Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Gentiana (Geniana lutea)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Gentiana (Geniana lutea) är en bitter ört som har en lång historisk användning som medicinalväxt. Gentiana ingår ofta i kombination med andra bittra örter i örtelixir som till exempel Svenskdroppar, som bygger på ett mycket gammalt recept för bittermedel för magen. 

Bitterörten Gentiana

Om örten Gentiana

Gentiana ingår i växtsläktet gentianaväxter. Tidigare ingick även andra arter i detta släkte som numera bildat släktet gentianellasläktet (Gentianella). Gentianor växer i bergsområden i stort sätt hela världen förutom Afrika. Det finns ungefär 400 arter i gentianasläktet. Bladen är motsatta och de flesta av dem sitter i en bladrosett vid marken. Blommorna är trumpetformade och den mest förekommande färgen är blå, men det finns även vita, krämfärgade, gula och röda gentianor. De blå är vanligast på norra halvklotet och röda i Anderna. Vita arter dominerar på Nya Zeeland, även om de inte är särskilt utbredda där. Vanligen har blommorna 5 kronblad och 5 foderblad, men antalet kan vaiera mellan 4 och 7 för olika arter. Alla gentianor har en stark bitter smak som beror på innehållet av glykosiden och gentiopikrin.

Enligt Plinius den äldre är släktet Gentiana uppkallat efter Gentius (180 f.Kr. – 168 f.Kr.), en illyrisk kung som sades ha upptäckt växternas helande egenskaper. Några arter används som medicinalväxter och andra som smaksättare i drinkar. Genitiana har en lång historisk bakgrund som bittermedel för magen för att öka produktionen av saliv, magsaft och galla så att matsmältningen ska fungera normalt.

 

Exempel på produkter med örten Gentiana:

 

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2

Huskurer och botemedel, Readers digest AB, Stockholm, ISBN 91-7030-304-5

Örtmedicin – naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close