet av antioxidanter kan dessutom bidra till att förhindra skador som fria radikaler kan orsaka, som kan länkas till många hälsoproblem och förtidigt åldrande.

Användning inom traditionell kinesisk medicin

Den traditionella användningen av Astragalus är bland annat vid förkylning, övre luftvägsinfektioner, magproblem, trötthet, vid olika typer av inflammationer och infektioner, samt för att stabilisera blodsockret och hormonbalansen (1) (2). Det är en av de mest använda adaptogener för att motverka de skadliga effekterna av stress och för att öka energin och kraften. Det är även ett uppskattat allmänt stärkande örtpreparat. Astragalus finns att köpa både som örtdroppar och i kapselform.

Återförsäljare av Astragalus hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Astragalus som läkeväxt: Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

(2) Medicinsk översikt av astragalus: http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/astragalus

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Inger maj 20, 2011 kl. 13:48

Astragalus är helt fantastiskt! Hjälpte mig när jag höll på att gå in i väggen!

Svara

2 Mikaela Bjerring maj 21, 2011 kl. 13:22

En fantastiskt stärkande ört. Härligt att höra att den hjälpte dig!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: