Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Gotu kola (Centella asiatica)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Gotu kola räknas till en av de viktigaste växterna/örterna inom Ayurvedisk medicin och traditionell kinesisk medicin. Det är en adaptogen ört som har många användningsområden inom den traditionella läkekonsten. 

Gotu kola som adaptogen ört

 

Traditionell användning av Gotu kola

Gotu Kola (Centella asiatica) även kallad Sallatsspikblad eller Brahmiört är en liten asiatisk kärrväxt som tillhör familjen flockblommiga växter (därmed är den släkt med t.ex persilja och dill). Det är ursprungligen en perennväxt och härstammar från Indien, Kina, Japan, Indonesien, Sri Lanka och Sydafrika. Gotu Kola är lukt- och smakfri och trivs bäst i och kring vatten. De gröna bladen är solfjäderformade med vita eller rosa till ljuslila blommor och små ovala frukter. Det är stjälkarna och bladen som används inom traditionell medicin.

Gotu Kola är en välkänd och välanvänd ört i främst Kina, Indonesien och Indien sedan flera tusen år tillbaka. Växten har länge kallats för “livets källa” eftersom en legend säger att en gammal kinesisk herbalist levde i mer än 200 år som en följd av att han åt Gotu Kola. I Kina kallas den även för ”himmel full av stjärnor” och i Indien ”Brahamis” efter Brahman som betyder gud. Gota kola anses vara den renaste av alla örter inom ayurvedisk medicin och sägs öppna kronchakrat och ge en högre medvetenhet och inre lugn. Den används därför inom den Indiska läkekonsten för psykologisk och andlig utveckling samt för att öka intelligensen. Örten nyttjas även flitigt inom ayurveda för att bland annat rena blodet, öka mikroblodcirkulationen, minska ödem och för att stödja frisk hud och hår. Örten räknas till en av de viktigaste växterna/örterna inom österländsk medicin och kallas inom dessa läkekonster för ett viktigt livselixir.

 

Exempel på produkter med Gotu kola:

 

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

Studier på Gotu kola för att öka hudens fasthet, samt vid hudpromblem, celluliter och åderbrock: https://www.superfoodly.com/gotu-kola-for-loose-skin-tightening-and-cellulite/

University of Maryland research center – Gotu kola research: http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/gotu-kola

Pharmacological Review on Centella asiatica: A Potential Herbal Cure-all: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116297/

Läkemedelsverket om godkända naturläkemedel och användning https://lakemedelsboken.se/kapitel/lakemedelsanvandning/vaxtbaserade_lakemedel_och_naturlakemedel.html

Örtmedicin – naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close