Gentiana (Geniana lutea)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Gentiana (Geniana lutea) är en bitter ört som har en lång historisk användning som medicinalväxt. Gentiana ingår ofta i kombination med andra bittra örter i örtelixir som t.ex Svenskdroppar som bygger på ett mycket gammalt recept på bittermedel för magen. Klicka här för att läsa mer om gentiana

Swedish bitters Svenskdroppar, 250 ml

Svenskdroppar är även känt som Swedish bitters eller Schwedenbitter innehåller en kombination utav bittra örter. Ett kraftfullt örtelixir för balans i magen vid t.ex stressad mage.

229 kr

 

Fler produkter hittar du här

Gentiana

Om örten gentiana

Gentiana ingår i växtsläktet gentianaväxter. Tidigare ingick även andra arter i detta släkte som numera bildat släktet gentianellasläktet (Gentianella). Gentianor växer i bergsområden i stort sätt hela världen förutom Afrika. Det finns ungefär 400 arter i gentianasläktet. Bladen är motsatta och de flesta av dem sitter i en bladrosett vid marken. Blommorna är trumpetformade och den mest förekommande färgen är blå, men det finns även vita, krämfärgade, gula och röda gentianor. De blå är vanligast på norra halvklotet och röda i Anderna. Vita arter dominerar på Nya Zeeland, även om de inte är särskilt utbredda där. Vanligen har blommorna 5 kronblad och 5 foderblad, men antalet kan vaiera mellan 4 och 7 för olika arter. Alla gentianor har en stark bitter smak som beror på innehållet av glykosiden och gentiopikrin.

Enligt Plinius den äldre är släktet Gentiana uppkallat efter Gentius (180 f.Kr. – 168 f.Kr.), en illyrisk kung som sades ha upptäckt växternas helande egenskaper. Några arter används som medicinalväxter och andra som smaksättare i drinkar. Genitiana har en lång historisk bakgrund som bittermedel för magen för att öka produktionen av saliv, magsaft och galla så att matsmältningen ska fungera normalt.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARRaimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2

Huskurer och botemedel, Readers digest AB, Stockholm, ISBN 91-7030-304-5

Örtmedicin - naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf