– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Vårt mag-tarmsystem lägger grunden för vårt välmående och spela en central roll för vår helhetshälsa. Det är därmed av stor betydelse att vi gör vad vi kan för att hålla magen och tarmen i toppform.
Vikten av att se efter magen och tarmen
Genom att se efter sin mage och tarm ger man kroppen bra förutsättningar för att hålla sig frisk och i balans. Det hjälper matsmältningen och näringsupptaget. Det har även en stor betydelse för immunsystemets utveckling och funktion eftersom 70-80 % av immunförsvaret sitter i tarmen. Ett välfungerande mag-tarmsystem påverkar både vår fysiska och psykiska hälsa och lägger helt enkelt grunden för vår mående.
Se efter din tarmflora
Tarmflorans sammansättning påverkar hur vi kan tillgodose oss näringen och energin i maten. De goda bakterier har även en stor betydelse för vårt immunsystem och förhindrar tillväxten av sjukdomsalstrande mikroorganismer. Dessutom är tarmbakterierna involverade i produktionen och aktiviteten av en rad signalsubstanser och hormoner i kroppen.
Eftersom tarmen kommunicerar med hjärnan genom nervsystemet, påverkar det även vårt mentala mående. Dåliga bakterier kan störa balansen i hjärnan till den grad att man kan utveckla psykisk ohälsa. Samtidigt har man sett att goda tarmbakterier kan förhindra detta. Det är alltså av stor vikt att man ser efter sin tarmflora. Mat som är extra gynnsam för tarmfloran är fermenterade och mjölksyrade livsmedel. Man kan även komplettera med ett tillskott av mölksyrabakterier om man vill.
Få i dig tillräckligt med enzymer
Matsmältningsenzymer som kroppen producerar och matenzymer som vi får i oss via kosten är nödvändiga för en bra matsmältning och ett effektivt näringsupptag. Enzymerna har till uppgift att bryta ner det vi äter till minsta beståndsdel så näringsämnena kan tas upp i tarmen.
Brist på matsmältningsezymer och matenzymer kan därmed skapa problem. Obehag som magknip, uppblåsthet, gaser, hård eller lös mage kan uppstå. Man kan få svårt med att bryta ner fett och kött och det kan förekomma onedbrutna rester av mat vid tarmtömningen. Att känna sig trött efter en måltid är en indikation för att matsmältningen inte fungerar optimalt.
Matenzymer får vi i oss genom frukt och grönsaker. Exempel på extra enzymrika livsmedel är korngräs, vetegräs, spirulina, chlorella, aloe vera, ananas och papaya. Om kroppens produktion av matsmältningsenzymer är låg kan man komplettera med ett enzymtillskott.
Bitterämnen för effektiv matsmältning
Bitterämnen är riktigt välgörande för magen och tarmen. När vi äter något bittert kommer dessa bitterämnen i kontakt med smaklökarna på tungan som stimulerar salivproduktionen. När vi tuggar maten blandas den med enzymer i saliven som påbörjar matspjälkningen redan i munnen. I sin tur triggar det igång produktionen av magsaft, bukspott och galla.
Bitterämnena stimulerar också tarmrörelserna och levern. Hela mag-tarmsystemet förbereds för att maten ska komma ner och kunna spjälkas ordentligt. På så sätt blir matsmältningen mer effektiv som gör att vi kan ta upp näringen bättre.
Exempel för bittra livsmedel är ruccola, grapefrukt, kronärtskocka, endiver brysselkål, raw kakao, tranbär, grönt te, fänkål, grönkål, maskrosor, rädisor, pepparmynta, anis, fänkålsfrön, ingefära och kummin. Man kan även dricka te på bittra örter eller inta bitterdroppar som Svenskdroppar.
Få i dig tillräckligt med fibrer
Se till att du får i dig tillräckligt med kostfiber varje dag. De hjälper tarmrörelserna och gör matsmältningen mer effektiv. Fibrer fungerar även som mat till de goda tarmbakterierna som gör att de kan föröka sig. Det gör blodsockret stabilare och vi håller oss mätta längre. Vi behöver helt enkelt få i oss tillräckligt med fibrer för att magen och tarmen ska må bra och fungera optimalt.
Drick tillräckligt med vatten
Vi behöver få i oss tillräckligt med rent vatten varje dag. Man ska dock undvik att drick stora mängder i samband med måltid eftersom det kan späda ut matsmältningsenzymerna. Det bästa är att dricka vatten mellan måltiderna. Man kan även med fördel starta dagen med att tillsätta en matsked citron, äppelcidervinäger eller molkosan i ett glas vatten och dricka på fastande mage.
Fysisk aktivitet håller igång matsmältningen
Att vi är fysiskt aktiva stödjer hälsan på många sätt, inte minst mag-tarmsystemet. När vi rör på oss får tarmarna en slags inre massage som stimulerar magen och tarmen. Det sätter igång blodcirkulationen som ger bättre blodflöde som gynnar en välfungerande matsmältning.
Ät medvetet – Mindful eating
Mindful eating innebär att man bli medveten kring sitt beteende runt mat. Vad man äter, hur man äter, varför man äter, hur man mår när man äter något och hur kroppen påverkas. Det handlar om alla beteenden kring mat som ofta hänger ihop med vanor, impulser och känslor.
Det är viktigt att vi intar våra måltider i lugn och ro utan stress. Att vi äter långsamt, tuggar väl och tar oss tid att njuta av maten. Matsmältningen kommer då att fungera bättre, näringsupptaget gynnas och vi hinner känna oss mätta innan vi överäter. Det gör att både kroppen och hjärnan kan uppnå en sund tillfredsställelse.
Relaterade inlägg:
0 kommentarer